وزارت خارجه جمهوری اسلامی در بیانیهای اعلام کرد مطابق برجام و مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از روز چهارشنبه ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) هیچ محدودیتی برای فعالیتهای موشکی تهران وجود ندارد. روسیه تاکید کرد دیگر محدودیتی برای ارسال فنآوری موشکی به ایران در نظر نمیگیرد.
در بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که روز ۲۶ مهر منتشر شد، آمده است: «از این تاریخ، هیچ محدودیتی در حوزه نقل و انتقال اقلام، خدمات و فناوریهای موشکی به/از جمهوری اسلامی ایران وجود نخواهد داشت.»
این بیانیه تاکید کرده است تهران بر اساس صلاحدید و نیازهای خود با سایر کشورها در حوزههای دفاعی و تسلیحاتی همکاری خواهد کرد.
به گزارش رویترز، روسیه روز ۲۵ مهر اعلام کرد با توجه به پایان یافتن تحریمهای موشکی جمهوری اسلامی مطابق برجام، مسکو دیگر محدودیتی در ارائه فنآوری موشکی به تهران نمیبیند.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای گفت مراودات موشکی میان تهران و مسکو دیگر نیازی به تایید شورای امنیت ندارد.
توافق برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) شامل یک سری از لغو محدودیتها موسوم به بندهای غروب است که بر اساس آن، قرار بود محدودیتها علیه جمهوری اسلامی کاهش یابد.
شورای اتحادیه اروپا روز ۲۵ مهر در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد تحریمها علیه برنامه تسلیحاتی و موشکی جمهوری اسلامی را پس از روز موسوم به روز انتقال برجام (۱۸ اکتبر) حفظ کند.
در این بیانیه آمده است طبق ارزیابی شورای اروپا دلایل معتبری برای خودداری از لغو این محدودیتها بر اساس آنچه در برجام پیشبینی شده بود، وجود دارد.
تحریمهای اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی بر اساس قطعنامه سازمان ملل متحد که توافق برجام را تایید کرده بود، قرار بود ۱۸ اکتبر سال جاری منقضی شود.
این تحریمها برای آن وضع شدند که تهران فعالیتی در راستای توسعه موشکهای بالیستیک دارای قابلیت حمل کلاهک هستهای انجام ندهد.
بر اساس این تحریمها جمهوری اسلامی از خرید و فروش یا انتقال پهپادها و اجزای آن که قادر به پرواز بیش از ۳۰۰ کیلومتر هستند، منع شده بود.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به این اقدام اتحادیه اروپا اعلام کرد هر گونه اعمال تحریم و محدودیت در برنامه موشکی خود را در تعارض با قطعنامه شورای امنیت میداند و متقابلا «حق اقدامات مقتضی برای تامین منافع ملی» خود را محفوظ میدارد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «طبق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، پایان این محدودیتها نیازمند تصویب قطعنامه، صدور بیانیه یا هیچ اقدام دیگری در سطح شورای امنیت نبوده و به صورت خودکار محقق شده است.»
در واکنشی دیگر، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی از «رفتارهای متناقض» برخی کشورها و آنچه عدم رعایت تعهدات در قالب قطعنامه شورای امنیت خواند، انتقاد کرد.
این وزارتخانه همچنین تاکید کرد «به پیگیری برنامههای خود برای تقویت تجارت قانونی تسلیحات و همچنین رفع نیازمندیهای مرتبط با امنیت ملی جمهوری اسلامی» ادامه خواهد داد.
پس از امضای برجام، جمهوری اسلامی بارها به طور گسترده آن را نقض کرده است. از جمله، تهران میزان مجاز ۳/۶۷ درصدی غنیسازی مندرج در این توافقنامه را رعایت نکرده و اکنون در حال غنیسازی اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد است.
۱۱۰ عضو کنگره آمریکا روز دوشنبه ۲۴مهر در نامهای از دولت جو بایدن خواستند تحریمهای موجود علیه برنامه موشکهای بالیستیک جمهوری اسلامی را تمدید کند.