گزارش سازمان «خانه آزادی»: ایران بعد از چین و میانمار در قعر جدول آزادی اینترنت است

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۲۵

خانه آزادی (فریدم هاوس)، سازمان آمریکایی حامی دموکراسی، در گزارش جدیدش درباره آزادی اینترنت در جهان نوشت ایران بعد از چین و میانمار در قعر جدول آزادی اینترنت و دسترسی عمومی به محتوای آن لاین است.

بر اساس گزارش خانه آزادی، چین و میانمار در رتبه آخرند و ایران و روسیه به ترتیب بعد از آن‌ها در انتهای این رتبه‌بندی قرار دارند.

این گزارش می‌افزاید مقامات بسیاری از کشورها از جمله جمهوری اسلامی، قوانین و مقررات سخت‌گیرانه‌تری را در مورد محتوای آن‌لاین وضع کردند که به طور موثر مردم را از گزارش دادن در مورد انتخابات و بیان دیدگاه‌های خود در مورد نامزدها و سیاست‌ها باز می‌داشت.

این سازمان حقوق بشری به انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران اشاره کرده و نوشته که مقامات جمهوری اسلامی به عنوان سومین کشور سرکوبگر آزادی اینترنت در جهان، هر محتوایی را که تحریم یا اعتراض انتخاباتی را تشویق می‌کرد یا نامزدها را مورد انتقاد قرار داد، جرم‌انگاری کردند.

خانه آزادی همچنین تاکید کرد که این قوانین، با هدف جلب مشارکت بیشتر رای‌دهندگان برای قانونی جلوه دادن انتخابات و علی‌رغم رد صلاحیت خودسرانه اکثر نامزدها بود.

این سازمان افزود که قوه قضاییه جمهوری اسلامی همچنین هشدار داد که قانون انتخابات، نامزدها و حامیان آنها را از استفاده از شبکه‌های اجتماعی خارجی که تقریباً همه آنها در کشور مسدود هستند، ممنوع کرده است.

بر اساس گزارش خانه آزادی در مجموع، آزادی جهانی اینترنت برای چهاردهمین سال متوالی کاهش یافت و حمایت از حقوق بشر آنلاین در ۲۷ کشور از ۷۲ کشور تحت پوشش آزادی در فضای آن‌لاین (FOTN) کاهش یافته است.

این گزارش می‌افزاید که قرقیزستان با شدیدترین تنزل رتبه در سال جاری مواجه شد، زیرا مقامات این کشور تلاش‌های خود را برای خاموش کردن رسانه‌های دیجیتال و سرکوب سازمان‌های آن‌لاین تشدید کردند.

همچنین چین به هماره میانمار در ردیف نخست بدترین کشور جهان برای آزادی اینترنت قرار گرفتند و ایران پس از آن‌ها بدترین وضعیت را دارد.

اما در سوی دیگر این طیف از کشورهای سرکوبگر اینترنت، ایسلند وضعیت خود را به عنوان آزادترین کشور برای اینترنت حفظ کرد و کشور زامبیا بیشترین بهبود امتیاز را کسب کرد.

در سه چهارم کشورهای تحت پوشش ارزیابی FOTN، کاربران اینترنت به دلیل بیان غیرخشونت‌آمیز با دستگیری مواجه شدند که گاه مدت زمان زندانی‌بودن آنان بیش از ۱۰ سال بوده است.

همچنین شهروندان به دلیل فعالیت‌های آن‌لاین خود در دست‌کم۴۳ کشور مورد حمله فیزیکی قرار گرفتند یا کشته شدند.

خانه آزادی درباره به‌کارگیری هوش مصنوعی از سوی برخی کشورها برای عملیات نفوذ سایبری در دیگر کشورها و تاثیرگذاری بر جوامع آنها نوشت که به نظر نمی رسد که هوش مصنوعی مولد هنوز تاثیر عملیات نفوذ را به طور چشمگیری افزایش داده باشد.

شواهد موجود از جامعه مدنی، دانشگاه‌ها و تحقیقات رسانه‌ها نشان می‌دهد که کمپین‌های اطلاعات نادرست مولد با کمک هوش مصنوعی تأثیر حداقلی بر نتایج انتخابات داشته‌اند.

اوپن ای‌آیدر ماه مه گزارش داد که این شرکت تلاش‌های عواملی مرتبط با چین، ایران و روسیه را برای استفاده از چت‌جی‌بی‌تی به‌عنوان جزئی از کمپین‌های نفوذ خود را شناسایی کرد.

این اولین بار نیست که خانه آزادی نسبت به وضعیت اینترنت در ایران هشدار می‌دهد.

اوایل سال جاری میلادی، این سازمان گزارش داد در حالی که میلیاردها نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۲۴ پای صندوق‌های رای می‌روند، نشانه‌ها حاکی از موجی از کاهش طولانی مدت آزادی‌هاست.

این نهاد حقوق بشری تاکید کرد: «دموکراسی‌ها باید با تعهد به برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه در داخل و خارج از کشور، تعمیق همبستگی خود با متحدان خط مقدم و مسئول دانستن دیکتاتورها برای نقض حقوق بشر، به مسئولیت خود به عنوان مباشر نظام بین‌الملل عمل کنند.»

خانه آزادی نوشت نیروهای دموکراتیک از جمله با ایجاد ائتلاف‌های بین‌المللی برای حمایت از هنجارها و ارزش‌های دموکراتیک، می‌توانند جریان اقتدارگرایی فزاینده را تغییر دهند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها