مدیر اطلاعات ملی آمریکا: تهران در حال ساخت سلاح اتمی نیست، شرایط را از نزدیک رصد می‌کنیم

تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، در یک نشست سنای آمریکا گفت بررسی‌های جامعه اطلاعاتی ایالات‌متحده نشان می‌دهد جمهوری اسلامی در حال ساختن بمب اتم نیست، اما آمریکا وضعیت هسته‌ای تهران را از نزدیک رصد می‌کند.

گابارد سه‌شنبه پنجم فروردین در نشست مدیران جامعه اطلاعاتی آمریکا با کمیته اطلاعات سنا درباره تهدیدات امنیتی سالانه علیه آمریکا گفت: «حکومت ایران در حال ساخت سلاح هسته ای نیست، اما گفتمان های اخیر در تهران که خواستار دستیابی به بمب است، طرفداران چنین اقدامی را در محافل تصمیم گیری جسورتر می کند.»

گابارد افزود: «خامنه‌ای برنامه تسلیحات هسته‌ای را که در سال ۲۰۰۳متوقف کرد، هنوز مجددا مجاز نکرده است. با این حال، این نهاد (اطلاعات ملی آمریکا) به‌دقت شرایط را رصد می‌کند تا ببیند آیا تهران تصمیم می‌گیرد برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را دوباره فعال کند یا نه.»

مدیر اطلاعات ملی آمریکا در عین حال با اشاره به اینکه ایالات متحده در یک سال گذشته در ایران شاهد کمرنگ شدن «یک تابوی چند دهه‌ای» درباره بحث علنی درباره سلاح‌های هسته‌ای بوده‌ است، هشدار داد احتمالا مدافعان سلاح هسته‌ای در ساختار تصمیم‌گیری جمهوری اسلامی جسارت بیشتری پیدا کرده‌اند.

او افزود: «ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران به بالاترین سطح خود رسیده و در میان کشورهایی که سلاح هسته‌ای ندارند، بی‌سابقه است.»

ادامه تلاش تهران برای گسترش نفوذ منطقه‌ای

مدیر اطلاعات ملی آمریکا هشدار داد بررسی‌های جامعه اطلاعاتی آمریکا نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ممکن است با وجود تضعیف نیروهای نیابتی و سامانه‌های دفاعی‌اش در جریان درگیری غزه، همچنان به دنبال گسترش نفوذ خود در خاورمیانه باشد.

او افزود تهران احتمالا از طریق حمایت، تسلیح و بازسازی «شبکه‌ای از گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامی» به تلاش‌های خود برای مقابله با اسرائیل و فشار بر ایالات متحده برای خروج نیروهایش از منطقه ادامه دهد.

گابارد گفت اگرچه این مجموعه تضعیف شده، اما همچنان دامنه وسیعی از تهدیدها را متوجه جمعیت اسرائیل، نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و سوریه، و همچنین کشتیرانی نظامی و تجاری ایالات متحده و بین‌المللی می‌کند.

احتمال تداوم برنامه تسلیحاتی بیولوژیکی و شیمیایی جمهوری اسلامی

جامعه اطلاعاتی آمریکا در گزارش سالانه خود درباره تهدیدهای جهانی علیه این کشور اعلام کرد نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده ارزیابی کرده‌اند جمهوری اسلامی «با احتمال بسیار زیاد» تحقیقات در زمینه تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی با اهداف تهاجمی را ادامه خواهد داد.

بر اساس این گزارش، دانشمندان نظامی ایرانی روی موادی تحقیق کرده‌اند که می‌توانند اثراتی چون تسکین، اختلال روانی، از دست رفتن حافظه و ناتوان‌سازی موقت ایجاد کنند و در برخی موارد نیز کشنده باشند.

در این گزارش همچنین آمده است که بر اساس نهادهای اطلاعاتی آمریکا همچنان بر این برآورد هستند که جمهوری اسلامی در حال حاضر مشغول ساخت سلاح هسته‌ای نیست و علی خامنه‌ای نیز برنامه تسلیحات هسته‌ای را هنوز فعال نکرده است. با این حال، به‌گفته نهادهای اطلاعاتی آمریکا، احتمالا فشارهایی برای تغییر این تصمیم بر او وارد شده است.

بر اساس این گزارش، تابوی چند دهه‌ای درباره بحث علنی در خصوص سلاح هسته‌ای در ایران طی سال گذشته تا حدی فرو ریخته و همین امر به جریان‌های طرفدار تسلیحات هسته‌ای در ساختار تصمیم‌گیری جمهوری اسلامی جسارت بیشتری داده است. با وجود این تحولات، خامنه‌ای همچنان تصمیم‌گیرنده نهایی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران، از جمله هرگونه تصمیم برای ساخت سلاح هسته‌ای، باقی مانده است.

در بخش دیگری از این گزارش تاکید شده که جمهوری اسلامی تلاش دارد با تکیه بر توان موشکی، توسعه برنامه هسته‌ای و دیپلماسی فعال با کشورهای منطقه و رقبای آمریکا، نفوذ منطقه‌ای خود را افزایش داده و بقای حکومت را تضمین کند.

تهدیدهای موشکی و پهپادی و سایبری تهران

مدیر اطلاعات ملی آمریکا در نشست استماع سنا گفت جمهوری اسلامی برنامه‌های موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز و پهپادی خود را توسعه داده است و برخی از آن‌ها قادر به حمله به اهداف ایالات متحده و متحدانش در منطقه هستند.

او گفت تهران در موارد مختلف، از جمله در حمله‌ای در سال ۲۰۲۰به نیروهای آمریکایی در عراق و در حملاتی به اسرائیل در آوریل و اکتبر ۲۰۲۴،آمادگی خود برای استفاده از این تسلیحات را نشان داده است.

گابارد عملیات و توانمندی‌های سایبری تهران را یکی دیگر از تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه آمریکا خواند و گفت این اقدامات تهدیدی جدی برای شبکه‌ها و داده‌های ایالات متحده محسوب می‌شود.

اگر مذاکره نشود، پیامدهای نظامی در کار است

مدیر اطلاعات ملی آمریکا با اشاره به نامه اخیر ترامپ به خامنه‌ای گفت رییس‌جمهوری آمریکا تمایل خود را به گفت‌وگوی مستقیم برای تلاش در جهت کاهش تنش و جلوگیری از جنگ و همچنین جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای ابراز کرده است.

او خاطرنشان کرد اگر تهران و واشینگتن مذاکره نکنند پیامدهای نظامی درکار خواهد بود.

گابارد گفت: «ترامپ همچنان به اجرای چشم‌انداز و ماموریت خود در زمینه صلح از طریق قدرت ادامه می‌دهد و در راستای منافع مردم آمریکا عمل می‌کند. حال باید ببینیم چه انتخاب‌هایی از اینجا به بعد صورت خواهد گرفت.»

اداره‌کننده اطلاعات ملی آمریکا با اشاره به تحریم‌های دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی گفت: «این تحریم‌ها به‌تازگی اعمال شده‌اند، بنابراین هنوز اثرات کامل آن‌ها ظاهر نشده است، اما پیامی که رییس‌جمهوری با کارزار فشار حداکثری خود فرستاده، قطعاً شنیده شده است.»