رسانههای ایران درباره آغاز مازوتسوزی در پاییز و زمستان امسال و پیامدهایی چون افزایش آلودگی هوا هشدار دادند. خبرگزاری دولتی ایرنا روز شنبه ۲۹ مهر در گزارشی نوشت پیشبینیها حاکی از بیکار شدن دوباره کارگران به دلیل تعطیلی واحدهای تولیدی به دنبال ناترازی گاز و کمبود سوخت است.
آرمان ملی روز شنبه در گزارشی نوشت امسال نیز چون سالهای گذشته شاهد کاهش ارزش افزوده، رشد منفی اقتصاد، دود و آلودگی ناشی از مصرف سوخت مازوت به دلیل کمبود گاز و سوختهای پاک و مصرف مازوت خواهیم بود.
بر اساس گزارش این روزنامه، «شمارش معکوس» برای استفاده از مازوت با فرا رسیدن فصل سرما شروع شده است.
بر اساس آخرین گزارشهای مرکز اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، از ۱۶ نیروگاه کشور ۱۴ موردشان مصرف مازوت دارند.
آرمان ملی در ادامه به گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درباره تبعات مصرف مازوت در ایران اشاره کرد و نوشت مرگ و میر به دلیل آلودگی هوای ناشی از این مازوتسوزی و هزینههای درمانی به شدت افزایش یافته است.
بیکاری کارگران و رکود صنایع در نبود سوخت
ایلنا در گزارشی نوشت هر چند ناترازی سالانه در تامین امکانات زیرساختی برق و گاز تبدیل به رویدادی عادی شده اما روند صعودی مصرف و فرسودگی شبکه انتقال طی سالهای اخیر و رشد بیشتر واحدهای تولیدی و جمعیت، تعطیلی واحدهای تولیدی را هم در پی داشته است.
حسین سلاحورزی، رییس اتاق بازرگانی ایران در نشست اخیر هیات نمایندگان این اتاق به برآورد خسارت میلیاردی وارد شده به واحدهای تولیدی در اثر قطع برق پرداخت.
او به دولت هشدار داد برای حل ناترازی گاز در فصل سرد امسال چاره دیگری به غیر از قطع گاز واحدهای صنعتی بیندیشد.
ایلنا به نقل از دبیرهای اجرایی خانه کارگر در چند شهر بزرگ نوشت قطع پی در پی گاز و برق منجر به ورشکستگی واحدهای تولیدی خراسان رضوی، اردبیل، کرمانشاه، یزد، کرمان، همدان و شمار دیگری از استانها و تعدیل کارگران آنها شده است.
بحران ناترازی سوخت
محمود نجفی عرب، رییس اتاق بازرگانی استان تهران به خبرگزاری ایلنا گفت که با تداوم ناترازی در تولید و توزیع گاز، زمستان امسال هم مشکلات سال گذشته صنایع تکرار خواهد شد.
آرمان ملی هم در یک پیشبینی مشابه به نقل از مهدی طباطبایی، کارشناس انرژی نوشت که ایران تا سال ۱۴۰۴ دچار تراز منفی در صنعت گاز خواهد شد.
جواد اوجی، وزیر نفت روز ۲۶ مهر و در حاشیه جلسه هیات دولت اعتراف کرد ایران با کمبود بنزین سوپر روبهرو است.
به گفته او، تنها در زمان وارونگی دما و با هدف آلودگی هوای کمتر، سوخت یورو پنج توزیع میشود.
اطلاعات اختصاصی رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهند برخلاف ادعای وزیر نفت، حدود ۸۰ درصد بنزین توزیع شده فاقد استاندارد یورو چهار و پنج است.
این اطلاعات نشان میدهند میزان تولید بنزین به ۱۰۰ میلیون لیتر کاهش پیدا کرده است اما وزارت نفت با اضافه کردن مواد غیراستاندارد و آلاینده، تولید روزانه را به ۱۱۵ میلیون لیتر افزایش میدهد.
ایراناینترنشنال طی ماههای گذشته در گزارشهای اختصاصی به ناترازی بنزین و بحران سوخت در ایران پرداخته است.
بر پایه یکی از این گزارشها، روند توزیع بنزین و حاشیههای پیرامون آن موجب شده است در ماههای اخیر وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه به صورت مستقیم عهدهدار موضوع تامین بنزین شوند.
این اطلاعات نشان میدهند جمهوری اسلامی واردات بیش از ۵۰۰ میلیون دلار بنزین به روش تهاتر را نهایی کرده است.
ناترازی بنزین در ماههای گذشته وزارت نفت را بر آن داشت که مطابق با قانون بودجه امسال، خودروهای شخصی را برای سوختگیری به استفاده از کارتهای شخصی سوخت ملزم کند.
جمعآوری کارتهای سوخت جایگاهداران و اعمال محدودیت در هر بار سوختگیری از جمله تمهیدات وزارت نفت برای کنترل شدت مصرف بنزین بود که البته نارضایتیهایی را به همراه داشت و موجب تشکیل صفهای طولانی در برابر جایگاههای سوختگیری شد.