نشست دیگری از مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در حالی روز پنجشنبه ۱۱ آبان در ژنو افتتاح شد که واکنشها به ریاست جمهوری اسلامی بر این دوره از نشست ادامه دارد. شماری از کشورها از جمله آمریکا این نشست را تحریم کردند.
پانزدهمین نشست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل روز پنجشنبه با سخنرانی علی بحرینی، نماینده جمهوری اسلامی در مقر سازمان ملل متحد در ژنو برگزار شد.
این نشست قرار است به مدت دو روز ادامه داشته باشد.
علاوه بر بحرینی، روح الله دهقانی، معاون علمی، فنآوری و اقتصاد دانشبنیان ابراهیم رئیسی نیز در این نشست حضور دارد.
مجمع اجتماعی یکی از سازوکارهای شورای حقوق بشر است که هر سال با پرداختن به یک موضوع خاص که مربوط به مهمترین چالشها، تحولات و نگرانیهای جهانی در حوزه حقوق بشر است، برگزار میشود.
قرار است در نشست امسال، «نقش علم، فنآوری و نوآوری در ارتقای حقوق بشر بهویژه در دوره بازیابی از همهگیری کرونا» مورد بررسی قرار گیرد اما نشست امسال بیش از هر چیز، متاثر از ریاست جمهوری اسلامی بر این دوره از مجمع اجتماعی است و واکنشها به آن همچنان ادامه دارد.
میشل تیلور، نماینده دائم آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل در آغاز نشست مجمع اجتماعی این شورا با انتشار بیانیهای اعلام کرد واشینگتن، ریاست جمهوری اسلامی را بر این نشست یک «امر پوچ» میداند.
او گفت: «غیرقابل قبول است ریاست هر ارگانی که با ترویج و حمایت از حقوق بشر مرتبط است، در دست نماینده کشوری مانند ایران باشد که در نقض مداوم و آشکار حقوق بشر دست دارد.»
این نماینده آمریکا افزود که این کشور با ایجاد مجمع اجتماعی در سال ۲۰۱۵ مخالفت کرد و در آن زمان اشاره کرد که این مجمع خدمات محدودی ارائه میدهد و در عین حال هزینههای اضافی ایجاد میکند.
او گفت ایالات متحده هنوز هم در این زمینه همین «موضع اصولی» را دارد.
نماینده دائم آمریکا در شورای حقوق بشر تاکید کرد با وجود نگرانیها در مورد سودمند بودن مجمع اجتماعی به طور کلی، این کشور از نشستن یا گفتوگو یا شرکت در هر بحثی درباره حقوق بشر به ریاست جمهوری اسلامی خودداری میکند.
میشل تیلور به سرکوب خیزش سراسری در ایران پس از جان باختن مهسا ژینا امینی اشاره کرد و افزود که ریاست جمهوری اسلامی بر هر گونه نشست سازمان ملل به ویژه در امور مربوط به حقوق بشر «توهین به وجدان جمعی جامعه جهانی» است.
در پایان بیانیه نماینده آمریکا آمده است: «مجمع اجتماعی امروز هیچ نتیجهای در زمینه حقوق بشر برای مردم ایران یا هیچ جای دیگر در جهان نخواهد داشت.»
نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل، پیش از این و در اولین روزهای خرداد ماه نیز در بیانیهای با ابراز انزجار از تعیین نماینده جمهوری اسلامی به ریاست مجمع اجتماعی این شورا گفته بود: «تعیین ایران با سابقهای اسفبار در زمینه حقوق بشر به ریاست این مجمع، اعتبار شورای حقوق بشر سازمان ملل را به شدت تضعیف میکند.»
در داخل ایران هم در حالی که فشارها بر زنان مخالف حجاب اجباری، از جمله زنان بازیگر ادامه دارد، نرگس محمدی، برنده جایزه نوبل صلح امسال در نامهای خواهان کنار گذاشتن جمهوری اسلامی از ریاست مجمع اجتماعی سازمان ملل شد.
محمدی در نامهای خطاب به آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد تاکید کرد ریاست چنین رژیمی بر مجمع اجتماعی سازمان ملل متحد بهعنوان نهاد پشتوانه حقوق بشر، «ابهامآفرین و ناامیدکننده» است.
اواخر اردیبهشت امسال واکلاو بالک، رییس شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد علی بحرینی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در دفتر سازمان ملل در ژنو را بهعنوان رییس مجمع اجتماعی این شورا در روزهای ۱۱ و ۱۲ آبان منصوب کرده است.
این تصمیم با انتقادات گسترده همراه شد و دیدهبان سازمان ملل برای لغو آن کارزاری برپا کرد.