زمستان امسال در ایران ۳ درجه بالاتر از حد نرمال بود

جمعه ۱۴۰۲/۱۲/۰۴

احد وظیفه، رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، میانگین دمای هوای ایران در ماه‌های دی و بهمن را ۳/۲ درجه بالاتر از حد نرمال خواند و گفت طی زمستان سال جاری، بی‌هنجاری دمایی شدیدی را تجربه کرده‌ایم.

وظیفه روز جمعه چهار اسفند در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا تخمین زد که احتمالا رکورد «گرم‌ترین دی ماه ایران» ثبت شده است.

به گفته این مقام مسئول، از ابتدای زمستان تاکنون به‌طور میانگین دمای کشور ۹/۸ سلسیوس بوده درحالی‌که دمای میانگین بلندمدت ۶/۶ سلسیوس ثبت شده است که بالاتر بودنش از حد نرمال را نشان می‌دهد.

او در ادامه یادآور شد که امسال گرم‌ترین آبان و آذر تاریخ را در ایران پشت سر گذاشتیم.

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی به وضعیت بارش‌ها هم اشاره کرد و گفت از ابتدای سال آبی جاری تا پایان بهمن به‌طور متوسط ۷۹/۵ میلیمتر بارندگی ثبت شد که ۳۸ درصدکم‌بارشی را نسبت به وضعیت نرمال نشان می‌دهد.

وظیفه هفته گذشته نیز با اشاره به پیش‌بینی‌های آب و هوایی مبنی بر بارش برف و باران هشدار داده بود این بارش‌ها، برای جبران کم‌آبی ایران کافی نیستند.

بر اساس این هشدار، هر بارش تنها بخشی از نیازهای سال را تامین می‌کند و کمبودها به‌طور کامل جبران نمی‌شوند. چراکه اثرات خشکسالی از بین نمی‌رود و طبیعت، آن را در حافظه‌اش نگه می‌دارد.

حدود سه هفته پیش شرکت مدیریت منابع آب در ایران آماری منتشر کرد و گفت از ابتدای سال آبی جاری در اول مهر تا ششم بهمن‌، نیمی از استان‌های ایران نسبت به مدت مشابه پارسال شاهد کاهش بارش بوده‌اند.

استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، قم، خراسان جنوبی، رضوی و مرکزی استان‌هایی بودند که در یک دوره بلند‌مدت ۵۳ ساله، کاهش شدید بارش را تجربه کردند.

بر اساس این گزارش، میانگین بارش‌های سراسر ایران در سال جاری آبی نسبت به دوره بلندمدت ۵۵ ساله، ۴۳ درصد کاهش‌ یافته است.

وظیفه در گفت‌وگوی جدید خود با ایسنا به پیش‌بینی تنش آبی شدید در تابستان سال آینده پرداخت و توضیح داد: «بی‌هنجاری شدید دمایی باعث ذوب سریع‌تر برف می‌شود و خط برف در ارتفاعات بالاتر قرار می‌گیرد. مساحت پوشش برف محدودتر می‌شود.»

کمبود پوشش برفی در کنار کمبود بارش باعث می‌شود ذخیره آبی در ارتفاعات ضعیف‌تر شود، رودخانه‌ها در فصل گرم زودتر با کمبود آب مواجه شوند، جریان رودخانه سریع افت کند و آورده آب پشت سد کمتر از حد معمول شود.

روز ۱۲ بهمن نیز فیروز قاسم‌زاده، سخنگوی صنعت آب با اشاره به گذشت ۱۳۲ روز از سال آبی جاری از محقق نشدن پیش‌بینی‌های بارشی خبر داده و گفته بود سال ۱۴۰۲ به‌عنوان چهارمین سال خشک متوالی، با کاهش جدی بارش روبه‌روست.

خبرگزاری مهر روز جمعه ۱۳ بهمن به نقل از محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران هشدار داد پایتخت برای نخستین بار است که چهار سال پیاپی خشکسالی را تجربه می‌کند.

هم‌زمان میزان آبی که از سدها برای مصارف گوناگون خارج شده است نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد رشد نشان می‌دهد.

از سوی دیگر میزان پر شدگی سدهای دست‌کم چهار استان کشور بین یک تا هفت درصد است و اکنون فقط ۱۸ سد کشور بیش از ۵۰ درصد آب دارند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها