بیش از یک سال از حمله روسیه به اوکراین میگذرد. در این مدت حدود هشت میلیون نفر از شهروندان این کشور در جستوجوی امنیت، آب و خاک خود را ترک کردند و میلیونها نفر در مناطق جنگزده در شرایط ناامن به سر میبرند.
در قرن بیستویکم چه توجیهی برای تجاوز نظامی به خاک یک کشور و کشتار مردم بیگناه وجود دارد؟ سودای کشورگشایی ولادیمیر پوتین تا کجا ادامه خواهد داشت؟ آیا زمان آن نیست که کشورهای اروپایی از تمام توان خود برای دفاع از تمامیت ارضی اوکراین استفاده کنند؟ یا آنقدر در سبک-سنگین کردنهای خود تعلل خواهند کرد که جهان شاهد فجایع بزرگتری از سوی دولتهای متجاوز و متحدانشان باشد؟
گزارش وبسایت خبری Mirror از صحبتهای ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، پس از نشست وزیران امور خارجه این ائتلاف نظامی در اسلو را در ادامه میخوانید.
ینس استولتنبرگ مدعی شد که رهبر کرملین معتقد است غرب به زودی از حمایت از رژیم ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین خسته میشود.
او افزود: «اما پوتین نمیتواند منتظر پا پس کشیدن ما باشد.»
دبیرکل ناتو گفت که پوتین تصور میکند ناتو از حمایت اوکراین دست میکشد و این کشور را به نیروهای روسیه واگذار میکند.
او پس از نشست وزیران امور خارجه ائتلاف ناتو در اسلو، از تجاوز ظالمانه روسیه انتقاد کرد.
استولتنبرگ گفت: «من معتقدم در مسکو فکر میکنند که دموکراسیها تنبل هستند و ما حاضر نیستیم تا زمانی که نیاز است در کنار اوکراین بایستیم. ما با نشان دادن اینکه دموکراسیها توانایی ایستادگی را در کنار اوکراین دارند، خلاف آن را ثابت میکنیم. از ارزشهای خود دفاع میکنیم و برای دفاع از دموکراسی و آزادی هر زمان که لازم باشد حضور خواهیم داشت؛ همانطور که از اوکراین در این رویداد حمایت میکنیم.»
استولتنبرگ که زمانی نخستوزیر نروژ بود در ادامه صحبتهای خود به عنوان دبیرکل ناتو گفت: «در نشست سالانه رهبران ناتو که ماه آینده در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی برگزار میشود، در مورد طرحهایی برای افزایش حمایت نظامی از کییف بحث خواهد شد.»
او گفت: «همه ما اتفاق نظر داریم که مهمترین مساله در حال حاضر این است که اطمینان حاصل شود اوکراین به عنوان یک کشور مستقل پیروز میشود. ما نمیدانیم جنگ چه زمانی به پایان میرسد اما باید اطمینان حاصل کنیم برنامههای قابلاتکایی برای تضمین امنیت اوکراین در آینده و شکستن چرخه تجاوز روسیه در اختیار داریم.»
استولتنبرگ تاکید کرد که اولین و مهمترین مساله برای اوکراین این است که اطمینان حاصل کند در این جنگ پیروز میشوند.
او افزود: «کاملا مطمئن هستم تمرکز اصلی در اجلاس ویلنیوس در ماه آینده بر چگونگی تداوم و افزایش حمایت نظامی ملموس از اوکراین با تجهیزات، مهمات، قطعات یدکی و هر آن چیزی است که لازم خواهد بود تا اوکراین بتواند سرزمینهای بیشتری از خاک خود را آزاد کند.»
دبیرکل ناتو از یک مقام غربی نقل قول کرد که کییف همچنان قصد دارد با تکیه بر ضد حمله به دفاع از خاک خود ادامه دهد.
او ادامه داد: «گفتهاند ارزیابیشان این است که یک حمله متقابل از جانب اوکراین در راه است. هدف اوکراینیها هنوز هم استفاده از ضد حمله است. »
این منبع معتقد است که رژیم رییسجمهور زلنسکی تلاش کرده است زمینه را برای حمله به نیروهای کرملین فراهم کند: «روسیه در چند روز گذشته در تلاش برای مقابله با طیفی از تهدیدها بوده است. به نظر میرسد این تلاش منسجم برای شکل دادن میدان نبرد، قبل از انجام هر گونه ضد حمله میتواند به نفع اوکراین باشد.»
این مقام غربی فاش کرد که روسیه در نبرد یک ساله برای تصرف باخموت، حداقل ۶۰ هزار نفر تلفات داشته است که تخمین زده میشود از این تعداد، ۲۱ هزار نفر کشته و بقیه مجروح شده باشند.
مقامات غربی این مبارزه را با جنگهای خندقی جنگ جهانی اول مقایسه میکنند.
آنان میگویند: «تلفات عظیم در باخموت در یک نبرد یک ساله در سال ۲۰۲۳ اساسا یادآور جنگ جهانی اول است؛ جایی که حملههای بدون پشتیبانی نیروی پیادهنظام به سمت مواضع دفاعی در بسیاری موارد به معنای واقعی کلمه منجر به دور شدن این نیروها میشد.»
این مقام آگاه گفته است که با وجود این، نیروهای اوکراینی مجبور به خروج از منطقه اصلی شهر باخموت شدهاند.