ترامپ خبر نیویورکتایمز درباره جلسه ماسک و پنتاگون درباره جنگ احتمالی با چین را دروغ خواند
ساعاتی پس از انتشار گزارشی در روزنامه نیویورکتایمز درباره بررسی طرحهای فوق سری آمریکا برای جنگ احتمالی با چین با ایلان ماسک در وزارت دفاع ایالات متحده، دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا با حمله شدید به این روزنامه، این گزارش را از بنیان نادرست خواند.
نیویورکتایمز پنجشنبه ۳۰ اسفند بهنقل از چهار مقام آگاه که نامشان را اعلام نکرد، گزارش داد که وزارت دفاع آمریکا قرار است جمعه اول فروردین ۱۴۰۴، ایلان ماسک را در جریان برنامههای نظامی آمریکا برای هرگونه جنگ احتمالی با چین قرار دهد.
دونالد ترامپ شامگاه پنجشنبه با انتشار پستی در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال، این خبر را تکذیب کرد و نوشت: «رسانههای جعلی بار دیگر دست به کار شدهاند، این بار نیویورک تایمز شکستخورده! آنها به اشتباه ادعا کردهاند که ایلان ماسک فردا به پنتاگون میرود تا درباره یک جنگ احتمالی با چین اطلاعات دریافت کند. چقدر مضحک است!»
او افزود: «در این جلسه حتی موضوع چین مطرح نخواهد شد و هیچ بحثی در مورد آن صورت نخواهد گرفت. چه شرمآور است که رسانههای بیاعتبار همچنان میتوانند چنین دروغهایی را بسازند. به هر حال، این گزارش کامل نادرست است!!!»
نیویورکتایمز چه نوشته بود؟
روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی که پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ منتشر کرد، نوشت که این نشست بر موضوع چین متمرکز خواهد بود، اما مقاماتی که برگزاری این نشست را تایید کردهاند، جزییات بیشتری در این زمینه ارائه ندادند.
نیویورکتایمز در گزارش خود تاکید کرده است که واگذاری اطلاعات محرمانه نظامی آمریکا به ایلان ماسک نشاندهنده گسترش نقش او به عنوان مشاور ترامپ و همچنین تضاد منافع او است.
بهنوشته این روزنامه، ارائه اطلاعات فوقسری نظامی به ماسک، گامی چشمگیر در توسعه نقش او بهعنوان مشاور ترامپ محسوب میشود و همزمان نگرانیها درباره تضاد منافع او را برجسته میکند، زیرا در حالی که او به مسائل مختلف دولت فدرال میپردازد، همچنان مدیریت شرکتهایی را بر عهده دارد که از پیمانکاران اصلی دولت آمریکا محسوب میشوند.
بهنوشته نیویورکتایمز، در این مورد خاص، ماسک که مدیرعامل شرکتهای اسپیسایکس و تسلا است، یکی از تامینکنندگان اصلی وزارت دفاع آمریکا محسوب میشود و در عین حال منافع اقتصادی گستردهای در چین دارد.
برنامههای جنگی پنتاگون، که در اصطلاح نظامی به آنها «O-plans» یا «طرحهای عملیاتی» گفته میشود، از محرمانهترین اسناد نظامی ایالات متحده محسوب میشوند. اگر کشوری خارجی از این برنامهها مطلع شود، میتواند دفاع خود را تقویت و نقاط ضعف خود را برطرف کند، در نتیجه شانس موفقیت برنامههای جنگی آمریکا کاهش مییابد.
جزییات نشست محرمانه درباره جنگ احتمالی با چین
بهنوشته نیویورکتایمز، جلسه توجیهی فوقسری مربوط به برنامه جنگی علیه چین شامل ۲۰ تا ۳۰ اسلاید خواهد بود که نشان میدهند آمریکا چگونه در چنین جنگی وارد عمل خواهد شد. در این جلسه، مراحل مختلف از شناسایی تهدیدهای اولیه چین گرفته تا گزینههای حمله به اهداف چینی و چارچوب زمانی اجرای این حملات بررسی خواهد شد. این برنامهها سپس به ترامپ ارائه میشود تا او در مورد آنها تصمیمگیری کند.
روزنامه نیویورکتامیز در گزارش خود تاکید کرد که سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به ایمیلی درباره هدف از این دیدار، نحوه تنظیم آن، آگاهی ترامپ از آن و احتمال بروز تضاد منافع توضیحی نداد و مشخص نیست که آیا ترامپ برای ماسک معافیت تضاد منافع صادر کرده است یا نه.
پس از انتشار این خبر، شان پارنل، سخنگوی ارشد وزارت دفاع، در بیانیهای اعلام کرد: «وزارت دفاع از دیدار با ایلان ماسک در روز جمعه در پنتاگون استقبال میکند. او به دعوت پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، به این نشست خواهد آمد.»
نقش ماسک در سیاستهای نظامی آمریکا
نیویورکتایمز در گزارش خود نوشت: «این دیدار نشاندهنده نقش دوگانهای است که ایلان ماسک ایفا میکند: او نه تنها ثروتمندترین فرد جهان است، بلکه ترامپ نیز اختیارات گستردهای به او داده است. ماسک دارای مجوز امنیتی است و پیت هگست میتواند تشخیص دهد که چه کسی به دسترسی به این اطلاعات نیاز دارد. اما ارائه جزییات فنی به ماسک مسئلهای کاملا متفاوت است.»
طبق گفته مقامات، علاوه بر پیت هگست وزیر دفاع، دریاسالار کریستوفر گرادی رییس موقت ستاد مشترک ارتش و دریاسالار ساموئل پاپارو فرمانده نیروهای آمریکا در منطقه ایندو-پاسیفیک، در این نشست جزییات برنامههای مقابله با چین را در اختیار ماسک قرار خواهند داد.
برنامههای عملیاتی برای جنگهای بزرگ مانند جنگ احتمالی با چین بسیار پیچیده هستند و درک آنها برای افرادی که تجربهای در برنامهریزی نظامی ندارند دشوار است. روسای جمهوری معمولا به جای جزییات فنی، فقط اطلاعات کلی از این برنامهها دریافت میکنند. هنوز مشخص نیست که ماسک تا چه حد به این اطلاعات علاقهمند خواهد بود یا به چه میزان به آنها نیاز دارد.
پیت هگست هفته گذشته بخشی از این برنامه جنگی را دریافت و چهارشنبه نیز بخش دیگری از آن را بررسی کرده است.
چرا ماسک باید از برنامه جنگی آمریکا با چین مطلع شود؟
نیویورکتایمز در ادامه گزارش خود نوشت: «ماسک در زنجیره فرماندهی نظامی آمریکا جایگاهی ندارد و مشاور رسمی ترامپ در امور نظامی مربوط به چین نیست. اما ممکن است دلیل مهمی برای مطلع کردن او از این برنامهها وجود داشته باشد.»
بهنوشته این روزنامه، ماسک و تیم او که در اداره بهرهوری دولتی (DOGE) فعالیت دارند، بهدنبال کاهش هزینههای پنتاگون هستند. برای کاهش بودجه نظامی آمریکا به شکلی مسئولانه، آنها باید بدانند که پنتاگون در یک جنگ با چین به چه سلاحهایی نیاز خواهد داشت.
برای مثال، کاهش بودجه ناوهای هواپیمابر میتواند میلیاردها دلار صرفهجویی ایجاد کند. اما اگر برنامه جنگی آمریکا برای مقابله با چین بر استفاده از این ناوها تکیه داشته باشد، متوقف کردن تولید آنها ممکن است به برنامه کلی آسیب برساند.
نگرانی از تضاد منافع ماسک
ایلان ماسک یکی از تامینکنندگان اصلی پنتاگون محسوب میشود. اسپیسایکس میلیاردها دلار از وزارت دفاع و آژانسهای اطلاعاتی آمریکا دریافت کرده تا به ارتش ایالات متحده کمک کند در برابر تهدیدات فزاینده چین ایستادگی کند.
این شرکت بیشتر ماهوارههای نظامی آمریکا را با موشکهای فالکون ۹ از پایگاههای نظامی فلوریدا و کالیفرنیا به فضا پرتاب میکند. همچنین، شبکه ارتباطی استارلینک که از سوی اسپیسایکس اداره میشود، نقش مهمی در ارتباطات نظامی پنتاگون دارد.
پیش از پایان دولت بایدن، نیروی هوایی آمریکا تحقیقات خود را درباره پایبندی ماسک به مقررات مجوزهای امنیتی آغاز کرد. سناتورهای دموکرات نیز پرسشهایی درباره پایبندی ماسک به مقررات امنیتی مطرح کردهاند.
علاوه بر این، دولت چین اسپیسایکس را بهعنوان یک بازوی نظامی آمریکا در نظر میگیرد. دانشگاه دفاع ملی چین مقالهای با عنوان «نظامیسازی استارلینک و تاثیر آن بر ثبات راهبردی جهانی» منتشر کرده که نشان میدهد پکن، استارلینک را تهدیدی برای امنیت خود تلقی میکند.
ارتباط گسترده ماسک با چین
ایلان ماسک روابط گستردهای با چین دارد. کارخانه تسلا در شانگهای که در سال ۲۰۱۹ با مجوز ویژه دولت چین تاسیس شد، اکنون بیش از نیمی از تولید جهانی تسلا را به خود اختصاص داده است.
سال گذشته، تسلا در گزارشهای مالی خود اعلام کرد که وامی ۲.۸ میلیارد دلاری از بانکهای چینی برای هزینههای تولید دریافت کرده است.
ماسک در رسانههای اجتماعی نیز از چین حمایت کرده و این کشور را «پیشروترین کشور در تولید خودروهای الکتریکی و انرژی خورشیدی» نامیده است. او همچنین از برنامه فضایی چین تمجید کرده و ایده ادغام تایوان در چین را مطرح کرده که باعث خشم سیاستمداران تایوانی شده است.