برخی داوطلبان استخدام در آموزش و پرورش به دلیل لاک‌زدن و سبیل‌داشتن رد شده‌اند

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۰۶

در ادامه اعتراض‌ها به نحوه گزینش دانشجو‌معلمان و داوطلبان استخدامی وزارت آموزش و پرورش شماری از متقاضیان می‌گویند به دلایل غیرحرفه‌ای مثل خواندن کتاب‌های فلسفی، نحوه لباس پوشیدن، سبیل‌‌داشتن، لاک‌زدن، قضا‌شدن نماز و حضور کم‌رنگ در نماز جمعه‌ یا راهپیمایی‌ها در گزینش رد شده‌اند.

ارتباط با همکلاسی دختر یا پسر، لایک‌کردن صفحه اینستاگرام، نداشتن چادر و پیدا‌بودن ریشه مو، برخی دیگر از دلایلی است که این افراد به واسطه آن از تحصیل یا گرفتن شغل معلمی محروم شده‌اند.

«شبکه شرق» روز یک‌شنبه ششم آبان در گزارشی با عنوان «گزینش غیرحرفه‌ای» خبر داد که شماری از داوطلبان و دانشجو‌ معلمان به نحوه گزینش آموزش و پرورش معترض هستند اما پاسخی به اعتراضات آن‌ها داده نشده است.

این افراد گزینش‌ها را غیرعلمی، افراطی و همراه با سلیقه شخصی گزینشگر دانسته و تاکید کردند که گزینشگر باید تمرکزش روی سطح علمی و شایستگی داوطلبان باشد تا بتواند یک معلم حرفه‌ای و شایسته را در همین مصاحبه پیدا کند.

به گفته آن‌ها، در جلسات مصاحبه آزمون استخدامی، برخوردهای غیرحرفه‌ای و بسیار ناشایستی با داوطلبان و دانشجو‌-معلمان می‌شود.

دلایل عجیب برای رد شدن در گزینش

زهره ثابت، یکی از داوطلبان رد شده در گزینش در گفت‌وگو با شرق گفته امسال کد شش که توضیح نمی‌دهد چیست هم به آزمون فرهنگیان اضافه شده و با وجود اینکه تمام شرایط لازم را داشته و نمره‌های خوبی گرفته، به خاطر رفتار غیرحرفه‌ای گزینشگر رد شده است.

یکی دیگر از داوطلبان با بیان اینکه با کد ۱۹ در گزینش رد شده به شرق گفت: «کد ۱۹ درباره مسائل سیاسی، نحوه پوشش، حجاب، شرکت نکردن در انتخابات و لایک‌کردن صفحه اینستاگرام است. به خیلی از داوطلبان گفتند به خاطر کد ۱۹ رد شده‌اند. من هم به خاطر کد ۱۹ رد شدم.»

او با بیان اینکه چند روزی است برای پیگیری به ساختمان مرکزی وزارت آموزش و‌ پرورش می‌رود، گفت خیلی‌ها را از طبقات روستایی و کم‌درآمد آواره تهران کرده‌اند و کسی هم پاسخ‌گو نیست.

محمد حیدری‌ورجانی، دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشگاه تربیت دبیر رجایی که سال‌ها درگیر پرونده‌های مختلف دانشجو‌معلمان رد شده در گزینش بود، گفت که به یکی از دانشجویان در گزینش گفتند به خاطر نوع سبیلی که می‌گذاری، به نظر ما چهره مارکسیستی داری و رد شدی.

به گفته حیدری، یک دانشجوی دختر که در دانشگاه ساری درس می‌خواند در همان روز اول در گزینش رد شد و به او گفتند چون یک بار برای برنامه انجمن دانشگاه از «پردیس خواهران» به «پردیس برادران» رفتی رد شدی.

شرق در گزارش خود از رد شدن یک دانشجوی اصفهانی به دلیل خواندن کتاب‌های فلسفی به عنوان عجیب‌ترین اقدامی که در گزینش انجام شد، نام برد و به نقل از حیدری نوشت به او گفتند کتاب‌های فلسفی می‌خوانی و از نظر ما آدم‌هایی که خیلی کتاب می‌خوانند مشکل روانی دارند و به همین دلیل او را اخراج کردند و در پرونده‌اش نوشتند مشکل روانی دارد.

