آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، هشدار داد کمبود تولید گاز علاوه بر تاثیر منفی بر بسیاری از بخشهای اقتصادی، تولید ذخایر نفت کشور را نیز تهدید میکند.
نجفی در گفتوگو با ایلنا گفت بدون تزریق گاز به مخازن نفتی برای تامین فشار لازم برای استخراج، ممکن است تولید برخی از مخازن نفتی ایران متوقف شود که همین امر ضررهای عمدهای را به بخش نفت کشور وارد خواهد کرد.
گزارشهای وزارت نفت و اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهد که ۸۰ درصد تولید نفت ایران از مخازنی صورت میگیرد که با افت فشار همراهند که همین امر به کاهش سالانه هشت تا ۱۰ درصدی تولید نفت در سال منجر میشود.
در حالی که ایران برای جلوگیری از افت سریع تولید نفت خود نیاز دارد روزانه ۳۰۰ میلیون متر مکعب گاز به مخازن قدیمی نفت تزریق کند، آخرین دادههای رسمی نشان میدهد میزان واقعی تزریق گاز به این مخازن در سال ۲۰۱۸ کمتر از ۳۷ میلیون متر مکعب در روز بوده است.
با توجه به کاهش سریع تولید گاز ایران، به نظر میرسد تزریق گاز به مخازن نفتی در پنج سال گذشته با کاهش بیشتری نیز همراه بوده باشد.
طبق گزارشی که خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، در تابستان سال جاری منتشر کرد، در حال حاضر برای تامین فشار لازم برای استخراج نفت، تنها ۱۰ درصد از گاز مورد نیاز به مخازن نفتی کشور تزریق میشود.
کمبود سرمایهگذاری در بخش گاز طی چند دهه گذشته و کمبود فناوریهای غربی استخراج گازکه در نتیجه سوءمدیریتها و تحریمها بدتر نیز شده، تولید گاز ایران را کاهش داده است.
نگرانی از کاهش تولید گاز در حالی است که با توجه به اینکه طی دو دهه اخیر، بسیاری از ذخایر نفتی کشور وارد نیمه دوم عمر خود شدهاند، نیاز است که روزانه ۳۰۰ میلیون متر مکعب گاز به این مخازن تزریق شود.
در این میان، با توجه به اینکه تزریق گاز به مخازن نفتی زیر ۳۰ میلیون متر مکعب است، این میزان ناکافی به کاهش تولید نفت و غیر قابل بازیافت شدن دائمی بخش قابل توجهی از ذخایر نفتی کشور منجر شده است.
این در حالی است که حکومت ایران به جای تزریق میزان کافی گاز به مخازن نفتی، در این مدت صرفا تلاش کرده کمبود تولید نفت را با حفر چاههای نفت جدید جبران کند.
در حالی که چالش کمبود تولید نفت به قوت خود باقی است، کاهش تولید گاز نیز باعث شده میزان مصرف داخلی نفت نیز افزایش یابد، به طوری که این میزان در سال گذشته با رشدی ۱۰ درصدی همراه بود.