وزیر اقتصاد: گام دوم از اجرای توافق ۲۵ ساله ایران و چین برداشته شد

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۸/۱۶

احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت ابراهیم رئیسی گفت دومین گام از اجرای پروژه‌های توافق ۲۵ ساله ایران و چین با سفر هیات جمهوری اسلامی به شانگهای برداشته شد. به گفته او، برگزاری کمیسیون مشترک ایران و چین نخستین گام در اجرای این توافق‌نامه بود.

خاندوزی گفت رسیدن به توافق روی پروژه‌های مشخص بین بخش‌های دولتی وزارت‌خانه‌های متناظر دو کشور و همچنین درباره جزییات اجرای پروژ‌ه‌ها، گام دوم اجرای توافق ۲۵ ساله ایران و چین است.

به گفته سخنگوی اقتصادی دولت، موانعی که پیش‌روی برخی از شرکت‌های بزرگ چینی مشغول کار در ایران وجود داشت، با «دستور مساعد مقامات ذی‌ربط» برطرف شد.

محمد مخبر، معاون اول دولت جمهوری اسلامی، از مقام‌های دولت چین خواست شرکت‌های نفتی این کشور را به سرمایه‌گذاری مشترک در پروژه‌های نفت و گاز ایران تشویق کنند.

به گفته مخبر، شرکت‌های بزرگ ایرانی برای صادرات محصولات دانش‌بنیان به چین آمادگی کامل دارند.

معاون اول رئیسی از مصمم بودن دولت سیزدهم برای برطرف کردن موانع موجود در مسیر همکاری شرکت‌های ایرانی و چینی خبر داد.

شماری از اعضای دولت از جمله وزیر امور اقتصادی و وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) برای شرکت در ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی واردات چین به شهر شانگهای سفر کرده‌اند.

برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین که به اختصار سند همکاری ایران و چین نامیده می‌شود در فروردین‌ سال ۱۴۰۰ با امضای وزیران امور خارجه دو کشور رسمی شد.

از آن زمان تاکنون جزییات چندانی از مفاد این توافق و تعهدات هر کدام از طرفین منتشر نشده است.

مقام‌های دولت وقت انتشار جزییات را به زمان نهایی شدن پروژ‌ه‌ها موکول کردند اما با وجود ادعای برداشته شدن دو گام از مراحل اجرایی، همچنان درباره ابعاد این توافق پنهان‌کاری می‌شود.

منتقدان توافق، آن را با قرارداد ترکمنچای مقایسه کرده و ناقض برخی از اصول قانون اساسی می‌دانند.

ایران طی سال‌های اخیر و پس از تحریم‌های آمریکا، روابط تجاری و اقتصادی خود را با چین گسترش داده است به‌طوری‌ که طی سال‌های گذشته و بر اساس گزارش‌های رسمی، پکن به شریک نخست تجاری تهران بدل شده است.

گزارش گمرک از عملکرد تجارت خارجی ایران در هفت ماه پشت سر گذاشته شده از سال جاری نشان می‌دهد تراز تجاری تهران-پکن در این دوره زمانی بدون در نظر گرفتن صادرات نفت، دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار به سود چین بوده است.

در هفت ماه نخست امسال، ارزش تجارت ایران و چین بالغ بر ۱۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون بود.

بر اساس گزارش گمرک ایران، صادرات به چین در هفت‌ ماهه امسال هشت میلیارد دلار بود که در مقایسه با مدت مشابه پارسال یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار (معادل ۱۲ درصد) کاهش داشت.

در مقابل واردات ایران از چین تا پایان مهر ماه امسال به ۱۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسید که در مقایسه با هفت ماهه پارسال، دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار معادل بیش از ۲۵ درصد افزایش نشان می‌دهد.

تراز تجاری ایران و چین در هفت ماه امسال دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار به نفع چین بود که در مقایسه با تراز تجاری هفت ماهه پارسال دو کشور، سه برابر شده‌ است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تاریخ شفاهی - فصل چهارم
خبر
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها