ترامپ به دنبال کاهش صادرات نفت ایران به چین؛ پکن: همکاری‌ها شفاف و قانونی است

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۰۷

مایک والتز، گزینه تصدی سمت مشاور امنیت ملی در کابینه دونالد ترامپ از قصد دولت آینده برای تعامل با چین به منظور کاهش صادرات نفت ایران به این کشور خبر داد. سخنگوی سفارت چین در واشینگتن اعلام کرد همکاری‌های پکن و تهران شفاف و قانونی است و قطعنامه‌های سازمان ملل را نقض نمی‌کند.

والتز در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌بی‌سی ضمن تاکید بر این که ترامپ با آغاز رسمی دوره ریاست جمهوری‌اش، فشار حداکثری را بر جمهوری اسلامی از سر می‌گیرد تا تهران -به گفته او- با یک رویکرد کاملا متفاوت نسبت به مذاکرات برجام بر سر میز مذاکره برود، یادآوری کرد: «فروش نفت ایران در دور اول ریاست جمهوری ترامپ به شدت کاهش یافته بود.»

در سوی دیگر، مقامات چین بارها تاکید کرده‌اند خود را موظف به اعمال تحریم‌های یک جانبه آمریکا نمی‌دانند.

آن‌ها پیش‌تر اعلام کرده‌اند تنها به تحریم‌ها و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل عمل خواهند کرد.

هم‌زمان آمار رسمی گمرک چین، میزان خرید نفت ایران از سوی پکن را از اواسط سال ۲۰۲۲، صفر نشان می‌دهد اما در عالم واقع، برآوردهای تحلیلگران، دانشگاهیان و داده‌های ردیابی کشتی‌ها نشان می‌دهد شرکت‌های چینی نزدیک به ۹۰ درصد از صادرات نفت ایران را خریداری می‌کنند که این مقدار حدود ۱۰ درصد واردات نفت چین است.

به گفته حجت‌الله ميرزايی، رييس مركز پژوهش‌های اتاق بازرگانی، ۹۲ درصد نفت ایران با حدود ۳۰ درصد تخفیف و هزینه‌های دیگر به چین فروخته می‌شود.

نشریه بلومبرگ ۳۰ آبان ماه با انتشار گزارشی تحقیقی هشدار داد یک گروه رو به رشد از کشتی‌های «ناوگان تاریک» که مصون از پیگیری و مجازات در حاشیه یک گذرگاه دریایی شناخته‌ شده فعالیت می‌کنند، در ماه‌های اخیر، صدها میلیون بشکه نفت تحریم‌شده ایران را جابه‌جا و به چین قاچاق کرده‌اند.

ناوگان تاریک یا «ناوگان اشباح»، اصطلاحی است که برای اشاره به کشتی‌های حامل نفت تحریم‌شده ایران به کار می‌رود.

بنا بر گزارش بلومبرگ، ۶۵ کیلومتری شرق شبه‌جزیره مالزی، بزرگ‌ترین نقطه تجمع نفت‌کش‌های ناوگان تاریک در جهان است: «کشتی‌هایی قدیمی که اغلب تحت پرچم‌های مصلحتی و بدون بیمه فعالیت می‌کنند، روزانه به اینجا می‌روند تا محموله‌های خود را دور از چشم‌های کنجکاو منتقل کنند.»

به گفته والتز، دولت ترامپ قصد دارد برای کاهش شدید فروش نفت ایران با دولت چین وارد تعامل شود.

او با اشاره به ارسال ۹۰ درصد نفت ایران به چین، گفت توقف رسیدن پول به تهران، می‌تواند به بسیاری از بحران‌ها از جمله جنگ غزه یا حتی بحران اوکراین، پایان دهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
خبر

شنیداری

پادکست‌ها