گزینش‌های دهه‌شصتی و بی‌تفاوتی وزیر آموزش و پرورش

حیدری با بیان اینکه یک‌ فهرست ۳۰‌ نفره از دانشجو‌معلمانی که درگیر گزینش سلیقه‌ای شدند را برای وزیر آموزش و پرورش ارسال کردیم، گفت: «گزینش‌هایی که انجام می‌شود، درست مثل گزینش‌های دهه ۶۰ است. در این سه سال گذشته هم شدت گزینش بیشتر شده است. همه این موارد را به وزیر آموزش و پرورش گفتیم، اما او هیچ واکنشی نشان نداد.»

یکی از معلمانی که ‌۱۸ سال سابقه کار دارد و بارها درگیر مباحث گزینش شده، به شرق گفت: «در گزینش آموزش و پرورش، مصاحبه‌گران و کارشناسان از همان دقایق اولیه با سوالاتی اعتقادی و سیاسی فرد را محک می‌زنند.»

این معلم با اشاره به اینکه فرد در بدو استخدام با سوالاتی همچون پوشیدن فلان نوع شلوار، بلندی و کوتاهی آستین پیراهن، لایک‌کردن پست‌ها در شبکه‌های اجتماعی، خواندن نمازهای یومیه و تعداد رکعت و قنوت و شرکت در راهپیمایی‌ها و مناسبت‌های مذهبی مورد ارزیابی قرار گیرد، گفت: «یقینا برای سنجش کارایی او کفایت نمی‌کند.»

او با بیان اینکه نحوه زندگی خصوصی افراد ارتباطی با فعالیت‌های اجتماعی و شغلی آنان در کارشان ندارد، افزود: «گاهی دیده شده که در گزینش، نحوه پوشش در مراسم‌های خانوادگی نیز مورد سوال قرار می‌گیرد. هیچ منطقی چنین پرسشی را برای استخدام قبول نمی‌کند.»

این معلم به سوالات اعتقادی در گزینش اشاره می‌کند و می‌گوید: «جدا از مسائل اعتقادی، گاهی تاکید مصاحبه‌گران بر بیان تمایلات سیاسی افراد آن‌قدر مصرانه است که فرد از ترس آنکه مخالف دیدگاه حزبی آنان صحبت نکند، به ناحق از تمایلات غیر‌واقع خود صحبت کرده است.»

این اولین بار نیست که گزارش‌هایی درباره تلاش جمهوری اسلامی برای رد صلاحیت متقاضیان استخدامی در آموزش و پرورش منتشر می‌شود.

هفتم مهر امسال شماری از داوطلبان آزمون استخدامی آموزش و پرورش، در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد اعلام کردند که با گزینش‌های دهه شصتی و با کد ۱۹ از حضور در مدارس جا مانده‌اند.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان هم دی‌ماه سال گذشته گزارش داد که در آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۲ حدود سه تا شش هزار داوطلب به دلایل سیاسی و مذهبی در گزینش رد شدند.

علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش دولت پزشکیان، روز ۱۹ شهریور امسال گفت باید در روند جذب معلمان و مدیران مدارس «حساسیت» نشان داد و «تمام معلمان از شناسنامه دقیق علمی و اخلاقی برخودار باشند».

اعمال فشار و تلاش حکومت برای سرکوب معلمان و فعالان صنفی در دهه‌های گذشته سابقه داشته اما پس از خیزش «زن، زندگی، آزادی» شمار زیادی از معلمان احضار، بازداشت و با احکام سنگین حبس مواجه شده‌اند.

از پاییز ۱۴۰۱ تا کنون ده‌ها معلم به دلیل فعالیت‌های صنفی و همراهی با خیزش انقلابی، با حکم هیات رسیدگی به تخلفات اداری وزارت آموزش و پرورش از کار تعلیق یا به صورت دائمی اخراج شدند.

جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته تلاش کرده با استخدام طلبه‌های حوزه‌های علمیه، نیروهای حکومتی را وارد بدنه آموزش و پرورش کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها