گزارش تانکر ترکرز نشان میدهد صادرات روزانه نفت و میعانات گازی ایران در ماه گذشته میلادی با کاهش ۱۹۴ هزار بشکهای، به یک میلیون و ۴۳۰ هزار بشکه رسیده است. کاهش صادرات نفت دو ماه گذشته ایران از سوی این وبسایت ۳۵۶ هزار بشکه ارزیابی شد.
این سایت تخصصی ردیابی نفتکشها اعلام کرد پایین آمدن میزان صادرات نفت ایران در ماه سپتامبر ادامه یافته و نسبت به ماه قبل از آن ۱۶۲ هزار بشکه کاهش داشته است.
تحلیلگران کاهش رشد اقتصادی در شرق آسیا و افت تقاضا برای نفت در این منطقه را عامل اصلی کاهش صادرات نفت ایران عنوان کردهاند.
اوایل آبان امسال مرکز پژوهشهای مجلس پیشبینی کرد دولت به دلیل محقق نشدن درآمدهای پیشبینی شده از محل فروش و صادرات نفت و فرآوردههای نفتی، در پایان سال با کسری بودجه ۳۸۰ هزار میلیارد تومانی مواجه شود.
کاهش میزان صادرات نفت ایران و همچنین فروش آن زیر قیمتهای بازار، باعث شده تا درآمدهای نفتی در بودجه امسال با عدم تحقق همراه شود.
پیش از این داوود منظور، رییس سازمان برنامه و بودجه «بیش برآوردی ۴۰ درصدی درآمدهای نفتی» را عامل ناترازی بودجه اعلام کرده بود.
بر این اساس، حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان از درآمدهای نفتی پیشبینی شده در بودجه امسال محقق نخواهد شد.
از طرف دیگر مجلس نمایندگان آمریکا هفته گذشته طرحی را تصویب کرد که تحریمها علیه نفت ایران را تشدید میکند.
این تحریمها شامل بندرها و پالایشگاههای خارجی واردکننده نفت ایران میشوند.
تصویب این طرح اگر با جدیت دولت آمریکا برای اجرای آن همراه شود، کار فروش و صادرات نفت ایران را دشوارتر از وضعیت فعلی میکند.
عمده مشتریان نفت ایران شرکتها و پالایشگاهای کوچک چینی موسوم به تیپاتها هستند. نفتی که به دلیل تحریمهای آمریکا علیه ایران مشتری چندانی ندارد و جمهوری اسلامی مجبور است محمولههای خود را با تخفیف قابل توجه به مشتریان چینی بفروشد.
خبرگزاری رویترز اخیرا در گزارشی مجموع ارزش تخفیف نفتی ایران به چین در ۹ ماهه سال جاری میلادی را بالغ بر ۴/۲ میلیارد دلار برآورد کرده بود.
از زمان اعمال مجدد تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی در پنج سال پیش، نفت خام ایران با به اصطلاح «ناوگان تاریک» نفتکشهایی که فرستندهها را غیرفعال میکنند، برای معدود خریداران ارسال میشود.