پزشکان بدون مرز درباره وضعیت «بسیار وخیم» آوارگان فلسطینی در کرانه باختری هشدار داد

دو کودک فلسطینی در در نزدیکی اردوگاه آوارگان جنین در کرانه باختری، ۳۰ اسفند ۱۴۰۳
دو کودک فلسطینی در در نزدیکی اردوگاه آوارگان جنین در کرانه باختری، ۳۰ اسفند ۱۴۰۳

سازمان پزشکان بدون مرز در بیانیه‌ای نسبت به وضعیت «بسیار وخیم» فلسطینیانی که در پی عملیات ارتش اسرائیل در کرانه باختری رود اردن آواره شده‌اند، هشدار داد و از اسرائیل خواست جابه‌جایی اجباری ساکنان این مناطق را متوقف کند.

در این بیانیه که دوشنبه چهارم فروردین منتشر شد، آمده است: «ده‌ها هزار آواره در مناطق شمالی کرانه باختری فلسطین بدون سرپناه مناسب، خدمات ضروری و دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی هستند.»

پزشکان بدون مرز تاکید کرد: «اسرائیل باید فورا به کوچ اجباری فلسطینیان در کرانه باختری پایان دهد و کمک‌های بشردوستانه نیز باید افزایش یابد و به دست افراد نیازمند برسد.»

پیش‌تر و در هشتم اسفند ۱۴۰۳، فیلیپ لازارینی، کمیسر عالی آژانس امدادرسانی و کاریابی آوارگان فلسطینی سازمان ملل (اونروا)، هشدار داد کرانه باختری در حال تبدیل شدن به «میدان نبرد» است و دامنه درگیری‌ها از غزه به این منطقه گسترش یافته است.

اسرائیل و حماس ۲۶ دی سال گذشته برای برقراری یک آتش‌بس سه‌ مرحله‌ای در غزه به توافق دست یافتند. مرحله نخست این توافق که شش هفته به طول انجامید، ۱۲ اسفند به پایان رسید و اسرائیل ۲۸ اسفند بار دیگر بمباران شدید غزه را از سرگرفت.

اندکی پس از اجرای مرحله اول توافق آتش‌بس در غزه، ارتش اسرائیل یورش گسترده‌ای را علیه گروه‌های مسلح فلسطینی در شمال کرانه باختری آغاز کرد که همچنان ادامه دارد.

بر اساس آمار دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل (اوچا)، عملیات اسرائیل در اردوگاه‌های نور شمس، طولکرم و جنین در شمال کرانه باختری، به آوارگی بیش از ۴۰ هزار فلسطینی انجامیده است و این اردوگاه‌ها عملا خالی از سکنه شده‌اند.

عملیات ارتش اسرائیل در اردوگاه جنین، ۳۰ اسفند ۱۴۰۳
عملیات ارتش اسرائیل در اردوگاه جنین، ۳۰ اسفند ۱۴۰۳

هشدار درباره ابعاد کوچ اجباری و تخریب اردوگاه‌ها در کرانه باختری

سازمان پزشکان بدون مرز در ادامه بیانیه خود نوشت: «دامنه آوارگی و تشدید بحران انسانی در سایه‌ واکنش ناکافی جامعه بین‌المللی، چالشی بزرگ را رقم زده است و شرایط در کرانه باختری روز به روز بحرانی‌تر می‌شود.»

این سازمان وضعیت سلامت روان ساکنان کرانه باختری را «نگران‌کننده» خواند و افزود دسترسی به خدمت بهداشتی و درمانی در این منطقه «به‌شدت مختل شده» است.

بریس دولاوین، مدیر عملیات پزشکان بدون مرز، با اشاره به وضعیت بغرنج کرانه باختری گفت: «چنین ابعاد گسترده‌ای از کوچ اجباری و تخریب اردوگاه‌ها در دهه‌های اخیر دیده نشده است. مردم قادر به بازگشت به خانه‌های خود نیستند زیرا نیروهای اسرائیلی راه‌های دسترسی به اردوگاه‌ها را مسدود و خانه‌ها و زیرساخت‌ها را نابود کرده‌اند.»

ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای که چهارم فروردین در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار داد، تاکید کرد در عملیات خود در کرانه باختری به «قوانین بین‌المللی» پایبند است و «تدابیر لازم» را برای کاهش آسیب به غیرنظامیان در نظر می‌گیرد.

ارتش اسرائیل اضافه کرد این عملیات «علیه تمامی گروه‌های تروریستی، از جمله حماس، در یک شرایط امنیتی پیچیده‌» انجام می‌شود.

پزشکان بدون مرز با استناد به آمار سازمان بهداشت جهانی نوشت از زمان آغاز درگیری کنونی در ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر ۲۰۲۳)، دست‌کم ۹۳۰ فلسطینی، از جمله ۱۸۷ کودک، در کرانه باختری کشته شده‌اند.