کاهش قیمت مواد غذایی در بازارهای جهان اما نه بر سر سفره‌های مردمان

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۲/۱۴

آسوشیتدپرس درباره دلیل قیمت سرسام‌آور اقلام خوراکی در سراسر جهان مقاله‌ای منتشر کرده که در ادامه ترجمه‌ای از آن را می‌خوانید.

قیمت مواد غذایی در سراسر جهان دائم به شکل عجیب و غریبی بالاست. در بازار جهانی، قیمت غلات، روغن خوراکی، لبنیات و دیگر اقلام کشاورزی از آن قیمت بی‌سابقه‌ای که مدتی پیش به آن رسیده بود، افتاده اما این کاهش قیمت گویا هنوز به دنیای مغازه‌داران، دستفروشان و خانواده‌هایی که تلاش می‌کنند نان سر سفره‌شان ببرند، نرسیده است.

یک مادر کنیایی در این باره به آسوشیتدپرس گفت که خانواده او بیشتر روزها شام و ناهار ندارند چون باید پول مخارج مدرسه بچه‌ها را بدهند.

او گفت که قیمت یک بسته دو کیلویی آرد ذرت دو برابر درآمد روزانه اوست. او در یک غرفه سبزیجات می‌فروشد.

قیمت مواد غذایی حتی پیش از حمله روسیه به اوکراین هم بالا بود؛ آغاز جنگ اوکراین، خرید و فروش غلات و کود را مختل کرد و قیمت اقلام خوراکی را حتی بالاتر برد اما در مقیاس جهانی، آن شوک عظیم ناشی از افزایش بی‌سابقه قیمت‌ها خیلی وقت است که خوابیده است.

به گزارش سازمان ملل، قیمت اقلام خوارکی طی یک سال گذشته مرتبا کاهش داشته است و دلیل این کاهش، قیمت برداشت خوب محصول در برزیل و روسیه و موافقت مسکو با خروج محصولات از دریای سیاه است.

شاخص قیمت موادغذایی بخش غذا و کشاورزی سازمان ملل هم پایین‌تر از زمانی است که نیروهای روسیه به اوکراین حمله کردند.

با وجود چنین کاهش بهایی، قیمت مواد غذایی که مردم چاره‌ای جز خرید آن‌ها ندارند، سر به فلک کشیده و به شکل نامتناسبی مناطقی از جهان را درگیر تورم سخت کرده است اما به هر حال از ایالات متحده و اروپا تا کشورهای در حال توسعه با افزایش قیمت‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند.

ایان میچل، اقتصاددان، باور دارد که بازار مواد غذایی جهان چنان به هم‌ پیوسته است که «هر کجا در جهان باشیدِ تاثیر بالا رفتن قیمت‌ها را مشاهده می‌کنید.»

چرا تورم قیمت مواد غذایی در جهان این چنین افسارگسیخته است؟ با وجود کاهش قیمت اقلام خوراکی در بازار جهانی، چرا بهای آن در بازار و تره‌بار و بر سر میز آشپزخانه همان است که پیش از پایین رفتن قیمت‌ها بود؟

جوزف گلاوبر، متخصص حوزه کشاورزی معتقد است که افزایش قیمت برخی اقلام خوراکی مثل پرتقال، گندم و گوشت تازه در اول ماجراست. بنا بر آمار گلاوبر، قیمت مواد غذایی در ماه مارس در آمریکا ۸/۵ درصد بالاتر از سال گذشته بوده و به محض خروج محصول از مزرعه، قیمت آن ۷۵ درصد بالاتر می‌رود.

در حقیقت هزینه فرآوری محصول، حمل و نقل و هزینه نیروی کار بلافاصله به قیمت محصول اضافه می‌شود و بسیاری از این هزینه‌ها در تورم نهفته است.

قیمت اقلام خوراکی در اتحادیه اروپا در ماه مارس سال ۲۰۲۳ تا ۱۹/۵ درصد بالاتر از زمان مشابه در سال ۲۰۲۲ بود و در بریتانیا هم به بالاترین افزایش قیمت طی ۴۶ سال گذشته رسیده بود.

بنا بر نظر کارشناسان، تورم مواد غذایی کاهش می‌یابد اما کاهش آن آهسته‌آهسته خواهد بود چون باقی عواملی که به افزایش قیمت دامن می‌زنند هنوز سر جایشان‌ ایستاده‌اند.

گلاوبر بر این باور است که یکی از دلایل افزایش قیمت مواد غذایی در خارج ایالات متحده، سنبه پر‌ زور دلار است.

در موارد مشابه پیشین مثل افزایش قیمت مواد غذایی در سال ۲۰۰۷-۲۰۰۸، دلار نقش مهمی نداشت چون در آن زمان به اندازه امروز، واحد پول قدرتمندی نبود اما حالا قیمت ذرت و گندم به ازای هر تن، به نرخ دلار قیمت‌گذاری می‌شود و این قیمت به واحد پول محلی برگردانده می‌شود و همین است که تاثیر دلار به عنوان یک واحد پول در افزایش قیمت‌ها محسوس نیست و کاهش قیمت هم در بازار و شاخص مواد غذایی ملل متحد دیده نمی‌شود.

این است که جهان باید منتظر بماند و ببیند که آیا در نهایت سودی از کاهش قیمت اقلام خوراکی در دنیا نصیب مردم خواهد شد یا نه و چه وقت مردم می‌توانند با دردسر کمتری غذا سر سفره خانواده‌هایشان ببرند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبرها
چند چند
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها