مسعود کبیری، عضو هیات علمی پژوهشگاه آموزش و پرورش گفت از هر پنج دانشآموز ایرانی، دو نفر چیزی یاد نمیگیرند و ۷۰ درصد دانشآموزان مدارس روستایی پسرانه، به حداقل سطح یادگیری نمیرسند.
کبیری پنجشنبه ۲۰ دی در گفتوگو با روزنامه شرق گفت ۴۱ درصد دانشآموزان ایرانی به پایینترین سطح عملکرد نمیرسند و «۲۱ درصد آنها بسیار ضعیف» هستند.
او با بیان این که کسب نمره پایین در آزمون «تیمز» بسیار ساده است و شامل سوالاتی ابتدایی مانند انجام چهار عمل اصلی ریاضی و خواندن یک نمودار ساده است، گفت در سال ۲۰۲۳، حدود نیمی از دانشآموزان قادر به پاسخگویی به سوال ساده «۴۰۳ - ۱۰۰۰ چند میشود؟»، نبودهاند.
مطالعه تیمز از سال ۱۹۹۵ بهطور دورهای هر چهار سال یکبار با مشارکت نزدیک به ۱۰۰ کشور در پایههای چهارم و هشتم برگزار میشود.
پیش از این در چهارم آذر، رضوان حکیمزاده، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش با بیان این که ۴۰ درصد دانشآموزان فقر یادگیری دارند، گفت این موضوع شانس موفقیت تحصیلی و شغلی دانشآموزان را در آینده بهطور چشمگیری کاهش میدهد.
حکیمزاده از فقر یادگیری بهعنوان شرایطی یاد کرد که در آن برخی دانشآموزان با وجود حضور در مدرسه، مهارتهای پایه سواد شامل خواندن، نوشتن، حساب کردن و سخن گفتن را به درستی کسب نمیکنند.
روزنامه شرق در گزارش ۲۰ دی خود نوشت در آزمون تیمز سال ۲۰۲۳، ۳۶۰ هزار والدین، ۶۶۰ هزار دانشآموز، ۲۰ هزار مدیر مدرسه و ۲۹ هزار معلم از ۶۵ کشور مشارکت کردند.
ایران در عملکرد خود در این آزمون روند نزولی داشته است و کشورهایی مانند ترکیه، امارات متحده عربی و ارمنستان رشد قابل توجهی را نشان دادهاند.
کبیری با تاکید بر این که معتقد است نتایج ضعیف ایران در تیمز سال ۲۰۲۳، ضرورت توجه ویژه به «مناطق محروم، مدارس کمبرخوردار و دانشآموزان نیازمند به توجه علمی» را برجسته میکند، گفت که آموزش و پرورش در ایران در پروسهای اشتباه از مدارس موفقتر و دانشآموزان قویتر، بیشتر حمایت میکند.
این اولین بار نیست که نسبت به فقر یادگیری دانشآموزان در ایران هشدار داده میشود.
غلامعلی افروز، استاد دانشگاه تهران، ۲۶ آبان اعلام کرد تنها ۷۰ درصد دانشآموزان ایرانی که وارد دبستان میشوند، از مقطع دبیرستان خارج میشوند.
شهریور امسال، روزنامه هممیهن در گزارشی با اشاره به کیفیت پایین آموزش، معدلهای پایین، ناتوانی در خواندن و نوشتن و کارگری دانشآموزان در ایران نوشت سیستانوبلوچستان شرایط بحرانیتری دارد و از هر ۲۰ دانشآموز پایه ششم و هفتم، حداقل چهار تا پنج نفر به هیچ عنوان سواد خواندن و نوشتن ندارند.
محسن زارعی، رییس مرکز سنجش و ارزیابی کیفیت آموزش و پرورش هم مرداد امسال اعلام کرد در امتحانات نهایی سال گذشته میانگین معدل دانشآموزان در سه رشته علوم انسانی، تجربی و ریاضی فیزیک، ۱۰.۸۹ بود.
بیشتر بخوانید: معضل بیسوادی در ایران همزمان با اخراج اساتید و معلمان و جایگزینی آنها با مداح و آخوند