فاطمه کیاپاشا، مجری سابق صداوسیما که به تازگی تصاویری از تغییر پوشش و کنار گذاشتن چادر منتشر کرده است، با اشاره به واکنشهای عمومی نسبت به این تغییر، از آنها با عنوان «قضاوت و تهمت» یاد کرد. او گفت هدف «حمله خبری» قرار گرفته است.
کیاپاشا در صفحه اینستاگرام خود نوشت که سال ١٤٠٠ تغيير كرده، چادر را از سر برداشته و از سازمان صداوسيما بيرون آمده است.
پیشتر شماری از کاربران شبکههای اجتماعی پوشش قبلی و جدید این مجری تلویزیونی را متاثر از «منفعت» و «دو رویی» خوانده بودند.
کیاپاشا گفت که نه خانوادهاش و نه صداوسيما او را مجبور به داشتن حجاب نكردهاند.
او تاکید کرد که با میل خودش چادر را انتخاب کرده بوده اما اکنون هدف کاریاش تغییر کرده و میخواهد به زندگیاش برسد.
سال گذشته شمار زیادی از زنان بازیگر سرشناس ایران پس از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» به دنبال قتل حکومتی مهسا ژینا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، حجاب اجباری را از سر برداشتند و تصاویری بدون روسری از خود منتشر کردند.
شماری از آنان مانند کتایون ریاحی، ترانه علیدوستی و هنگامه قاضیانی تحت تعقیب قرار گرفته، بازداشت و دادگاهی شدند.
به تازگی نیز فهرستی از حدود ۲۰ سینماگر که به همین دلیل اجازه فعالیت ندارند منتشر شد.
در این فهرست علاوه بر ریاحی، علیدوستی و قاضیانی، نام بازیگران دیگری مانند باران کوثری، سهیلا گلستانی، گلاب آدینه، شقایق دهقان، ویشکا آسایش، پانتهآ بهرام، پگاه آهنگرانی، مریم بوبانی، فاطمه معتمدآریا، افسانه بایگان، دنیا مدنی و ... به چشم میخورد.
در واکنش به انتشار این فهرست، علیدوستی، ریاحی و قاضیانی نوشتند که خودشان پیش از این با دنیای بازیگری خداحافظی کردهاند.
ترانه علیدوستی در اینستاگرام خود نوشته بود دلیل پشت کردنش به سینمای جمهوری اسلامی این است که از آن «روسری زوری» که در فیلمها سر زنان گذاشتند، «هنوز دارد خون میچکد».
بازیگران این فهرست از سوی دستکم سه نهاد صنفی کارگردانان سینمای ایران، شورای عالی تهیهکنندگان سینما و انجمن فیلم کوتاه ایران حمایت شدند.
کارگردانان و تهیهکنندگان روز هشتم آبان در بیانیهای مشترک گفتند به انتخاب بازیگران زنی که به حجاب اجباری تن ندادند احترام میگذارند و در عینحال، تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تنشزا، ناقض استقلال قوا و خلاف قانون دانستند.
محمد خزاعی، رییس سازمان سینمایی در واکنش انجمنهای سینمایی را «اقلیت»، «کارخانه بیانیهنویسی» و «ماجراجوی سیاسی» خواند.
او رفع شدن ممنوعیت کار بازیگران زن مخالف حجاب اجباری را به ابراز پشیمانی آنان مشروط کرد.
تلاش ارکان مختلف حکومت بر تحمیل پوشش مدنظر خود به زنان ایرانی با استفاده از روشهای مختلف ادامه دارد.
در یکی از آخرین نمونهها، عباس کرمیراد، رییس پلیس متروی تهران اعلام کرد ظهر روز ۱۳ آبان یک زن «آمر به معروف» به سه زن «تذکر لسانی» داده و به گفته او، آنها به این زن «حملهور شده و او را مورد ضرب و شتم قرار دادهاند».
بر اساس این گزارش، این سه زن بازداشت شدهاند.
از آغاز خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی از اواخر شهریور ۱۴۰۱، نافرمانی مدنی زنان در مقابله با حجاب اجباری گسترش بیشتری یافته و هر روز تصاویری از آنان با پوشش مطلوبشان در خیابانها و اماکن عمومی منتشر میشود.