ترامپ: خریداران نفت و گاز ونزوئلا مشمول تعرفه ۲۵ درصدی میشوند
دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، اعلام کرد که از ۱۳ فروردین، کشورهایی که از ونزوئلا نفت و گاز خریداری میکنند، با تعرفه ۲۵ درصدی بر تمامی کالاهای صادراتی خود به ایالات متحده مواجه خواهند شد.
ترامپ که همزمان اخراج مهاجران ونزوئلایی را افزایش داده، دوشنبه چهارم فروردین در شبکههای اجتماعی نوشت که کاراکاس «بسیار خصمانه» با ایالات متحده برخورد میکند و به همین دلیل هدف این تعرفههای تنبیهی قرار میگیرد.
این تعرفههای جدید، از دوم آوریل و در همان روزی اجرایی میشوند که تعرفههای «متقابل» ترامپ علیه شرکای تجاری آمریکا اعمال میشوند.
بیشتر بخوانید: قاضی فدرال دستور ترامپ برای اخراج مهاجران ونزوئلایی با قانون قرن هجدهمی را متوقف کرد
ترامپ این تعرفههای متقابل را ابزاری میداند تا محصولات وارداتی به آمریکا را به همان میزان که کالاهای آمریکایی در آن کشورها مشمول تعرفه هستند، مشمول مالیات کند.
او دوم آوریل برابر با ۱۳ فروردین را «روز آزادی» نامیده است.
برای افزایش فشار بر کاراکاس، ترامپ پیشتر اعلام کرده بود که مجوز فعالیت شرکت نفتی شورون در ونزوئلا را لغو کرده، اما این شرکت دوشنبه توانست از وزارت خزانهداری آمریکا مجوزی بگیرد که فعالیت خود را تا ۲۷ می تمدید کند.
تعرفه، ابزار اصلی دیپلماسی ترامپ
ترامپ تعرفههای تجاری را به ستون اصلی سیاست اقتصادی، اجتماعی و دیپلماتیک خود تبدیل کرده است.
از نگاه رییسجمهوری آمریکا، تعرفهها ابزاری چندمنظوره هستند که میتوانند به بازگرداندن تولید به داخل آمریکا، کاهش کسری تجاری و بودجهای، افزایش اشتغال و تقویت موقعیت ایالات متحده در عرصه بینالمللی کمک کنند.
ترامپ پیشتر از تعرفهها برای اعمال فشار بر کلمبیا جهت پذیرش بازگرداندن مهاجران غیرقانونی استفاده کرده بود. او همچنین کانادا و مکزیک را تحت فشار قرار داد تا با قاچاق فنتانیل، یک ماده مخدر خطرناک که باعث بحران بهداشت عمومی در آمریکا شده است، مقابله کنند.
در نهایت، او بسیاری از تعرفههای ۲۵ درصدی اعمالشده بر کالاهای کانادایی و مکزیکی را تعلیق کرد. این کشورها بر اساس توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی باید از تجارت آزاد بهرهمند شوند.
اما در مقابل، ترامپ تعرفههای ده درصدی اضافی بر محصولات چینی اعمال کرد که به تعرفههای قبلی افزوده شد. او همچنین ۲۵ درصد تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم به ایالات متحده وضع کرد تا از صنعت داخلی فولاد آمریکا در برابر رقابت خارجی، بهویژه از آسیا، محافظت کند.
تعرفه جدید چه کشورهایی را هدف قرار میدهد؟
تعرفه جدید که خریداران نفت ونزوئلا را هدف قرار داده، احتمالا بهطور خاص بر چین و هند تاثیر خواهند گذاشت، کشورهایی که پیشتر نیز در معرض تحریمهای تجاری آمریکا قرار گرفتهاند.
ترامپ دوشنبه در دفتر بیضی شکل کاخ سفید اعلام کرد: «این تعرفهها به تعرفههای قبلی اضافه میشوند، این یک افزایش جدید است.»
چین روزانه ۲۴۰ میلیون بشکه نفت خام از ونزوئلا وارد میکند. هند واردات کمتری دارد. دومین واردکننده نفت ونزوئلا پس از چین، ایالات متحده است که ۷۰ میلیون بشکه نفت در روز خریداری میکند.
ایالات متحده روز دوشنبه اعلام کرد که مهلت تعیینشده برای شرکت نفتی آمریکایی شورون جهت پایان دادن به فعالیتهای خود در ونزوئلا را حدود دو ماه تمدید کرده است.
وزارت اقتصاد آمریکا در ابتدا اعلام کرده بود که شورون باید تا سوم آوریل به فعالیتهای خود در ونزوئلا پایان دهد؛ اقدامی که یکی از منابع درآمد اصلی دولت نیکولاس مادورو را به خطر میانداخت.
اما دوشنبه، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که معافیت تحریمی شورون را تا ۲۷ماه می تمدید میکند، اقدامی که میتواند روند خروج این شرکت از ونزوئلا را بهصورت منظمتر مدیریت کند.
پیشینه تحریمها علیه ونزوئلا
سه سال پیش، جو بایدن، رییسجمهوری وقت آمریکا، بخشی از تحریمهای اقتصادی علیه ونزوئلا را که از سال ۲۰۱۹ برقرار بودند، کاهش داد. از جمله، او تحریمهای نفتی علیه این کشور را تا حدی لغو کرد.
هدف این تحریمها، سرنگونی نیکولاس مادورو بود، چراکه انتخابات سال ۲۰۱۸ ونزوئلا با اتهامات تقلب گسترده مواجه شد. اما با وجود فشارهای آمریکا، مادورو در قدرت باقی ماند.
بیشتر بخوانید: ونزوئلا از توافق با آمریکا برای بازگرداندن مهاجران خبر داد
در ماه فوریه سال جاری میلادی، ونزوئلا روزانه ۵۰۰ هزاربشکه نفت به چین، ۲۴۰ هزاربشکه به ایالات متحده و ۷۰ هزاربشکه به هند و اسپانیا صادر کرده است.
وال استریت ژورنال هفته گذشته گزارش داد که مایک ورث، مدیرعامل شورون، با دونالد ترامپ دیدار کرده تا درباره فعالیتهای این شرکت در ونزوئلا گفتوگو کند.
شورون دوشنبه به درخواست رسانههابرای اظهار نظر پاسخ نداد.