وزارت دادگستری ایالات متحده با انتشار بیانیهای اعلام کرد دادگاه فدرال در بوستون با صدور کیفرخواستی، یک شهروند ایرانی و یک فرد دو تابعیتی ایرانی-آمریکایی را به ارتباط با حمله پهپادی که منجر به کشته شدن سه نظامی آمریکایی و زخمی شدن ۴۰ نفر دیگر در اردن شد، متهم کرد.
بر اساس کیفرخواست صادره از دادستانی فدرال بوستون، این دو نفر متهم هستند که قطعات کلیدی پهپادهای ایرانی را به صورت غیرقانونی تامین کردهاند که در جریان حمله به یک پایگاه نظامی آمریکایی در اردن، سه عضو خدماتی ارتش آمریکا را کشت و دهها نفر دیگر را مجروح کرد.
این حمله پهپادی را گروه مقاومت اسلامی در عراق، یکی از گروههای نیابتی مورد حمایت جمهوری اسلامی در ۸ بهمن ۱۴۰۲ علیه پایگاه نظامی لجسیتکی آمریکا به نام برج ۲۲ در یک منطقه دورافتاده در شمال شرق اردن انجام داد.
پهپاد انتحاری به نزدیک مناطق مسکونی این پایگاه واقع در نزدیکی مرزهای سوریه، عراق و اردن برخورد کرد و منجر به جراحاتی از بریدگیهای سطحی تا آسیب مغزی شد.
«مهدی محمدصادقی» ۴۲ ساله، دو تابعیتی آمریکایی-ایرانی ساکن نَتیک در ایالت ماساچوست، و «محمد عابدینی نجفآبادی» ۳۸ ساله، از تهران متهم به تبانی برای صدور تجهیزات الکترونیکی پیشرفته به ایران و نقض قوانین کنترل صادرات و تحریمهای آمریکا شدهاند.
عابدینی همچنین به ارائه حمایت مالی به سپاه پاسداران متهم شده است، حمایتی که منجر به قتل سربازان آمریکایی شده است.
صادقی روز دوشنبه و ساعاتی پیش از انتشار کیفرخواست و صدور بیانیه وزارت دادگستری در ماساچوست بازداشت شد و برای تفهیم اتهام مقابل دادگاه فدرال در بوستون حاضر شد و عابدینی نیز به درخواست ایالات متحده همان روز در ایتالیا بازداشت شد و انتظار میرود به آمریکا مسترد شود.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر پیشرفتهای قابلتوجهی در طراحی و تولید پهپادهای نظامی داشته و انتقال آنها را به گروههای افراطی در سراسر خاورمیانه، از جمله حماس و حزبالله، افزایش داده است.
به گزارش نیویورک تایمز، ایران از برنامه پهپادی خود برای ارتقای جایگاه جهانی و فروش تسلیحات بیشتر بهره برده، اما در رویارویی با اسرائیل با چالش مواجه شده است.
۲۵ فروردین ۱۴۰۳، ایران با بیش از ۲۰۰ پهپاد، موشک کروز و موشک بالستیک حملهای را علیه اسرائیل انجام داد که با رهگیری آن از سوی اسرائیل و متحدانش عملا شکست خورد.
«جاشوا اس. لوی»، دادستان فدرال ایالات متحده در ماساچوست، در یک کنفرانس خبری گفت کارشناسان مواد انفجاری افبیآی، بقایای پهپادی را که در حمله استفاده شده بود بازیابی کردند و متوجه شدند تجهیزات ناوبری پیشرفته آن به شرکت عابدینی در تهران مرتبط میشود.
به گفته دادستان لوی، صادقی در یک شرکت تولید نیمهرسانا در ماساچوست کار میکند و با عابدینی که ساکن ایران است و شرکتی در تهران دارد و روابط عمیقی با جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران دارد، در ارتباط بوده است.
دادستانها گفتند صادقی، عابدینی را به کارفرمای خود در شرکت معرفی کرد و سپس عابدینی یک شرکت صوری در سوئیس تاسیس کرد که از آن برای خرید فنآوریهای آمریکایی و انتقال آن به ایران استفاده میکرد.
به گفته دادستانها، این دو نفر به مدت ۸ سال از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ برای نقض قوانین صادراتی آمریکا با همدیگر تبانی کردهاند.
دادستان لوی در بیانیه خود یک طرح پیچیده از دورزدن تحریمهای ایران را توصیف کرد که سالها پیش از آنکه بازرسان فدرال آن را کشف کنند، ادامه داشت.
به گفته دادستانها، صادقی از سال ۲۰۱۶، زمانیکه برای دریافت بودجه از بنیاد ملی نخبگان به ایران سفر کرد، با عابدینی آشنا و وارد همکاری شد.
بر اساس کیفرخواست دادستانی فدرال بوستون، عابدینی با بخشی از سپاه پاسداران موسوم به نیروی هوافضا همکاری میکرد که از سیستم ناوبری شرکت او استفاده میکرد.
به گفته «متیو اس. اَکسلراد»، دستیار وزیر بازرگانی در بخش اجرای قوانین صادراتی اداره صنعت و امنیت، «این متهمان به تهیه فنآوری حساس برای شرکتی ایرانی متهم شدهاند که فنآوری مورد استفاده سپاه برای ساخت پهپادهای انتحاری را تامین میکرد تا در سراسر جهان اقدامات تروریستی انجام دهد.»