ترامپ با امضای فرمان اجرایی، مسیر انحلال وزارت آموزش ایالات متحده را هموار کرد
دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، در اقدامی که وعده دیرینه به محافظهکاران را محقق میکند، فرمانی اجرایی را امضا کرد که هدف آن کاهش اختیارات وزارت آموزش و انتقال سیاستگذاریهای آموزشی به ایالتها و هیئتهای محلی است.
رییسجمهوری آمریکا، پنجشنبه اول فروردین ۱۴۰۴ در مراسم امضای این فرمان اجرایی در کاخ سفید گفت: «ما آموزش را، خیلی ساده، به ایالتها برمیگردانیم، جایی که به آن تعلق دارد.»
او افزود: «ما این وزارتخانه را تعطیل میکنیم، و هرچه سریعتر این کار را انجام خواهیم داد. این نهاد هیچ کمکی به ما نمیکند.»
این تصمیم، که مورد استقبال محافظهکاران قرار گرفته اما نگرانی مدافعان آموزش عمومی را برانگیخته، نخستین گام برای منحل کردن وزارت آموزش ایالات متحده محسوب میشود.
بهگزارش رویترز، انحلال کامل این وزارتخانه نیازمند تصویب کنگره است و ترامپ در حال حاضر آرای لازم را برای این کار ندارد.
گامی دیگر در مسیر کوچکسازی دولت فدرال
فرمان اجرایی ترامپ پس از اعلامیه هفته گذشته وزارت آموزش مبنی بر تعدیل نزدیک به نیمی از کارکنان این نهاد صادر شد.
ترامپ که دو ماه است به کاخ سفید بازگشته، سیاستهای دوره اول ریاست جمهوری خود برای بازسازی دولت فدرال و کاهش بوروکراسی را دنبال میکند.
بهنوشته رویترز، مسئله آموزش در آمریکا همواره میدان نبرد سیاسی بوده است. محافظهکاران از سیاستهای موسوم به «انتخاب مدرسه» که به نفع مدارس خصوصی است حمایت میکنند، در حالی که دموکراتها معمولا مدافع برنامههای حمایتی برای مدارس دولتی هستند. این اختلافات در دوران همهگیری کرونا شدت گرفت و ترامپ در زمان کارزار انتخاباتی از این شکافها بهره برد.
تمرکز بر عملکردهای پایهای وزارت آموزش
در حالی که لیندا مکماهون، وزیر آموزش، در مراسم پنجشنبه برای صدور فرمان اجرایی حضور داشت، ترامپ تاکید کرد که ماموریت مکماهون از بین بردن جایگاه خودش است.
مطابق با فرمان اجرایی جدید، وزارت آموزش تنها وظایف پایهای همچون مدیریت وامهای دانشجویی، کمکهزینههای تحصیلی «پِل» و حمایت از کودکان با نیازهای ویژه را ادامه خواهد داد.
موانع قانونی و مخالفتهای شدید
هرچند جمهوریخواهان کنترل هر دو مجلس کنگره را در اختیار دارند، برای تصویب قانونی که وزارت آموزش را منحل کند، به ۶۰ رای در سنا نیاز است که مستلزم حمایت دموکراتها نیز خواهد بود. ترامپ با اشاره به این موضوع گفت که ممکن است موضوع در کنگره به رایگیری گذاشته شود.
در این مراسم، ترامپ از حمایت فرمانداران جمهوریخواهی مانند گرگ ابوت (تگزاس) و ران دیسانتیس (فلوریدا) برخوردار بود. او همچنین، گروه محافظهکار «مادران برای آزادی» (Moms for Liberty) را مورد تمجید قرار داد.
با این حال، اتحادیه معلمان آمریکا (AFT) بلافاصله به این اقدام واکنش نشان داد. رندی واینگارتن، رییس این اتحادیه در بیانیهای خطاب به ترامپ گفت: «در دادگاه میبینمت.»
پتی موری، سناتور دموکرات، نیز در بیانیهای گفت: «دونالد ترامپ خوب میداند که نمیتواند بدون کنگره وزارت آموزش را منحل کند. اما اگر تمام کارکنان را اخراج کند و این نهاد را از هم بپاشد، ممکن است به همان نتیجه ویرانگر دست یابد.»
واکنش افکار عمومی و چالشهای پیشرو
بررسیهای افکارسنجی نشان میدهد که اکثریت مردم آمریکا با بسته شدن وزارت آموزش مخالفاند. بر اساس نظرسنجی رویترز/ایپسوس که ماه گذشته انجام شد، ۶۵ درصد ز پاسخدهندگان با انحلال این وزارتخانه مخالف و تنها ۳۰ درصد با چنین کاری موافق بودند. این نظرسنجی چهار هزار و ۱۴۵ بزرگسال آمریکایی را مورد بررسی قرار داده و حاشیه خطای آن حدود دو درصد اعلام شده است.
از سوی دیگر، تحلیل دادههای اداره سرشماری آمریکا نشان میدهد که کمکهای فدرال ۱۵ درصد از بودجه مدارس در ایالتهایی را تامین میکند که در انتخابات ۲۰۲۴ به ترامپ رای دادند، در حالی که این رقم در ایالتهای حامی دموکراتها ۱۱ درصد است.
وزارت آموزش برنامههای بزرگی را مدیریت میکند که بیشترین تاثیر را در ایالتهای محافظهکاری مانند آلاسکا، میسیسیپی، لوییزیانا و وایومینگ دارند. برنامه کمک به مدارس کمدرآمد (Title I) و حمایت از دانشآموزان دارای نیازهای ویژه، دو مورد از مهمترین این طرحها هستند.
در حالی که برخی از جمهوریخواهان در تلاش بودند تا بودجه این برنامهها را به مدارس خصوصی و آموزش خانگی اختصاص دهند، این پیشنهاد در مارس ۲۰۲۳ در مجلس نمایندگان با رای قاطع ۳۳۱ مخالف در برابر ۸۳ موافق رد شد و بیش از نیمی از جمهوریخواهان نیز به آن رای منفی دادند.
آینده وزارت آموزش؛ آیا ترامپ موفق خواهد شد؟
ترامپ علاوه بر هدفگیری مدارس دولتی، سیاستهای آموزش عالی را نیز تغییر داده است. کاهش بودجه دانشگاهها و مقابله با سیاستهای تنوع، برابری و شمول (DEI) در نهادهای آموزشی از جمله اقدامات او بوده است.
همچنین، دانشگاه کلمبیا با ضربالاجل روز پنجشنبه مواجه است تا محدودیتهایی را بر اعتراضات دانشجویی اعمال کند، در غیر این صورت مذاکرات برای بازگرداندن ۴۰۰ میلیون دلار کمک مالی فدرال که معلق شده است، با مشکل مواجه خواهد شد.
اگرچه هنوز کاملا مشخص نیست که ترامپ تا چه حد در اجرای کامل برنامه خود موفق خواهد بود. اما تقریبا قطعی بهنظر میرسد که مبارزهای قانونی و سیاسی در پیش است که میتواند ساختار آموزش عمومی در آمریکا را بهشکل اساسی تغییر دهد.