در بحبوحه اعتراضات، آمار جانباختگان انفجار معدن طبس به ۵۰ نفر رسید

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۰۴

با مرگ مغزی و فوت یکی از مصدومان، آمار جانباختگان انفجار در معدن طبس به ۵۰ نفر رسید و با اجازه خانواده پیکر او برای اهدای عضو به یزد منتقل شد. هم‌زمان، روزنامه‌های شرق و جمهوری اسلامی از شرایط سخت بازماندگان و کوتاهی مسئولان در پیشگیری از این فاجعه گزارش دادند.

بر اساس گزارش شرق که روز چهارشنبه چهارم مهر منتشر شد، یکی از مسئولان معدن معدنجوی طبس در توضیح دلیل بی‌توجهی مدیران به شکایت‌های کارگران از وضعیت معدن، گفت هر لحظه امکان دارد اتفاقی رخ دهد‌، همیشه همه از مدیران خود گله دارند و هر‌کسی در شغل خودش با خطراتی مواجه است.

او که نامش در این گزارش درج نشده پس از مواجهه با اعتراض خبرنگار شرق که جان کارگر در میان بوده، افزود:‌ «شما اطمینان می‌دهید که هنگام رانندگی چرخ ماشینت خراب نشود‌.»

طبق این گزارش، کارگران از مدت‌ها قبل درباره افزایش سطح گاز در معدن هشدار داده بودند، اما این هشدارها از سوی مدیران نادیده گرفته شد و اگر میزان گاز به درستی اندازه‌گیری شده و از سیستم‌های تهویه قوی‌تری استفاده می‌شد، این حادثه مرگبار رخ نمی‌داد.

محمدحسن نامی، رییس سازمان مدیریت بحران، با اشاره به نقص‌های ایمنی در معادن، به شرق گفته بسیاری از معادن کشور فاقد سیستم‌های نظارتی و مانیتورینگ لازم برای جلوگیری از چنین حوادثی هستند و مسئولان باید به صورت منظم از معادن بازدید و شرایط ایمنی آنها را بررسی کنند.

گزارش شرق می‌افزاید حداکثر حقوق این کارگران ۲۰ میلیون‌ تومان در ماه بوده و بازماندگان برای حمل جنازه عزیزان خود مجبور به پرداخت ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان شده‌اند و در نبود ماشین‌های مجهز به سردخانه از یخ برای سرد نگه‌داشتن جنازه‌ها استفاده کردند.

به گفته یکی از کارگران معدن، او در پایان شیفت خود وجود گاز در معدن را هشدار می‌دهد اما سرپرست آنها بی‌توجه به خطرات موجود از آنها می‌خواهد تا کار خود را ادامه دهند.

یکی از دیگر از کارگران با اشاره به سانسور حرف‌هایشان در مصاحبه با صداوسیما تاکید کرد که آنها از حداقل امکانات برای کار در معدن مانند کیسه نجات مناسب و ماسک‌های فیلتر‌دار و تهویه مناسب بی بهره‌اند و «ما هیچ امکاناتی نداریم. مثلا یک کیسه خود‌نجات که نوعی ماسک است به ما دادند که دیدیم همه خراب است‌».

پیش‌تر پدر یکی از معدن‌کاران کشته شده در معدن طبس به نشریه «پیام ما» گفته بود: «معدن همیشه گاز داشته است و چشمان‌شان می‌سوخت، هرچه می‌گفتند که برای‌شان قطره چشمی بخرند، گوش نمی‌دادند و می‌گفتند آب بزنید خوب می‌شود.»

روزنامه جمهوری اسلامی هم روز چهارشنبه با اشاره به تضادها در اظهارنظرهای مسئولان نوشت وزیر کار هر گونه کوتاهی را رد کرده و گفته این تنها یک حادثه بوده است، ولی افراد دیگری از نمایندگان مجلس و بعضی مسئولان اجرایی گفتند موارد ایمنی در معدن رعایت نشده بود و این واقعه ناشی از وجود نواقص موجود در کارگاه بوده است.

زهرا سعیدی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس روز سه‌شنبه علت انفجار در این را رعایت نکردن مسائل ایمنی دانست و گفت آژیر مرکزی معدن یا خراب بوده یا اصلا وجود نداشته است.

به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی، ۵۰ کارگر معدنجوی طبس در حالی جان باختند که در شهریور ۱۴۰۰ ابراهیم رئیسی پس از بازدید از معادن طبس به پیمانکار برای تغییر شرایط کارگران ۲۰ روز فرصت داده بود.

محمدعلی آخوندی، مدیرکل مدیریت بحران خراسان جنوبی، روز سه‌شنبه گفت تمام معدنکارانی که در معدنجوی گرفتارند جزو فوت‌شدگان محسوب می‌شوند و همچنان ۱۰ پیکر همچنان در معدن حبس هستند.

شامگاه شنبه ۳۱ شهریور‌ ماه، رسانه‌ها از انفجار در یکی از کارگاه‌های شرکت زغال‌سنگ معدنجو در طبس بر اثر «نشت گاز» خبر دادند.

مدیرکل مدیریت بحران خراسان‌جنوبی روز سه‌شنبه گفت مجموع کارگران شرکت معدنجو در زمان حادثه ۶۵ نفر بوده‌اند.

پیش‌تر گزارش شده بود که در زمان انفجار ۶۹ کارگر در بلوک سی و بی معدن مشغول کار بوده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها