همه میخواهند بدانند که چطور باید استرسشان را کم کنند. به هر حال استرس اثرات منفی بسیار بر سلامت روح و جسم دارد. اما مجموعه شواهد روزافزون نشان میدهد
نحوه تفکر ما درباره استرس میتواند به ما برای مدیریت بهتر آن کمک کند. این نهتنها سلامت ما، از جمله سلامت روان، را بهبود خواهد بخشید بلکه میتواند ما را قادر سازد که در شرایط استرسزا در آینده، ببالیم و رشد کنیم. راهی که با آن قادر به انجام این کارها خواهید بود را باید از ورزشکاران بیاموزید.
کانورسیشن در گزارشی به نحوه نگرش ورزشکاران به استرس میپردازد و اینکه افراد معمولی چطور میتوانند از این طرز تفکر برای مدیریت استرس خود بهره بگیرند.
طرز تفکر یک فرد درباره استرس «نگرش به استرس» نامیده میشود. برخی افراد استرس را امری منفی میبینند و فکر میکنند که باید کاملا از آن بپرهیزند. برخی دیگر از نگرش مثبتتری نسبت به استرس برخوردارند و فکر میکنند که استرس فوایدی برای سلامتی، عملکرد و بهرهوری در بر دارد.
پژوهشها در آمریکا و استرالیا نشان میدهد که افرادی که استرس را تقویتکننده میدانند از بهرهوری بهتر، روان سالمتر و عملکرد تحصیلی بهتری برخوردارند. همچنین ارتباطی میان طرز تفکر مثبت و اینکه افراد چگونه به موقعیتهای استرسزا مینگرند وجود دارد. بهعنوان مثال، این افراد کارهای سخت را تهدید نمیدانند، بلکه چالش میبینند.
اما آنچه که تازگی دارد، یافتن رابطه میان نگرش به استرس و ورزشکاران است. ورزشکاران هر روزه با شرایطی استرسزا مواجه میشوند که اختیار کمی درباره آنها دارند. مانند استرسی که رسانه، رقابت و یا مسابقه به آنها میدهد. تیم پژوهشگران تحقیق حاضر علاقهمند بود که بفهمد که باور ورزشکاران درباره استرس چگونه بر سلامت روانشان تاثیرگذار است.
تیم تحقیق دادههای بیش از ۴۰۰ ورزشکار از سراسر جهان را جمعآوری کرد. مجموعه شرکتکنندگان، ورزشکاران در رشتههای مختلف ورزشی و از تفریحی تا حرفهای را در بر میگرفت. به این ورزشکاران پرسشنامههایی برای اندازهگیری نگرش به استرس و سلامت روان آنان داده شد؛ سپس رابطه استرس و سلامت روان مورد بررسی قرار گرفت. عوامل دیگر همچون سن، جنسیت و درجه حرفهای بودن آنان هم لحاظ شد.
نتیجه پژوهش نشان داد که در ورزشکارانی که استرس را مثبت و مایه تقویت عملکردشان میبینند، احتمال اینکه شرایط استرسزا را چالش ببینند بیشتر است. چنین رویکردی در کل، با سلامت روان بهتر، از جمله انرژی بیشتر و نشانههای افسردگی کمتر، در ارتباط بود.
البته استرس مزمن با مجموعهای از عوارض سلامتی نیز در ارتباط است پس مهم است که استرس بهعنوان چیزی که تنها مثبت است و بس، جلوه داده نشود. اما واکنش مثبت به استرس شدید، کمککننده است و در صورت چنین واکنشی احتمال اینکه ورزشکاران عملکرد و سلامت روان بهتری داشته باشند بیشتر است. بهعنوان مثال، اگر ورزشکاری استرس رقابت را مفید ببیند، این نگرش میتواند به او در داشتن تمرکز بهتر و انگیزه بیشتر برای دستیابی به موفقیت کمک کند.
نگرش به استرس
البته ورزشکاران کمی با افراد معمولی متفاوتاند. اما این بدان معنا نیست که نمیتوانیم از آنها بیاموزیم و با تغییر نحوه نگرشمان به استرس، سلامت روانمان را تقویت کنیم. پژوهشها نشان داده است که برای یک فرد معمولی، تماشای ویدیویی درباره اثرات مثبت استرس و دلیل روی دادن آن، میتواند نگرش آن شخص به استرس را تغییر دهد.
پژوهشها نشان میدهد که تماشای چنین ویدیوهایی میتواند به عملکرد و تمرکز بهتر افراد در مصاحبههای کاری آزمایشی کمک کند. تحقیق دیگر نشان داده است که فکر کردن افراد درباره استرس بهعنوان موردی که بیشتر مثبت است تا منفی، میتواند سلامت و عملکرد تحصیلی آنان را بهتر کند. بهعنوان مثال فرد احساس اضطراب خود را نشانهای از هیجان و نه استرس، ببیند.
بهترین راه برای اجرای چنین توصیهای، تصور موقعیت استرسزا و واکنشی است که به آن نشان خواهید داد؛ واکنشی شبیه آنچه یک ورزشکار در موقعیتی استرسزا خواهد داشت. مثلا تجسم کنید که باید سر کار چیزی ارائه دهید. اول بپذیرید که نشانههایی از استرس، مثلا ضربان قلب بالاتر، بروز خواهید داد. دوم اینکه پذیرای این احساسات باشید و بدانید که آین احساسات قرار است به تمرکز و افزایش انرژی شما کمک کند.
در نهایت، خودتان را تصور کنید که انتخاب کردهاید که استرس به یاری شما بیاید و چنین واکنشی را بهعنوان راهی برای بالیدن در شرایط پرفشار، به کار ببندید. این کار ممکن است در ابتدا دشوار به نظر برسد اما با تمرین، همه ما میتوانیم از تجسم برای برداشتی متفاوت از استرس، بهعنوان موردی مثبت، بهره بگیریم.
اگر نقاط مثبت استرس را در نظر بگیریم، استرس میتواند سلامت روان، عملکرد و بهرهوری ما را افزایش دهد.