اسرائیل می‌گوید کشتن نصرالله انتقال پول را از ایران به حزب‌الله مختل کرد

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۸/۰۱

بر اساس اظهارات یکی از مقامات بلندپایه اطلاعاتی اسرائیل، هدف گرفتن و از میان برداشتن رهبران گروه حزب‌الله از جمله سید حسن نصرالله، همراه با عملیات‌های هوایی گسترده علیه تاسیسات زیربنایی این گروه، به شکل چشم‌گیری جریان کمک‌های مالی از جمهوری اسلامی به این سازمان را مختل کرده است.

ارتش اسرائیل کارزار خود علیه رهبری حزب‌الله را با هدف قرار دادن فواد شُکر، از نزدیک‌ترین دستیاران حسن نصرالله، در نهم مرداد آغاز کرد. این عملیات با موجی از حملات هوایی در دو ماه بعد ادامه یافت و سرانجام در ششم مهر ماه به کشته شدن رهبر این گروه انجامید.

یکی از مقامات دستگاه اطلاعاتی اسرائیل روز یک‌شنبه ۲۹ مهر ماه اعلام کرد عملیات‌های هوایی علیه رهبران و تاسیسات زیربنایی حزب‌الله، اختلالات جدی در نظام مالی این گروه ایجاد کرده‌ است.

به گفته او، این اختلالات می‌تواند توان نظامی حزب‌الله را به شکل قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد.

به گزارش وزارت امور خارجه ایالات متحده، جمهوری اسلامی تامین‌کننده اصلی آموزش‌های نظامی، تجهیزات و منابع مالی حزب‌الله است و هر سال صدها میلیون دلار به این گروه کمک می‌کند.

تا یک ماه پیش، وضعیت مالی حزب‌الله با‌ثبات بود و آن‌ها به طور منظم و آشکار، کمک‌های مالی خود را از ایران دریافت می‌کردند.

این مقام اسرائیلی اظهار داشت که این روند در ماه‌های اخیر دستخوش تغییر شده‌ است.

او گفت: «هر ماه حدود ۵۰ میلیون دلار از ایران به سوریه منتقل می‌شود و آنجا به حزب‌الله انتقال می‌یابد. بخشی از این پول به صورت فیزیکی دلار است و بخشی دیگر از طریق توافق نفتی ایران به سوریه ارسال می‌شود به این شکل که جمهوری اسلامی نفت به سوریه می‌دهد و سپس پول آن به حزب‌الله داده می‌شود.»

این مقام افزود که دیپلمات‌های جمهوری اسلامی نیز از طریق فرودگاه بین‌المللی بیروت با چمدان‌های پر از دلار برای حزب‌الله پول حمل می‌کنند.

او در ادامه افزود: «شرایط اکنون متفاوت شده و دریافت منابع مالی برای آن‌ها به سادگی گذشته نیست.»

این وضعیت، تنها چالش مالی حزب‌الله نیست. به گفته این مقام اسرائیلی، عملیات اخیر اسرائیل علیه این گروه لبنانی، هزینه‌های آنان را به شدت افزایش داده‌ است. اکنون حزب‌الله باید مبالغ بیشتری را صرف پرداخت حقوق نیروها، تهیه تسلیحات و جبران خسارت‌های ناشی از حملات هوایی کند.

این مقام اسرائیلی هشدار داد که اگرچه این محدودیت‌ها فشار سنگینی بر حزب‌الله وارد کرده اما پس از پایان جنگ، تهران به راحتی می‌تواند حمایت‌های مالی خود را از سر بگیرد؛ مگر آن‌که اسرائیل به طور نظام‌مند شبکه مالی حزب‌الله را نابود کند.

این مقام اطلاعاتی، این سخنان را در نشستی خبری که پیش از حملات هوایی ارتش اسرائیل به شعبه‌های متعدد موسسه قرض‌الحسن برگزار شد، مطرح کرد. قرض‌الحسن، موسسه مالی وابسته به حزب‌الله است که شعبه‌های آن در بیروت، جنوب لبنان و دره بقاع، هدف این حملات قرار گرفتند.

قرض‌الحسن در ظاهر یک موسسه خیریه غیرانتفاعی است که خارج از نظام بانکی لبنان فعالیت می‌کند. این موسسه یکی از ابزارهایی است که حزب‌الله از طریق آن، نفوذ و محبوبیت خود را در میان جامعه شیعیان لبنان گسترش می‌دهد.

بر اساس گزارش رسانه‌های نزدیک به حزب‌الله، شعبه‌های مورد حمله از هفته‌ها پیش تخلیه شده‌ بودند و از این رو انتظار نمی‌رود تخریب این مراکز، آسیب جدی به توان مالی حزب‌الله وارد کرده باشد.

هدف اصلی این حملات احتمالا خدشه‌دار کردن اعتماد جامعه شیعه لبنان به حزب‌الله بوده است: «بسیاری از جمعیت شیعیان لبنان از این نهاد به عنوان سیستم بانکی استفاده می‌کردند و پایه‌های اقتصادی آن بر همین اعتماد و استفاده مردمی استوار بوده است.»

این سخنان را یک مقام اسرائیلی در روز یک‌شنبه ۲۹ مهر ماه بیان کرد.

اسرائیل همچنان به حملات هوایی خود علیه زیرساخت‌های مالی و عملیاتی حزب‌الله ادامه می‌دهد اما هنوز مشخص نیست این حملات چه تاثیر درازمدتی بر ثبات اقتصادی و توان نظامی این گروه خواهد‌ داشت.

با وجود این، مقامات اسرائیلی تاکید می‌کنند که فشار بر منابع مالی حزب‌الله باید همچنان ادامه یابد.

این مقام اطلاعاتی اسرائیل در پایان گفت: «آن‌ها اکنون تحت فشار قرار دارند اما روشن است که اگر به‌طور نظام‌مند به ساختارشان آسیب نزنیم، به راحتی می‌توانند خود را بازسازی کنند؛ به ویژه اگر تهران پس از پایان جنگ، دوباره بودجه در اختیارشان بگذارد. به همین دلیل است که ما در این مرحله چنین هدفی را دنبال می‌کنیم.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها