همزمان با بالا گرفتن انتقادها از تشدید فشارهای مالیاتی بر جامعه، نمایندگان مجلس در جریان ادامه بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه با افزایش یک درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده در طول اجرای این برنامه مخالفت کردند.
بر اساس پیشنهاد دولت قرار بود در سال دوم برنامه، یک واحد درصد حداکثر تا ۱۰ درصد به عنوان مالیات سهم دولت به نرخ مالیات بر ارزش افزوده اضافه شود.
بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده، نرخ مالیات و عوارض کالاها و خدمات به استثنای کالاهای خاص ۹ درصد است.
در همین حال هادی سبحانیان، رییس سازمان امور مالیاتی گفت: «همه باید بپذیرند که کشور با مالیات اداره شود و ما وظیفه داریم درباره محل هزینه کردن مالیات اطلاعرسانی کنیم.»
تشدید فشارهای مالیاتی بدون در نظر گرفتن شرایط رکود تورمی و نامشخص بودن محل هزینهکرد مالیاتها از جمله انتقادهایی بوده که علاوه بر صاحبنظران اقتصادی، در شبکههای مجازی نیز واکنشهایی را به دنبال داشته است.
معرفی انواع مالیاتهای جدید نیز از جمله محورهای انتقادها به سیاستهای مالیاتی است.
با اینحال سبحانیان، معاون وزیر اقتصاد از تعیین دو هزار میلیارد تومان مالیات برای ۱۸ هزار خانه خالی خبر داد.
طرح مالیاتستانی از خانههای خالی با هدف عرضه آنها به بازار رهن و اجاره از دو سال قبل مطرح بوده اما بنا بر گزارشهای رسمی، بازدهی چندانی در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نداشته است.
اختلاف سازمان امور مالیاتی و وزارت راه و شهرسازی بر سر شناسایی این آپارتمانها و نبود اطلاعات جامع در این باره از جمله مشکلات اجرای این طرح بوده است.
از دیگر انواع جدید مالیات که کارشناسان اقتصادی آن را مالیاتستانی مضاعف از تورم توصیف میکنند، مالیات بر خانهها و خودروهای لوکس است.
بر اساس اعلام شاهین مستوفی، مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی، مالکان خودروهای لوکس بالای سهمیلیارد تومان تا پایان بهمن برای پرداخت مالیات مهلت دارند.
به گفته این مقام مسئول سازمان امور مالیاتی، براساس قانون باید نسبت به مطالبه مالیات از املاک لوکس و گرانقیمت با ارزش بالای ۲۰میلیارد تومان و همچنین خودروهای لوکس با ارزش ۳میلیارد تومان اقدام شود.
مستوفی افزود سازمان امور مالیاتی در سال ۱۴۰۲ با دریافت اطلاعات بالغ بر ۱۵۱ هزار خودرو از طریق ناجا، بالغ بر ۲هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان مالیات از مالکان خودروهای لوکس و گرانقیمت مطالبه کرد.
مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی در عین حال ابراز تاسف کرد که اطلاعات مالکان خانههای لوکس در اختیار سازمانامور مالیاتی قرار نگرفته و به همین دلیل این سازمان امور مالیاتی برای سال ۱۴۰۲ مطالبه مالیاتی از این محل نداشته است.
در سال ۱۴۰۰، بالغ بر ۴۰ هزار واحد مسکونی لوکس و گرانقیمت شناسایی شده بود که مالیاتی معادل ۱.۱ هزار میلیارد تومان از مالکان این واحدها مطالبه شد.