هشدار جدید محققان: استنشاق دست‌دوم بخار سمی سیگارهای الکترونیک هم خطرزاست

جمعه ۱۴۰۲/۰۴/۳۰

محققان به تازگی هشدار داده‌اند استنشاق دست‌دوم بخار سیگارهای الکترونیکی هم خطرات بسیاری به همراه دارد. با این‌ حال این سیگارها همچنان به‌عنوان جایگزینی جذاب و کم‌خطر برای سیگار معرفی می‌شوند. آیا مصرف سیگار الکترونیک ما را دهه‌ها به عقب باز نگردانده است؟

با وجود تحقیقات بی‌شمار علمی در مورد خطرات ناشی از مصرف سیگار کلاسیک، دهه‌ها طول کشید تا مصرف آن در مکان‌های عمومی اکثر کشورها به صورت قانونی ممنوع و همچنین از نظر پذیرش اجتماعی، سیگار کشیدن در حضور سایرین به ویژه کودکان یک بی‌احتیاطی و بی‌مسوولیتی تلقی شود.

در سال‌های اخیر اما در رویکردی هوشمندانه به کمک تبلیغات، سیگار الکترونیک به عنوان جایگزینی ایمن در میان مصرف‌کنندگان قدیمی سیگار و همچنین جوانان معرفی شد. قیمت پایین، تنوع زیاد و طعم‌های گوناگون هم باعث شد تا این محصولات طرفداران زیادی پیدا کنند.

سیگار الکترونیک امروز به‌عنوان یک جایگزین قابل قبول اجتماعی برای سیگار و راهی برای از بین بردن هوس تنباکو طرفداران زیادی دارد.

بسیاری از مردم وقتی داخل خانه یا در یک جمع «وِیپ» می‌‌کشند، کسی آن‌ها را چپ چپ نگاه نمی‌کند اما سموم موجود در محیط مصرف سیگار الکترونیک ۲۲ برابر بیش از حد مجاز است.

آیا مصرف سیگار الکترونیک، ما را دهه‌ها به عقب باز نگردانده است؟

چقدر زمان می‌برد تا تحقیقات و شواهد علمی موفق به شکست شرکت‌هایی شوند که از طریق فروش محصولات پر خطرشان، سود سرشاری کسب می‌کنند؟

روزنامه سان در گزارشی به این موضوع پرداخته است.

سم موجود در بخار سیگارهای الکترونیک

با وجود این‌که سیگار الکترونیک بوی نامطلوب سیگار را ندارد، دانشمندان هشدارهای جدیدی در مورد بخار خارج شده از این قلم‌ها می‌دهند. آن‌ها می‌گویند با هر بار پاف کردن، سموم میکروسکوپی به هوای اطراف شما پرتاب می‌‌شوند که می‌‌تواند از سوی افراد مجاور هم استنشاق شود.

طبق مشاهدات محققان دانشگاه‌‌های ویرجینیا و کارولینای شمالی، وقتی افراد سیگار الکترونیکی را به مدت ۱۰ دقیقه در اتومبیل خود بخار می‌‌کنند، هوای اطراف آن‌ها با ذرات سمی که به نام PM2/5 شناخته می‌‌شوند، پر می‌‌شود.

عددی که در واقع، نشان‌دهنده قطر ۲/۵ میکرومتر یا کمتر این ذرات است.

بر اساس داده‌های دولتی، وجود مقادیر ناسالم این ذرات میکروسکوپی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و تنفسی را افزایش دهد.

طبق این تحقیقات، هنگامی که یک فرد در وسیله نقلیه‌ای با شیشه‌های بسته از سیگار الکترونیکی استفاده می‌کند، باعث افزایش غلظت ذرات معلق می‌شود.

طبق گفته محققان، قلم‌های الکترونیکی که به صورت متداول استفاده می‌شوند، قادر به تولید مقادیر زیادی PM2/5 هستند؛ در نتیجه خطر استنشاق این ذرات سمی به وسیله سایر افراد حاضر در آن محیط نیز افزایش می‌یابد.

