مهشید ناصحی، رییس اداره سل و جذام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از شناسایی هفت هزار و ۲۶۱ مورد ابتلا به بیماری سل در سال ۱۴۰۲ خبر داد. استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان، رکورددار ابتلا به سل در کشور هستند و گیلان، خوزستان، خراسان رضوی، قم و یزد در رتبههای بعدی قرار دارند.
در ایران، روز ۲۳ مهر ماه به عنوان روز ملی مبارزه با بیماری سل نامگذاری شده است.
رییس اداره سل و جذام وزارت بهداشت، روز ۲۲ مهر ماه در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا گفت که از هفت هزار و ۲۶۱ مورد مبتلا به سل شناسایی شده در کشور، طی سال گذشته، ۴۴ درصد زنان بیمار و ۲۵ درصد مربوط به افراد غیرایرانی بوده است.
ناصحی با بیان اینکه هیچ استانی نداریم که موردی از ابتلا به سل نداشته باشد، اضافه کرد که در استان تهران، میزان بروز سل به نسبت جمعیت، از متوسط کشوری بالاتر است.
به گفته ناصحی شایعترین شکل بیماری سل که بیش از ۸۰ درصد موارد را تشکیل میدهد، سل ریوی است.
مسعود صالحی، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زابل در مرداد ماه امسال اعلام کرد که طوفانهای گرد و خاک در منطقه سیستان باعث بروز بسیاری از بیماریهای خطرناک مانند سل بین مردم شده است.
هزینهها و دوره درمان سل مقاوم
رییس اداره سل و جذام وزارت بهداشت درباره هزینه درمان بیماری سل گفت که در یک مقایسه کلی میتوان گفت که هزینه درمان سل حساس به دارو حدود یک میلیون تومان و با بیش از ۹۵ درصد بهبودی همراه است.
ناصحی اضافه کرد که هزینه درمان سل مقاوم به دارو به طور متوسط ۵۰۰ میلیون تومان با ۶۰ درصد امید بهبودی است.
او با این اینکه طول دوره درمان در سل حساس به دارو شش ماه است، گفت که طول درمان برای سل مقاوم به دارو ۱۸ تا ۲۴ ماه است.
این مقام وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه در صورت تشخیص دیرهنگام و مصرف ناقص یا نامنظم رژیم درمانی در بیماران مسلول، مقاومت دارویی بروز میکند، گفت: «احتمال مصرف نامنظم یا ناکامل رژیم دارویی در سل بهدلیل طولانی بودن دوره درمان (که حداقل ۶ ماه بطول میانجامد) بالاتر از اغلب بیماریهای واگیر است.»
به گفته ناصحی، داروهای مورد استفاده در درمان بیماران مبتلا به سل از سوی سیستم بهداشت کشور تامین و به صورت رایگان توزیع میشود.
وضعیت شیوع سل در کشورهای همسایه
رییس اداره سل و جذام وزارت بهداشت در گفتوگوی خود با ایلنا گفت که بر اساس تخمین سازمان جهانی بهداشت، میزان بروز سالانه سل در جمهوری اسلامی ایران، ۱۱ مورد به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت (معادل ۱۰ هزار مورد جدید در سال) است.
به گفته ناصحی، این آمار در کشور پاکستان، ۲۵۸ مورد به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت معادل ۶۰۰ هزار بیمار در سال و در افغانستان، ۱۸۵ مورد به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت معادل ۷۶ هزار بیمار در سال است.
او با مقایسه این آمارها همسایه تاکید کرد که ایران در مبارزه با این بیماری بسیار موفقتر عمل کرده اما این موفقیتها به راحتی میتواند تحتتاثیر این همسایگی به مخاطره بیفتد.
سل چیست؟
سل، یک بیماری عفونی واگیر است که در اثر میکروبی میلهای شکل به نام «باسیل سل» ایجاد میشود.
این بیماری میتواند به هر قسمتی از بدن انسان مانند استخوانها، مفاصل، مغز، کلیه، پوست و ... حمله و آنها را گرفتار کند.
با این حال، به دلیل نیاز و علاقه شدید این میکروب به اکسیژن، در ۸۰ درصد موارد، ریهها را هدف حمله خود قرار میدهد.
راه اصلی انتقال میکروب سل از طریق هوا و تنفس است و چون انسان به نفس کشیدن زنده است بنابراین هر کسی میتواند این میکروب را از طریق تنفس دریافت کند و به بیماری سل مبتلا شود.