یک دانشجوی بلوچ بر اثر شکنجه در بازداشتگاه اطلاعات سپاه زاهدان کشته شد
سایت حالوش خبر داد سپهر شیرانی، دانشجوی ۱۹ ساله بلوچ، سه روز پس از بازداشت در بازداشتگاه اطلاعات سپاه زاهدان جان باخت. کمپین فعالین بلوچ علت مرگ او را شکنجه عنوان کرده است. شیرانی روز سهشنبه ۱۰ بهمن به دلیل فعالیت در فضای مجازی از سوی ماموران امنیتی زاهدان بازداشت شده بود.
حالوش که خبرهای استان سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد به نقل از منابع خود نوشت نیروهای اطلاعات سپاه روز پنجشنبه ۱۲ بهمن در تماسی با خانواده شیرانی اعلام کردهاند سپهر جانش را از دست داده است.
در این گزارش آمده است: «نیروهای امنیتی و دستگاه قضایی جمهوری اسلامی تا کنون درباره نحوه کشته شدن سپهر که گمان میرود تحت شکنجه قرار گرفته، پاسخی به خانواده وی ندادهاند.»
کمپین فعالین بلوچ در همین زمینه گزارش کرده سپهر شیرانی «در زمان بازداشت توسط نیروهای اداره اطلاعات مورد شکنجه قرار گرفته که بر اثر آن جان خود را از دست داده است».
کشتهشدن یک دانشجوی زندانی در زاهدان
— ايران اينترنشنال (@IranIntl) February 1, 2024
سپهر شیرانی از روز سهشنبه در بازداشتگاه اطلاعات سپاه زاهدان محبوس بود
گفتوگو با رضا اکوانیان، فعال حقوق بشر pic.twitter.com/m2TD8a3t6O
همزمان کانال تلگرامی رصد بلوچستان با انتشار مطلبی در این باره نوشت: «بنا بر اطلاعات موثق از نزدیکان سپهر تاکید میکنیم اخبار مبنی بر خودکشی او کذب محض است و توسط افراد جمهوری اسلامی برای لاپوشانی جنایت ماموران امنیتی جمهوری اسلامی پخش میشود. سپهر زیر شکنجههای وزارت اطلاعات به دلیل ضربات متعددی که با چوب به بدن وی زده شده جان خود را از دست داده است.»
به نوشته حالوش، پیکر این جوان جانباخته تا زمان تنظیم گزارش این رسانه در اختیار اطلاعات سپاه زاهدان بوده است و خانواده و بستگان او در حال انجام کارهای مربوط به تحویل گرفتن پیکر از پزشکی قانونی هستند.
از سوی دیگر، مهدی شمسآبادی، دادستان عمومی و انقلاب سیستان و بلوچستان، در ارتباط با این گزارشها به سایت عصر هامون گفت: شیرانی از سوی هیچ یک از دستگاههای امنیتی بازداشت نشده و علت فوت او خودکشی اعلام شده است.
سپهر شیرانی، ۱۹ ساله، فرزند علی، اهل شهرستان فنوج و ساکن شهر زاهدان در استان سیستان و بلوچستان بوده است.
حالوش در گزارشی دیگر به نقل از منابع خود نوشت: «سپهر در برخی مواقع به صورت داوطلب با انتظامات مسجد مکی همکاری میکرد و روز سهشنبه دهم بهمن حوالی ساعت چهار بعدازظهر از منزل خود خارج و تلفنش خاموش شد. سپس با پرسوجو و پیگیری، خانواده از بازداشت او توسط اطلاعات سپاه اطمینان حاصل کردند. علت بازداشت او را فعالیت در فضای مجازی اعلام کرده و گفته بودند پس از پاسخ به چند سوال آزادش میکنیم.»
پس از جمعه خونین زاهدان در روز هشتم مهر سال گذشته که کشته و زخمی شدن صدها نفر را در پی داشت، فضایی امنیتی بر این شهر حاکم شد.
با شکلگیری راهپیماییهایی که به جمعههای اعتراض زاهدان مشهور شد، تلاش حکومت برای سرکوب معترضان و شهروندان بلوچ شدت گرفت و با ادامه این فشارها، شماری از کارکنان و نیروهای انتظامات مسجد مکی، محل اقامه نماز جمعه این شهر بازداشت شدند.
کشته شدن یک دانشجوی زندانی در زاهدان
— ايران اينترنشنال (@IranIntl) February 2, 2024
سپهر شیرانی، دانشجوی ۱۹ ساله بلوچ، سه روز پس از بازداشت در بازداشتگاه اطلاعات سپاه زاهدان زیر شکنجه ماموران حکومتی جان باخت. او ۱۰ بهمن به دلیل فعالیت در فضای مجازی بازداشت شده بود
گفتوگو با مهدی نخل احمدی، روزنامهنگار و فعال سیاسی pic.twitter.com/YjOAUQ0diy
یک منبع آگاه دیگر درباره کشته شدن این شهروند بلوچ به حالوش گفت: «بامداد پنجشنبه، حوالی ساعت ۴:۳۰ صبح، پیکر بیجان سپهر در حالی که از ناحیه سر هدف گلوله قرار گرفته بود، در پشتبام منزل آپارتمانیشان پیدا شده. در حالی که خانواده او هیچ اطلاعی نداشتند که چطور از بازداشت اطلاعات سپاه بدون اطلاع آزاد شده و به پشتبام خانه رفته. با توجه به سابقه دستگاههای امنیتی نحوه مرگ او سناریوسازی شده است.»
حالوش در ادامه به نقل از این منبع آگاه نوشت: «پیشتر ماموران امنیتی به سپهر در خصوص فعالیت در فضای مجازی و حضور در انتظامات مسجد مکی و حمایت از اعتراضات جمعههای زاهدان تذکر و هشدار داده و به او گفته بودند که حق ندارد دیگر پست در مورد اعتراضات بگذارد اما او توجهی به این تذکرات نکرده بود.»
سایت حالوش پیشتر و در آذر ماه امسال در گزارشی نوشت که محمود رخشانی، دانشآموز ۱۹ ساله دوره پیشدانشگاهی که ۱۲ شهریور ماه امسال به دست ماموران اطلاعات سپاه در استان سیستان و بلوچستان بازداشت شده و بر اثر شکنجه و ضربه به سر به کما رفته بود، ۲۰ آذر ماه در «بیمارستان امیرالمومنین» زابل جان خود را از دست داد.
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، بارها در خطبههای نماز جمعه خود به انتقاد از برخورد ماموران و مسوولان با زندانیان سیاسی و بازداشتشدگان پرداخته و «توهین و تحقیر و بدرفتاری با اسیران و زندانیها» را محکوم کرده است.
سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه ۱۵ آذر در گزارشی به شرح تجاوز ماموران سپاه، بسیج، وزارت اطلاعات و بخشهای مختلف پلیس به زنان، مردان و کودکان در جریان خیزش انقلابی مردم ایران پرداخت و روایتهایی را از برخی قربانیان منتشر کرد.
در سالهای گذشته زندانیان سیاسی زیادی جان خود را در بازداشتگاهها و زندانهای ایران از دست دادهاند اما جمهوری اسلامی هیچ مسوولیتی در قبال مرگ آنها که به دلیل فشار، شکنجه و ارائه ندادن خدمات پزشکی بوده، نپذیرفته است.
کاووس سیدامامی، ساسان نیکنفس، بهنام محجوبی، بکتاش آبتین و جواد روحی، برخی از این زندانیان بودند که در زندانهای جمهوری اسلامی جان باختند.