درخواست تحریم برخی از وزرای اسرائیلی در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا رد شد

جمعه ۱۴۰۳/۰۶/۰۹

بنا بر اعلام یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، پیشنهاد چند کشور اتحادیه اروپا و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، برای تحریم چند وزیر اسرائیل، توقف جنگ غزه بدون آزادی گروگان‌ها و بررسی لغو «توافق ارتباط» اتحادیه اروپا و اسرائیل در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا رد شد.

به نوشته کاتز، چند کشور اتحادیه اروپا و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، پیشنهاد تصویب این «قطعنامه‌های ضد اسرائیلی» را به نشست وزرای این اتحادیه داده بودند.

توافق ارتباط اتحادیه اروپا و اسرائیل که شرکای تجاری مهمی هستند در سال ۱۹۹۵ به امضا رسید و با عنوان «توافقنامه اتحادیه» شناخته می‌شود، مبنای حقوقی روابط سیاسی و اقتصادی دو طرف را تبیین می‌کند.

به گزارش ای‌بی‌سی، ایرلند و جوزپ بورل از مقامات اتحادیه اروپا خواسته بودند در پی افزایش شمار کشته‌ها در نوار غزه و کرانه باختری، این اتحادیه روابط خود با اسرائیل را مورد بازنگری قرار دهد و تحریم‌هایی علیه برخی از وزرای اسرائیلی که به تحریک نفرت نژادی متهم شده‌اند، اعمال کند.

در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه ۸ شهریور در بروکسل، مایکل مارتین وزیر خارجه ایرلند، اسرائیل را به هدف قرار دادن عامدانه غیرنظامیان فلسطینی در جریان عملیات نظامی که تقریبا از ۱۱ماه پیش آغاز شد، متهم کرد.

مارتین به خبرنگاران گفت: «این جنگ علیه فلسطینیان است، نه فقط علیه حماس. سطح تلفات غیرنظامی غیرقابل تصور است. این جنگ علیه همه آن‌ها است. هیچ دلیلی برای انکار این موضوع وجود ندارد.»

هرچند در حملات اسرائیل، حماس شمار قابل‌توجهی از نیروها و بخش زیادی از زیرساخت‌های نظامی خود را از دست داده است، اما به گفته مقامات بهداشتی فلسطین، تهاجم اسرائیل به نوار غزه همچنین بیش از ۴۰ هزار نفر را کشته، ۹۰ درصد از جمعیت این منطقه را آواره کرده و شهرهای اصلی آن را ویران کرده است.

پس از حمله حماس به داخل جنوب اسرائیل در ۷اکتبر که منجر به شروع جنگ شد، خشونت‌ها در کرانه باختری نیز افزایش یافته است. در این منطقه نیز از آغاز جنگ بیش از ۶۰۰ فلسطینی در نتیجه حملات اسرائیل کشته شده‌اند که تنها شماری از آنان نیروهای شبه نظامی حماس بوده‌اند.

به گفته وزیرخارجه ایرلند، نظر حقوقی صادر شده از سوی دادگاه بین‌المللی دادگستری که اشغال غزه و کرانه باختری به دست اسرائیل را غیرقانونی می‌داند، اتحادیه اروپا را موظف به اقدام می‌کند.

مارتین به خبرنگاران گفت: «نمی‌توان به وضعیت فعلی ادامه داد. برای ما بسیار واضح است که قوانین بشردوستانه بین‌المللی نقض شده است.»

ایرلند و اسپانیا از کشورهای عضو و مقامات اتحادیه اروپا خواسته‌اند بررسی کنند که آیا اسرائیل قوانین و مفاد «توافقنامه اتحادیه» را نقض کرده است یا خیر.

اتحادیه اروپا بزرگترین ارائه‌دهنده کمک به فلسطینیان است اما به ویژه به دلیل این‌که ۲۷کشور عضو آن در رویکرد خود به مساله فلسطین اسرائیل شدت دچار اختلاف هستند، این اتحادیه قدرت کمی برای اعمال نفوذ بر اسرائیل دارد.

درون اتحادیه؛ اتریش، آلمان و مجارستان از حامیان قوی اسرائیل هستند، در مقابل ایرلند و اسپانیا بیشتر در حمایت از فلسطینیان فعال هستند. با این حال، این تحادیه به عنوان یک پروژه اروپایی که بر اساس صلح بنا شده است، اعتبار دارد.

بر این اساس، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با حمایت ایرلند، از وزرا خواست تا اعمال تحریم‌ علیه برخی اعضای کابینه راست‌گرای فعلی اسرائیل را به دلیل اظهاراتشان در مورد جنگ غزه مورد بررسی قرار دهند.

بورل در گفتگو با خبرنگاران گفت: «برخی از وزرای اسرائیلی صحبت‌های نفرت‌پراکنانه‌ی غیرقابل قبول علیه فلسطینیان مطرح کرده‌اند و پیشنهاداتی ارائه داده‌اند که به وضوح خلاف قوانین بین‌المللی است و تحریک به ارتکاب جنایات بیشتر است.»

مسئول سیاست خارجی اروپا نامی از این وزرا نبرد، اما اوایل ماه جاری میلادی او اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، را به دلیل پیشنهاد این‌که گرسنگی دادن به جمعیت بیش از دو میلیون نفری غزه ممکن است «عادلانه و اخلاقی» باشد تا زمانی که گروگان‌های اسرائیلی زا آن‌جاازاد شوند، مورد انتقاد قرار داد.

بورل در صحبت‌هایش گفت نباید هیچ تابویی وجود داشته باشد که مانع تلاش اتحادیه اروپا برای اطمینان حاصل کردن از رعایت قوانین بشردوستانه بین‌المللی شود.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، درباره این مساله موضع روشنی اتخاذ نکرد و با تاکید بر این‌که هرگونه تصمیم برای اعمال تحریم نیاز به حمایت یکپارچه دارد، گفت باید همه درخواست‌ها به صورت موردی بررسی شوند تا ارزیابی شود که «این اتهامات چیست؟ و آیا برای اعمال تحریم کافی هستند یا خیر؟»

پس از پایان نشست وزاری خارجه اتحادیه اروپا، بورل با تاکید بر این‌که درخواست آن‌ها حمایت یکپارچه را به دست نیاورد، به خبرنگاران گفت که او اقدامات فنی مورد نیاز برای اعمال تحریم‌ها را آغاز کرده است، اما در نهایت موافقت نهایی اتحادیه اروپا برای عملی کردن آن لازم است: «وزرا تصمیم خواهند گرفت، همیشه به عهده آن‌هاست، اما این فرایند آغاز شده است.»

بورل همچنین گفت او در حال آماده‌سازی مقدمات یک نشست سطح بالا در مورد جنگ در مجمع عمومی سازمان ملل در ماه آینده میلادی است و کشورهای عربی و ایالات متحده گفته‌اند که در آن شرکت خواهند کرد و اسرائیل نیز می‌تواند در این نشست حضور یابد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها