تلاش حامیان پزشکیان برای توجیه کاپشن و پروتکل‌گریزی

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۴

هم‌میهمن، روزنامه حامی مسعود پزشکیان در مطلبی با این شرح که کت و شلوار لباس ایرانی نیست، از رعایت نشدن پروتکل‌ها از سوی او دفاع کرد. هم‌‌زمان برخی حامیان او این رفتارهایش را با محمود احمدی‌نژاد مقایسه می‌کنند. آیا او برای سرپوش گذاشتن بر مسائل دیگر این رویه را در پیش گرفته است؟

- هی می‌گویند که پروتکل‌ها را رعایت کن و این گونه بنشین و این گونه برو؛ نمی‌توانم. می‌بینم این پروتکل‌هایی که اینها به ما می‌گویند را نمی‌فهمیم.

این اظهارات مسعود پزشکیان در جمع فعالان ستادهای انتخاباتی‌اش در روز ۲۱ تیر ۱۴۰۳ است.

کاپشن پوشیدن پزشکیان تعمدی است؛ همان‌طور که خودش هم می‌گوید، کسانی از او خواسته‌اند پروتکل‌ها را رعایت کند اما او «نمی‌تواند و نمی‌فهمد».

پروتکل گریزی و پوشش‌های عجیب در بین مسئولان جمهوری اسلامی سابقه‌ای دیرینه دارد.

آن‌ها از این رفتارهای خود گاه برای جلب توجه و گاه برای مردمی نشان دادن خود استفاده کرده‌اند.

محمدعلی رجایی در تبلیغات انتخاباتی سال ۱۳۶۰

رجایی و لباس‌هایش

محمدعلی رجایی یکی از اولین سران پروتکل گریز جمهوری اسلامی بود.

صداوسیمای جمهوری اسلامی از زندگی شخصی او تصاویری منتشر کرده است که نشان‌دهنده ساده‌زیستی او بود. رجایی اگر چه گاهی کت و شلوار می‌پوشید اما رفتارهای خارج از پروتکل و حتی گاه خارج از عرف کم نداشت.

۲۶ مهر ۱۳۵۹، رییس‌جمهوری وقت جمهوری اسلامی که به سازمان ملل متحد سفر کرده بود، در میان یک جلسه رسمی جورابش را در آورد و کف پای خود را روی میز گذاشت.

او در توجیه حمله به سفارت آمریکا و تسخیر آن به دست دانشجویان معروف به «پیرو خط امام» (اصلاح‌طلبان فعلی)، با نمایش پای برهنه خود در این جلسه گفت: «آثار شکنجه و سختی‌هایی که در زندان بر من روا شد، بعد از چهار سال هنوز بر بدنم نمایان است. من دو سال تمام ضربات شلاق‌های [جیمی] کارتر را بر پای خود احساس کردم و این در حالی است که ما با گروگان‌ها در جاسوس‌خانه، رفتاری کاملا انسانی داریم.»

احمدی‌نژاد و لباس‌هایش

محمود احمدی‌نژاد که سال ۱۳۸۴ رییس‌جمهوری شد، رجایی را الگوی خود قرار داده بود.

میزان تاثیر او و یارانش از رجایی تا حدی بود که اصلی‌ترین رسانه حامی او «رجانیوز» نام‌گذاری شد.

احمدی‌نژاد به جای کت و شلوار، کاپشن می‌پوشید. کاپشن بهاره‌ای که به «کاپشن احمدی‌نژادی» مشهور شد.

مثل رجایی، تصاویری از نان و پنیر خوردن او پای سفره نیز منتشر شد.

احمدی‌نژاد در اواخر دوران ریاست‌جمهوری خود، بالاخره کاپشن پوشیدن را کنار گذاشت.

علاوه بر این با انبوهی از جراحی‌های پلاستیک، چهره خود را هم تا حد زیادی ترمیم کرد.

این موضوع سوژه رسانه‌ها هم شد.

پزشکیان و لباس‌هایش

۴۴ سال بعد از رجایی و حدود ۲۰ سال بعد از احمدی‌نژاد، حالا پزشکیان از راه رسیده است. فیلم او هم موقع خرید از سوپرمارکت محله‌شان منتشر شد. او نیز مثل رجایی و احمدی‌نژاد می‌گوید که به پروتکل‌ها اهمیت نمی‌دهد.

حامیان او حالا دو دسته شدند:

دسته اول، کسانی مثل رضا کیانیان، بازیگر سینما و تلویزیون، با یادآوری احمدی‌نژاد از او می‌خواهند کاپشن پوشیدن را کنار بگذارد.

فیاض زاهد، از چهره‌های اصلاح‌طلب حامی او، می‌گوید به دیدار پزشکیان رفته. او درباره نتیجه این دیدار گفته است: «گویا پذیرفته‌اند به انتخاب‌هایشان، کت و شلوار هم اضافه نمایند.»

از سوی دیگر، روزنامه هم‌میهن متعلق به جریان اصلاحات، روز پنج‌شنبه چهارم مرداد در مطلبی درباره کاپشن پزشکیان نوشت که از دلایل فروپاشی سلطنت ساسانی، «شکوه پرستی» بوده است.

این مطلب در پایان در توجیه کت و شلوار نپوشیدن پزشکیان نوشت که کت و شلوار اصالتا ایرانی نیست.

پروتکل‌شکنی پزشکیان به مذاق اصول‌گرایان هم خوش آمده است.

۳۱ تیر ماه که او بدون دعوت و برنامه قبلی به مجلس رفت، محمدباقر قالیباف، رییس مجلس در توصیف او گفت: «آقای پزشکیان با روحیات خوبی که دارند بدون رعایت تشریفات و پروتکل‌ها در صحن مجلس حضور پیدا کردند. این بنای خوبی است و به روحیات انقلابی نزدیک است.»

آدرس غلط

کاپشن پزکشیان و پروتکل گریزی او به عنوان آدرس غلط هم می‌تواند کاربرد داشته باشد.

در حالی‌ که هنوز مراسم تنفیذ و تحلیف پزشکیان برگزار نشده است، او دوم مرداد ۱۴۰۳ در جمع اعضای ستادهای مردمی خود اعلام کرد هیچ وعده عدد و رقمی‌ای نداده است.

دیروز (سوم مرداد) هم قاسم رضایی، جانشین فرمانده فراجا اعلام کرد «طرح نور» (گشت ارشاد) با تغییر دولت‌ها تغییری نخواهد کرد و این طرح با قدرت ادامه خواهد یافت.

در زمینه سیاست‌ خارجی هم در حالی که شاه‌بیت انتقادات محمدجواد ظریف در کنار پزشکیان در جریان انتخابات، انتقاد به قانون اقدام متقابل مجلس بود، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ۳۱ تیر ماه به تمجید از همین قانون پرداخت.

به فاصله کوتاهی از تمجید خامنه‌ای، ظریف با عقب‌نشینی از سخنان پیشین خود در حساب ایکس (توییتر سابق) خود نوشت: «قانون اقدام راهبردی در مورد مذاکرات هسته‌ای قانون کشور است و باید رعایت شود.»

پزشکیان که هنوز کابینه‌اش را تشکیل نداده، وعده‌های خود را یکی‌یکی انکار می‌کند. ظریف هم به عنوان مهم‌ترین عضو ستاد او با یک سخنرانی خامنه‌ای از مواضع خود عقب‌نشینی کرد.

در این شرایط، تمام هم و غم اصلاح‌طلبان صرف کاپشن پزشکیان و جلب رضایت او برای پوشیدن کت و شلوار شده است.

این در حالی است که پیروی از پروتکل‌‌ها در شرایطی طبیعی از بدیهیات جایگاه ریاست‌جمهوری است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
سیاست با مراد ویسی
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها