نوروز کم‌ رنگ‌وبو، حتی برای قشر متوسط؛ قیمت‌ها در ایران سر به فلک کشیده‌اند

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۱/۰۸

حال و هوای نوروز ۱۴۰۲در ایران متاثر از وضعیت بغرنج اقتصادی است. وب‌سایت المشارق در گزارشی به همین موضوع پرداخته که در ادامه آن را می‌خوانید.

نوروز با سر رسیدن بهار و رقص و مهمانی و دیدوبازدید، باید زمان و فرصتی برای امید و امیدبخشی باشد اما در نوروز این سال‌ها در ایران، چنین ویژگی‌ای کم‌رنگ و کم‌رنگ‌تر شده است.

هنگامه، یکی از کسانی است که از قیمت‌های گزاف اجناس نوروز امسال بسیار ضربه خورده. او که تکنیسین دامپزشکی است به المشارق گفته خوشی نوروز امسال از او و خانواده‌اش گرفته شده است و فشار اقتصادی هرگز تا این اندازه برای او کمرشکن نبوده است.

هنگامه اضافه کرده که او و همسرش هر دو تمام‌وقت کار می‌کنند اما امسال همه‌جوره کم آورده‌اند و او مجبور شده با دختر هشت ساله‌اش سر این که چه می‌تواند برای او بخرد، حرف بزند و در نهایت قرار شده برای او هدیه‌هایی بگیرند که در لیستی که خود بچه می‌خواسته، نبوده‌اند.

بنا بر آمار رسمی ارائه شده از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی، نرخ تورم از یک اسفند به رقم ۴۷/۷ درصد رسیده است و نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه هم ۵۳/۴ درصد است.

بازنشستگان و کارگران هم طی سال گذشته در اعتراض به وضعیت معیشتی خود بارها تجمع کرده‌اند.

فریبرز، مهندس بازنشسته ۷۵ ساله و همسر بازنشسته‌ او تصمیم گرفته‌اند به نوه‌هایشان بگویند نوروز ۱۴۰۲ نمی‌توانند برایشان هدیه بخرند.

فریبرز از احساس شرمندگی و عمق دردناک بودن چنین تصمیمی گفته و اشاره کرده که آن‌ها از عهده خرج و مخارج خودشان هم برنمی‌آیند چون «همه‌چیز حتی از نوروز ۱۴۰۱ هم گران‌تر است» و سال قبل خودش (از نظر اقتصادی) سال سختی بود.

قشر متوسط، رو به خاکستر شدن

احساس بی‌پولی قشر متوسط را گرفتار کرده است.

یک اقتصاددان ساکن ایران به المشارق گفته است که این قشر رفته‌رفته در حال محو شدن است: «این روزها طبقه متوسط به زحمت می‌تواند اجاره خانه‌اش را بپردازد و برای خودش طبق سنت نوروزی، کفش و لباس بخرد.»

به گفته این اقتصاددان، خود سر و کله زدن روزمره با افزایش قیمت حال و هوای نوروز را خراب می‌کند چون نوروز، تعطیلی و آغاز سال نوست و طبیعتا باید خرج آن کرد.

او گفته که دید و بازدید دو هفته‌ای با خانواده، دوستان و خویشاوندان، خرید اجناس نوروزی و آجیل و شیرینی و لباس و کفش نو، رفتن به آرایشگاه و پیرایشگاه و ...، دیگر برای خیلی از ایرانی‌ها ممکن نیست.

سفر هم برای این قشر به رویایی دوردست تبدیل شده است و با وجود تبلیغات آژانس‌های مسافرتی و اشاره به تخفیف سفرها، مردم با توجه به بودجه کمشان سفر نمی‌کنند.

در سال‌های گذشته بعضی خانواده‌ها و بیشتر خانواده‌های جوان، نوروزشان را به ترکیه و دوبی می‌رفتند چون جوان‌ها دوست دارند به بار و کلاب یا به کنسرت خواننده‌های «لس‌آنجلسی» در این کشورها بروند که در ایران این گزینه را در اختیار ندارند.

امسال اما مردم کمتری مسافرت کرده و می‌کنند چون ارزش ریال حتی نسبت به سال قبل به شدت پایین آمده و در اسفند ماه سقوط آزاد داشته است.

پیش‌بینی می‌شد با توافق از سرگیری روابط میان تهران و ریاض با پادرمیانی پکن، وضعیت اقتصادی بهتر شود اما قیمت اجناس و خدمات همچنان بالا مانده است.

چهارشنبه‌سوری

چهارشنبه‌سوری ۱۴۰۱ هم به مجال اعتراضی گسترده علیه حکومت تبدیل شد. جمهوری اسلامی همیشه در تلاش برای خاموش کردن آتش این جشن بوده و البته هر سال در آن ناکام مانده است.

چهارشنبه‌سوری ۱۴۰۱ اما فرصتی برای شعار سر دادن و شعارنویسی شد و سوخت آتش‌های برپاشده در این شب هم بعضا روسری بود.

ادامه اعتراضات در ایران گواه عمق نارضایتی و مخالفت شهروندان با جمهوری اسلامی است.

یک جامعه‌شناس ساکن ایران به المشارق گفته است دیگر به ضرب و زور بازداشت هم کاری از دست جمهوری اسلامی برای ساکت کردن مردم بر نخواهد آمد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
چند چند
نگاهی به رویدادهای مهم ورزشی ۲۰۲۴

شنیداری

پادکست‌ها