روزنامه هممیهن روز ۱۳ آبان جزییاتی از آتشسوزی بامداد جمعه در کمپ ترک اعتیاد لنگرود منتشر کرد. این روزنامه به نقل از منابع آگاه نوشت تعداد بالای فوتیهای حریق که به ۳۲ نفر رسیده، به دلیل «قفل بودن» درهای این مرکز بوده است. به گفته مقامات، اجساد این قربانیان قابل شناسایی نیست.
ساعت شش بامداد روز جمعه ۱۲ آبان یک مرکز درمان سوءمصرف مواد مخدر در لنگرود به نام «گام اول رهایی» آتش گرفت که علاوه بر کشتهها، ۱۶ تن هم در آن مجروح شدند.
مقامهای استان گیلان با انتشار پیامی، فردا (یکشنبه ۱۴ آبان) را در شهرستان لنگرود عزای عمومی اعلام کردند.
سوختگیهای ۵۰ و ۶۰ درصد؛ سه نفر بازداشت شدند
بر اساس گزارشها، دو نفر از مصدومان با سوختگی ۵۰ و ۶۰ درصد با لوله تنفسی در بخش مراقبتهای ویژه و دو نفر با سوختگی ۶۰ درصد در بخش بستریاند و حالشان وخیم است.
محمد جلایی، معاون استاندار گیلان، شامگاه جمعه گفت اجساد کشتهشدگان آتشسوزی کمپ ترک اعتیاد قابل شناسایی نیست.
او تاکید کرد «هویتیابی اجساد» آتشسوزی کمپ «زمانبر» است.
جلایی همچنین از بازداشت سه نفر از مسوولان این کمپ ترک اعتیاد خبر داد.
پیش از او و در ظهر جمعه، صادقی نیارکی، رییس دادگستری استان گیلان گفته بود مدیر این مرکز دستگیر شده است.
مسوولان کمپ در اقدامی غیرقانونی درها را قفل کرده بودند
ستاد مبارزه با مواد مخدر در اطلاعیهای اعلام کرد این مرکز خصوصی و مشمول ماده ١٥ قانون است. بر اساس این ماده، مراجعه افراد دچار آسیب اعتیاد بهصورت خودمُعرف است.
بر اساس تعاریف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تفاوت مراکز مادههای ۱۵ و ۱۶ ترک اعتیاد در این است که طبق قانون، اگر فرد دارای اعتیاد خودش را داوطلبانه برای درمان معرفی کند، «او دیگر مجرم نیست و کسی با او برخورد نمیکند».
ساماندهی این افراد، زیر ماده ۱۵ قانون مبارزه با مواد مخدر میگنجد و میتوانند پس از اتمام دوره درمان یا حتی زودتر از آن به هر دلیلی از مرکز خارج شوند. بنابراین قفل کردن در آسایشگاه روی آنان توجیهی ندارد.
دو منبع به هممیهن گفتند هنگام آتشسوزی درهای مرکز «گام اول رهایی» از پشت قفل بوده و برای همین مددجویان داخل آتش گیر افتاده و بسیاری از آنان با سوختگی شدید یا خفگی جانشان را از دست دادند.
روز جمعه محمد جلایی، آتش گرفتن بخاری و سرایت آن به پرده و در نهایت تمامی ساختمان را علت بروز حریق دانسته و گفته بود این نتیجه از بررسیهای اولیه حاصل شده است.
به گفته او «غافلگیری شبانه، محبوس شدن و ازدحام جمعیت» از دلایل افزایش شمار کشتهشدگان در این مرکز ترک اعتیاد بوده است.
سابقه خشونت و غیراستاندارد بودن این کمپ
هممیهن در گفتوگو با کارشناسان حوزه اعتیاد یادآوری کرد پیشتر هم از این کمپ، اعمال خشونتهای شدید گزارش شده بوده.
اسفند ماه سال ۹۷ پایگاه خبری رکنا ویدیویی از «شکنجه معتادان در کمپ ترک اعتیاد گام اول رهایی» در لنگرود گیلان منتشر کرد که در آن چند نفر پای فردی را به چوب بسته بودند و یک نفر با ابزاری که شبیه به یک قطعه چوب، فرد خوابیده را فلک میکرد.
در این ویدیوی حدود سه دقیقهای، چند نفر دیگر هم دیده میشوند که چوب به دست شده و به نوبت فرد خوابیده را فلک میکنند.
از سوی دیگر فریدون امین، پزشک درمانگری که هفتهای یک یا دو بار برای درمان به این مرکز تردد میکرد به هممیهن گفت ۴۲ نفر ساکن این مرکز بودند در حالی که ساختمان این مرکز استاندارد نبود و سیستم گرمایشی قابل قبولی هم نداشت.
آتشسوزی، حادثهای تکراری در کمپهای ترک اعتیاد
این نخستین بار نیست که خبرهایی از آتشسوزی در مراکز ترک اعتیاد در ایران منتشر میشود.
بامداد ۱۹ مهر امسال سازمان آتشنشانی از عملیات اطفای حریق در کمپ ترک اعتیاد «بانوان شهر زرند» خبر داد.
هر چند این آتشسوزی تلفاتی در پی نداشت اما طی سالهای گذشته دهها نفر در آتشسوزی کمپهای ترک اعتیاد سراسر ایران جان باخته و مجروح شدهاند که عمده دلیل آن رعایت نکردن نکات ایمنی از سوی مدیران این مراکز بوده است.
در جریان آتشسوزی روز جمعه نیز، علاوه بر شمار بالایی از مددجویان، نگهبان و مسوول نگهداشت این مرکز کشته شدند.
بر اساس گزارشها، ظرفیت این مرکز ۴۰ نفر بوده اما تعداد مددجویان حاضر در آن هنگام این حادثه بسیار بیشتر بوده است.
طی سالهای گذشته گزارشهای متعددی درباره وضعیت نامناسب کمپهای ترک اعتیاد در ایران منتشر شده است.
تیر ماه سال گذشته خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی، ایرنا، از وجود هفت هزار و ۵۰۰ مرکز ترک اعتیاد در ایران خبر داد و نوشت بسیاری از آنان به شکل غیرقانونی و بدون مجوز فعالیت میکنند.
در برخی موارد، پزشکان مراکز پروانه طبابت خود را به اشخاص غیرمتخصص واگذار میکنند.
خبرگزاری ایسنا پیشتر در گزارشی نوشته بود صدور مجوز تاسیس مرکز درمانی ترک اعتیاد در سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پروسه و مراحل سختی ندارد.