مرکز پژوهشهای مجلس پیشبینی کرد دولت در پایان امسال با کسری بودجه ۳۸۰ هزار میلیارد تومانی مواجه شود.
برآورد این مرکز از میزان کسری منابع تبصره ۱۴ مربوط به هدفمندی یارانهها نیز بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است که در پایان سال با فرض تحقق تمام هزینههای در نظر گرفته شده در بودجه، مجموع کسری منابع دولت را به حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش میدهد.
در این گزارش، مرکز پژوهشهای مجلس پیشبینی کرد احتمالا دولت میزان این کسری را با عدم تخصیص برخی هزینهها و مطابق با روال سالهای گذشته کاهش دهد.
محقق نشدن درآمدهای پیشبینی شده از محل فروش و صادرات نفت و فرآوردههای نفتی از جمله دلایل بروز این کسری بودجه اعلام شده است.
پیشتر داوود منظور، رییس سازمان برنامه و بودجه، «بیش برآوردی ۴۰ درصدی درآمدهای نفتی» را عامل ناترازی بودجه اعلام کرده بود.
به گفته معاون ابراهیم رئیسی، درآمدهای حاصل از صادرات نفت، گاز و میعانات گازی رقمی در حدود ۶۲۴ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود.
با توجه به سخنان منظور، حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان از درآمدهای نفتی پیشبینی شده در بودجه امسال محقق نخواهد شد.
بر اساس اعلام رییس سازمان برنامه و بودجه، دولت برای تامین کسریهای خود به جای استقراض از بانک مرکزی از سپرده شرکتهای دولتی برای جبران کسری استفاده میکند.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس که عملکرد بودجه در دوره چهار ماه نخست امسال را مورد توجه قرار داده، کسری بودجه دولت را در این دوره ۵۱ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است.
از این مبلغ ۲۴ هزار میلیارد تومان از محل استقراض صندوق توسعه ملی و ۲۵ هزار میلیارد تومان از محل حساب سپرده وجوه تامین شده است.
منظور دو روز قبل گفته بود در هفت ماه نخست سال ۳۰ درصد از منابع پیشبینی شده بودجه محقق نشده است.
بر اساس عدد اعلام شده از سوی معاون دولت سیزدهم، بودجه در هفت ماه نخست امسال با بیش از ۳۶۵ هزار میلیارد تومان عدم تحقق منابع مواجه شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه، دلایل اصلی عدم تحقق منابع درآمدی بودجه را بیشبرآوردی درآمدهای نفتی و درآمدهای پیشبینی شده از محل واگذاری و مولدسازی اعلام کرد.
معاون رئیسی گفت در قانون بودجه قیمت نفت ۸۵ دلار فرض شده که در بسیاری از ماههای سال عملا رخ نداده است.
او دو روز قبل در بیان دلایل عدم تحقق درآمدهای نفتی گفته بود در برخی روزهای سال صادرات یکونیم میلیون بشکه نفت پیشبینی شده در قانون بودجه محقق نشده است.
محقق نشدن درآمدهای نفتی پیشبینی شده در بودجه در حالی است که چندی پیش خبرگزاری رویترز از تخفیف چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری ایران به چین برای فروش نفت در ۹ ماه سال جاری میلادی خبر داده بود.
در صورت اعمال نرخ ۲۳ هزار تومانی پیشبینی شده در بودجه برای هر دلار، کسری بودجه نفت در سال جاری حدود سه میلیارد دلار برآورد میشود.
این بدان معناست که تخفیف فروش نفت به چین، حدود یکونیم برابر کسری بودجه بخش نفت بوده است.