رسانه‌های مصری از «پیشرفت محسوس» در مذاکرات آتش‌بس غزه خبر دادند

شنبه ۱۴۰۳/۰۲/۱۵

در حالی که هیاتی از حماس برای ازسرگیری مذاکرات آتش‌بس غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی به قاهره پایتخت مصر سفر کرده، رسانه‌های مصری از «پیشرفت محسوس» در این مذاکرات خبر دادند.

وزارت خارجه مصر روز شنبه اعلام کرد که سامح شکری، وزیر خارجه این کشور در دیدار با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود بر تمایل قاهره برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها و همچنین «رسیدن به توقف کامل و دائم جنگ در غزه» تاکید کرد.

این وزارتخانه با انتشار بیانیه‌ای افزود که مصر خواهان تشویق کشورها برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین با هدف تقویت تلاش‌ها برای تشکیل کشور فلسطین بر اساس راه حل دو دولت است.

این در حالی است که جمهوری اسلامی همواره راه‌حل دو دولت برای مناقشه فلسطین و اسرائیل را رد کرده و از گروه‌های مسلح فلسطینی برای مبارزه مسلحانه با اسرائیل حمایت کرده است.

امیرعبداللهیان و شکری در حاشیه پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در بانجول پایتخت گامبیا با یکدیگر دیدار کردند.

القاهره مصر روز شنبه بدون ارایه جزییاتی، گزارش داد که بر سر بسیاری از موارد مورد مناقشه در این مذاکرات اجماع حاصل شده است.

یک منبع امنیتی مصر نیز به رویترز گفت: «نتایج امروز متفاوت خواهد بود. ما بر سر بسیاری از موارد به توافق رسیدیم و چند نکته باقی مانده است.»

این گزارش‌ها پس از اظهارات یک مقام ارشد اسرائیلی منتشر شده که گفته بود گزارش‌های مربوط به پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس غزه در رسانه‌های عربی کم‌اهمیت است.

این مقام اسرائیلی که نامش فاش نشد تاکید کرد که اسرائیل در هیچ شرایطی با پایان دادن به جنگ غزه به عنوان بخشی از توافق برای آزادی گروگان‌ها موافقت نخواهد کرد.

در آستانه سفر هیاتی از حماس به قاهره، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که این گروه شبه‌نظامی «تنها مانع بین مردم غزه و آتش بس» با اسرائیل است.

بلینکن در نشست سدونای موسسه مک‌کین در ایالت آریزونا گفت: «ما منتظریم ببینیم آیا واقعا آنان [رهبران حماس] می‌توانند با آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها موافق باشند یا خیر.»

او افزود: «واقعیت کنونی این است که تنها مانع بین مردم غزه و آتش‌بس، حماس است.»

پیشتر روزنامه واشینگتن‌پست، به نقل از یک مقام آمریکایی که نامش را فاش نکرد، نوشت که ایالات متحده به قطر گفته است اگر حماس همچنان حاضر به قبول آتش‌بس با اسرائیل نباشد، دوحه باید این گروه را از قطر اخراج کند.

اسرائیل و کشورهای میانجی در بحران جنگ غزه، شامل قطر، مصر و آمریکا همچنان منتظر پاسخ حماس به پیشنهاد آتش‌بس چهل روزه در غزه و آزادی گروگان‌های اسیرشده در این منطقه در ازای اسرای فلسطینی در اسرائیل هستند.

هیاتی از حماس روز شنبه به قاهره پایتخت مصر می‌رود تا به گفت‌وگوها برای دستیابی به توافق در مورد آتش‌بس در نوار غزه با اسرائیل بپردازد.

پس از توقف کوتاه مدت درگیری در ماه نوامبر، که در جریان آن ۱۰۵ گروگان با ۲۴۰ زندانی فلسطینی در اسرائیل مبادله شدند، حماس از آزادی دیگر گروگان‌ها خودداری کرده و چنین کاری را مشروط به موافقت اسرائیل با آتش‌بس دائمی و جامع دانسته است.

اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، روز پنج‌شنبه در گفت‌وگوی تلفنی با عباس کامل، رییس سازمان اطلاعات مصر گفت که این گروه، پیشنهاد جدید برای وقفه ۴۰ روزه در جنگ را بررسی می‌کند.

این گروه شبه‌نظامی از سال ۲۰۰۷ کنترل نوار غزه را در دست دارد و تا کنون شرط آتش‌بس دائمی در غزه را که از سوی اسرائیل رد شده، مطرح کرده است.

اسرائیل اعلام کرده تا نابودی توانایی نظامی حماس به جنگ ادامه خواهد داد.

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل روز پنجشنبه بار دیگر بر قصد خود برای آغاز حمله به رفح «با یا بدون توافق» آتش‌بس تاکید کرد.

او گفت: «ما آنچه لازم است برای پیروزی و شکست دشمن خود از جمله در رفح انجام خواهیم داد.»

آمریکا و سازمان ملل متحد هشدار داده‌اند که آغاز عملیات زمینی اسرائیل در شهر رفح، بدون برنامه‌ای برای محافظت از غیرنظامیان این شهر، فاجعه‌بار خواهد بود.

از سوی دیگر، در حالی که آمریکا گروه شبه‌نظامی حماس را یک گروه تروریستی می‌داند، رهبران این کشور انتقادهای خود علیه این گروه را شدت داده‌اند.

بلینکن روز جمعه با اشاره به اینکه شبه‌نظامیان حماس ادعا می‌کنند مردم فلسطین را نمایندگی می‌کنند، گفت: «در صورت صحت چنین ادعایی، پذیرش آتش‌بس باید آشکار باشد.»

وزیر خارجه آمریکا که در روزهای اخیر به عربستان سعودی سفر کرد، همچنین گفت که محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور می‌تواند آغازگر گفت‌وگوها در مورد عادی‌سازی روابط احتمالی ریاض با اسرائیل باشد.

بلینکن گفت که بن‌سلمان «می‌خواهد برای عادی‌سازی کاری انجام دهد و مایل است این کار را در سریع‌ترین زمان ممکن انجام دهد اما تنها در صورت تحقق شرایط.»

ریاض خواستار ایجاد فرآیندی است که منجر به ایجاد کشور فلسطینی شود، طرحی که نخست‌وزیر اسرائیل و متحدان راست افراطی او آن را رد کرده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها