بریتانیا و آمریکا: سازمان ملل باید از ارسال موشک از ایران برای حوثی‌ها جلوگیری کند

جمعه ۱۴۰۲/۱۲/۲۵

ایالات متحده و بریتانیا به‌طور مشترک خواستار بازرسی دریایی سازمان ملل برای جلوگیری از رسیدن موشک‌های ایران به دست حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی در غرب یمن شدند. دو کشور در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل در مورد بحران یمن، این خواست را مطرح کردند.

نشست شورای امنیت در شرایطی در حال برگزاری بود که موشکی که گمان می‌رود شبه‌نظامیان حوثی شلیک کرده بودند، به یک کشتی در نزدیکی شهر عدن در جنوب یمن اصابت کرد، هرچند به این کشتی خسارتی وارد نشد.

هم‌زمان، آمریکا نیز فرودگاه بین‌المللی حدیده را هدف حملات موشکی قرار داد.

اخبار مربوط به آخرین درگیری‌ها در بحبوحه تشدید اختلافات دیپلماتیک بر سر نحوه رسیدگی به حملات حوثی‌ها منتشر شد. در جلسه شورای امنیت سازمان ملل، نمایندگان چین و روسیه اصرار داشتند که ایالات متحده و بریتانیا مجوز سازمان ملل برای انجام حملات مکرر به سایت‌های موشکی حوثی‌ها را ندارند.

حوثی‌ها می‌گویند که برای همبستگی با فلسطینی‌ها در غزه، به کشتی‌های مرتبط با اسرائیل حمله می‌کنند. آمریکا و بریتانیا این ادعا را رد می‌کنند و می‌گویند حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی کشتی‌رانی در آب‌های آزاد و بین‌المللی را به مخاطره انداخته‌اند.

در همین حال، روزنامه تلگراف چاپ بریتانیا، گزارش داد که بر اساس اطلاعاتی که به‌دست آورده، ایران قبل از حمل تسلیحات برای حزب‌الله لبنان از طریق سوریه، از بندرهای اروپایی برای پوشش و پنهان کردن هدف سفر کشتی‌ها استفاده می‌کند.

آمریکا می‌گوید سازوکار راستی‌آزمایی و بازرسی سازمان ملل (Unvim) قدرت بیشتری برای مقابله با ارسال تسلیحات ایرانی به حوثی‌ها در اختیار می‌گذارد.

این سازو کار راستی‌آزمایی، ابتدا در سال ۲۰۱۶ راه‌اندخته شد تا خواسته عربستان سعودی برای جلوگیری از قاچاق اسلحه در داخل کالاهای بشردوستانه به مقصد یمن را برآورد.

در نشست شورای امنیت، جیمز کاریوکی، معاون سفیر بریتانیا در سازمان ملل، درخواست ایالات متحده را تکرار کرد و گفت: «بازرسی کشتی‌ها برای توقف ورود سلاح‌های غیرقانونی به مناطق تحت کنترل حوثی‌ها و در عین حال حفظ جریان کالا به یمن، اساسی است. تقریبا ۹۰ درصد از کل مواد غذایی در یمن از طریق واردات تامین می شود، بنابراین حفظ یکپارچگی این بندرها حیاتی است.»

او گفت:« گزارش‌ها درباره کشتی‌های ایرانی که این بازرسی‌ها را دور زده‌اند بسیار نگران‌کننده است. همه کشتی‌هایی که وارد حدیده می‌شوند باید از قوانین پیروی کنند و مورد بازرسی قرار گیرند.»

در مقابل، دیمیتری پولیانسکی، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل در همین جلسه گفت: «تنها دیپلماسی که ایالات متحده به رسمیت می‌شناسد، دیپلماسی قایق‌های توپدار است. شما می‌توانید دیدگاه‌های متفاوتی درباره حوثی‌ها و خواسته‌های آن‌ها داشته باشید، اما سخت است نپذیرفت که بحران در دریای سرخ، کم و بیش ناشی از اقدامات وحشیانه اسرائیل علیه صدها هزار فلسطینی بی‌گناه بوده است.»

هانس گراندبرگ، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد، در نشست شورای امنیت گفت که حملات حوثی‌ها بخت دستیابی به صلح در یمن را از بین می‌برد.

او گفت:« طرف‌های درگیر در یمن محاسبات و برنامه‌های خود برای مذاکره را تغییر می‌دهند. در بدترین سناریو، طرف‌ها می‌توانند تصمیم بگیرند که در ماجراجویی نظامی مخاطره‌آمیزی شرکت کنند که یمن را به چرخه جدیدی از جنگ باز می‌گرداند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها