مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران، با دفاع از قطع درختان در مجموعه تاریخی کاخ سعدآباد تهران گفت هوای آلوده عمر درختان را کم میکند و درختان آفتزده و آسیبدیده قطع میشوند. تصاویر درختان قطع شده، پیشتر در رسانههای اجتماعی واکنشهای منفی گستردهای را به دنبال داشت.
چمران روز یکشنبه ۲۸ آبان در گفتوگو با خبرنگاران با حمایت از قطع درختان گفت: «درختان در سعدآباد و چند نقطه دیگر تهران، وقتی درختی دچار آفت میشود ممکن است سقوط کند و به جان و مال مردم آسیب برساند. لذا قبل از روی دادن چنین حادثهای قطع میشود.»
رییس شورای شهر تهران با اظهار اینکه از قطع درختان مجموعه سعدآباد حمایت نکرده، افزود: «اگر درختی قطع شده باشد اعتراض میکنیم حتی اگر دولتیها باشند».
او همچنین با رد انتقادات از قطع درختان گفت: «درختان عمری دارند و عمرشان کم میشود و درختی ممکن است سقوط کند و آسیب به بار بیاورد قطع میشود.»
این ادعای چمران در حالی مطرح شده که روز پنجشنبه ۲۵ آبان، سایت سلامتنیوز از قطعشدن تعدادی از درختان مجموعه سعدآباد خبر داده و نوشته بود که این درختان بهنظر زنده و سرسبز بودند.
سلامتنیوز در گزارش خود از مدیریت مجموعه سعدآباد خواسته بود که دلایل انجام اینکار را برای «اقناع افکار عمومی» توضیح دهد.
انتشار این گزارش و تصاویر درختان قطعشده در رسانههای اجتماعی واکنشهای منفی گسترده مردم را به دنبال داشت.
پس از آن سایت رکنا به نقل از یکی از مدیران این مجموعه نوشت که این درختان درگیر نوعی سوسک چوبخوار شده بودند.
این مدیر که نام او در این گزارش ذکر نشده، گفته بود: «هیچکدام از درختان سالم این مجموعه قطع نشدهاند و تعداد درختان قطعشده به انگشتان یکدست هم نمیرسد.»
این مقام مسوول درباره سمپاشی این درختان هم با این ادعا که «سمپاشی انجام شده بود ولی این تعداد درخت که آمارشان زیاد هم نیست، درگیر سوسک چوبخوار شدند»، تاکید کرده بود که این درختان باید قطع میشدند وگرنه برای مراجعان به مجموعه، خطرآفرین بودند.
در ادامه و با وجود انتشار تصاویر درختان قطع شده در کاخ سعدآباد، مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد روز شنبه در اطلاعیهای خبر قطع درختان این مجموعه را تکذیب کرد.
پیش از این نیز در سال ۹۴ تعدادی از درختان مجموعه سعدآباد برای ساخت یک رستوران قطع شده بودند.
در همان زمان، محمد کربلایی، فرمانده وقت یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی از قطع تعداد ۱۴ اصله درخت به خاطر ناهماهنگی اداری خبر داده و تاکید کرده بود که با خاطیان برخورد خواهد شد.
این موضوع اما در همان زمان با تکذیب و پنهانکاری مسوولان سازمان میراث فرهنگی مواجه شد.
با وجود این تکذیب، مجتبی عبدالهی، معاون وقت خدمات شهری شهرداری تهران، در گفتوگویی از تعیین جریمه دو برابری برای عاملان قطع این درختان خبر داده بود.
قطع درختان تنها محدود به مجموعه سعدآباد نیست و در روزهای خیر تصاویری نیز از قطع درختان کهنسال خیابان ایتالیا در تهران نیز منتشر شد.
موضوعی که واکنشهای کاربران شبکههای اجتماعی و فعالان محیط زیست را به همراه داشت.
پس از آن شهرداری منطقه شش تهران در رابطه با قطع درختان خیابان ایتالیا اعلام کرد دو درختی که سربرداری شدهاند، «کاملا خشک» و دو درخت دیگری که «شاخههای خطرناک» آنها هرس شدهاند، «نیمهجان» هستند.