دونالد ترامپ سهشنبه بار دیگر هشدار داد درصورتیکه تا پیش از آغاز به کار دولت جدید آمریکا در اول بهمن، حماس گروگانها را آزاد نکند، در خاورمیانه جهنم به راه خواهد افتاد.
این اظهارات ترامپ در حالی مطرح میشود که نماینده ویژه او در امور خاورمیانه از پیشرفت در مذاکرات آتشبس غزه خبر داده است.
ترامپ سهشنبه ۱۸ دیماه در یک نشست خبری در عمارت مار-ئه-لاگو در فلوریدا با هشدار درباره اینکه آزاد نشدن گروگانها تا پیش از آغاز به کار دولت جدید آمریکا به نفع حماس و هیچکسی نخواهد بود گفت: «جهنم به راه خواهد افتاد. لازم نیست بازهم این را تکرار کنم، ولی واقعیت همین است.»
ترامپ پیشتر نیز در اظهاراتی مشابه بدون اشاره به جزییات هشدار داده بود اگر گروگانها آزاد نشوند، در خاورمیانه «جهنم» به راه خواهد افتاد.
با وجود تکرار این هشدار رییسجمهوری منتخب آمریکا، استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، سهشنبه در نشست خبری مشترک خود با ترامپ گفت در روند تلاشها برای رسیدن به توافق آتشبس غزه پیشرفتهای زیادی صورت گرفته است. او ابراز امیدواری کرد که تا پیش از مراسم تحلیف ترامپ در اول بهمن، توافق آتشبس غزه قابل دستیابی باشد.
ویتکاف با اشاره به اینکه در آخرین دور از مذاکرات آتشبس غزه به میانجیگری قطر و مصر در دوحه حضور داشته است، گفت در همین راستا در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه دوباره به خاورمیانه سفر خواهد کرد.
او گفت: «پیشرفتهای بسیار خوبی داشتهایم و واقعا امیدوارم تا پیش از مراسم تحلیف، بتوانیم خبرهای خوبی را اعلام کنیم.»
تکرار هشدار ترامپ درباره لزوم آزادی فوری گروگانها در حالی صورت میگیرد که اسامه حمدان، از مقامهای ارشد حماس، تاکید کرد اسرائیل برای آزادی گروگانها باید جنگ غزه را به طور کامل متوقف کند.
حمدان سهشنبه ۱۸ دیماه در یک نشست خبری در پایتخت الجزایر گفت ترامپ باید با «نزاکت و دیپلماسی بیشتری» اظهارنظر کند.
در مقابل اسرائیل میگوید تا زمانیکه همه گروگانها آزاد نشوند، به جنگ در نوار غزه ادامه خواهد داد. یکی از مدیران ارشد وزارت خارجه اسرائیل سهشنبه در یک نشست خبری با تاکید بر عزم این کشور برای رسیدن به توافق آتشبس گفت حماس تنها مانع موجود بر سر راه آزادی گروگانهاست.
در حالی که دولت اسرائیل یکی از موانع موجود در مذاکرات را مشخص نبودن فهرست حماس برای آزادی گروگانها عنوان کرده است، یک مقام حماس به رویترز گفت این گروه لیست پیشنهادی اسرائیل برای آزادی ۳۴ گروگان در مرحله اول توافق را به تایید رسانده است.
در فهرست این ۳۴ گروگان، نام سربازان زن، افراد سالخورده و غیرنظامیان زن و کودک گنجانده شده است. با این حال، دفتر نخستوزیری اسرائیل میگوید هنوز مشخص نیست که همه افراد نام برده در این فهرست هنوز زنده هستند.
در حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل، هزار و ۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر به غزه گروگان گرفته شدند. همچنین از زمان آغاز جنگ در نوار غزه، علاوه بر ویران شدن بخش عمدهای از این باریکه، بیش از ۴۶ هزار فلسطینی کشته و بیش از دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از ساکنان نوار غزه آواره شدهاند.
علاوه بر مساله آزادی گروگانها و پایان درگیریها، چگونگی اداره غزه بدون حضور حماس، یکی دیگر از مهمترین چالشهای پیش روی اسرائیل است.
رویترز سهشنبه ۱۸ دی گزارش داد که امارات متحده عربی با اسرائیل و ایالات متحده در مورد مشارکت در اداره موقت نوار غزه پس از جنگ کنونی مذاکره کرده است.
به گزارش رویترز، این مشارکت تا زمانی صورت خواهد گرفت که تشکیلات خودگردان فلسطینی، با اصلاحاتی که انجام میدهد، بتواند مسئولیت را در نوار غزه بر عهده بگیرد.
طبق این گزارش، گفتوگوهای پشتپرده امارات با آمریکا و اسرائیل، شامل امکان نظارت موقت امارات و ایالات متحده همراه با سایر کشورها بر حکومت و امنیت و بازسازی غزه پس از عقبنشینی نظامیان اسرائیل از این منطقه بوده است.