این مطالعه که در مجله Drug and Alcohol Dependence منتشر شده است، نشان می‌‌دهد کسی که در ماشینی با مصرف‌‌کننده سیگار الکترونیکی می‌‌نشیند، مقادیری «ناخواسته» از این ذرات سمی را استنشاق می‌کند.

به عبارت دیگر، در معرض «مصرفِ دست‌دوم دود سمی» سیگار قرار می‌گیرد.

آیا این ذرات می‌‌توانند فضاهای گسترده‌‌تری را نیز آلوده کنند؟

برای آزمایش اینکه چگونه ذرات سمی ناشی از مصرف سیگارهای الکترونیکی کیفیت هوا را تحت تاثیر قرار می‌دهند، محققان ۶۰ فرد را که اکثر آن‌ها حداقل به مدت یک سال، روزانه سیگار می‌کشیدند مورد مشاهده قرار دادند.

اکثر شرکت‌کنندگانی که میانگین سنی ۲۰ سال داشتند، دستگاه‌های یک‌بار مصرفی مانند «پاف بار» را انتخاب کردند اما دستگاه‌های غلاف‌مانند برند Juul نیز به همان اندازه محبوب هستند.

محققان از آن‌ها خواستند در ماشین خود به مدت ۳۰ دقیقه سیگار الکترونیکی را پُک بزنند و برای نمونه‌برداری از کیفیت هوای خودروها قبل و بعد از مصرف سیگار الکترونیک، از نمایشگر ذرات معلق استفاده کردند.

ابتدا از شرکت‌کنندگان خواسته شد در پنج دقیقه اول، هر ۳۰ ثانیه یک‌بار به سیگار خود پک بزنند.

سپس به آن‌ها اجازه دادند تا ۲۵ دقیقه باقی‌مانده را به دلخواه خود پک بزنند که اکثر شرکت‌کنندگان در این مدت حدود ۱۸ پک زدند.

تیم تحقیقاتی دریافت که تنها هفت دقیقه بعد، ذرات معلق در خودروها به سطح متوسط ۱۰۷/۴ میکروگرم بر متر مکعب رسید که بیش از ۲۲ برابر بیشتر از میزان موجود قبل از شروع مصرف شرکت‌کنندگان بود.

هرچه کاربران به سیگارهای الکترونیکی پک بیشتری زدند، دستگاه وجود مقادیر بالاتری از ذرات PM2/5 را در فضای خودرو نشان داد.

دستگاه‌های یک‌بار مصرف

محققان خاطرنشان کردند دستگاه‌‌های یک‌بار مصرف، غلظت ذرات معلق را بیشتر از دستگاه‌‌های غلاف‌دار یا دستگاه‌‌های بزرگ‌تر و پیشرفته‌تر که به‌عنوان «باکس مود» شناخته می‌‌شوند، افزایش می‌‌دهند.

آن‌ها نتیجه گرفتند که استفاده از سیگار الکترونیکی در وسایل نقلیه، بر کیفیت هوا تاثیر منفی می‌گذارد و ممکن است استفاده از این سیگارها افراد حاضر در این محیط‌های بسته را با خطرات سلامتی روبه‌رو کند.

ماه گذشته نیز فردی به نام الکس گیتینز که به‌زودی صاحب فرزند می‌شود، ادعا کرد یک ماه پس از تغییر مصرف سیگار به ویپینگ، دچار «کلاپس ریه» شده است.

او تحت عمل جراحی سنگینی قرار گرفت تا پزشکان بتوانند غشاء ریه را به دیواره سینه‌‌اش متصل کنند.

یک مطالعه نیز اخیرا هشدار داد مصرف سیگار الکترونیک در دوران بارداری بی‌خطرتر از سیگار کشیدن نیست.

با وجود این هشدارها و خطرات شناخته شده، در ماه آوریل اعلام شد برای کاهش نرخ اعتیاد به دخانیات، شوراها در انگلستان به افراد سیگاری‌ «کیت‌‌های ویپینگ رایگان» ارائه خواهند داد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
گفت‌وگوی ویژه
خلاصه خبرها

شنیداری

پادکست‌ها