انتشار ۳ آمار متفاوت از شمار کشتهشدگان تصادفها در ۱۰ روز نخست سفرهای نوروزی
دو مقام پلیس راهور فراجا و یک مقام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آمارهای متفاوتی از شمار کشتهشدگان تصادفها در ۱۰ روز نخست سفرهای نوروزی در ایران ارائه کردند. آمار قربانیان بر اساس این سه گزارش که سهشنبه پنجم فروردین منتشر شدهاند، ۲۷۱، ۳۳۴ و ۳۳۹ نفر اعلام شده است.
طرح ترافیکی نوروزی پلیس راهنمایی و رانندگی از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ آغاز شده است.
تیمور حسینی، رییس پلیس راهور فراجا، آمار کشتهشدگان تصادفات جادهای در سفرهای نوروزی را تا روز چهارم فروردین ۳۳۹ نفر اعلام کرد.
علیرضا رئیسی، معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در آماری متفاوت گفت تا پایان چهارم فروردین، ۳۳۴ نفر در تصادفهای رانندگی نوروزی کشته و هشت هزار و ۳۳۵ نفر مجروح شدهاند.
احمد کرمی اسد، رییس پلیس «راه» راهور فراجا، تعداد کمتری را برای فوتیهای ۲۲۰ فقره تصادف منجر به مرگ اعلام کرد و گفت در این بازه زمانی ۱۰ روزه، ۲۷۱ نفر جان خود را از دست دادهاند.
به گفته او در این مدت، شش هزار و ۲۷ مورد تصادف جرحی ثبت شده که در پی آن هشت هزار و ۳۳۵ نفر مجروح شدند.
نهادهای رسمی جمهوری اسلامی شمار کشتهشدگان تصادفهای جادهای در ۱۰ روز نخست سفرهای نوروزی سال گذشته را ۴۱۷ نفر و تعداد مجروحان را ۱۱ هزار و ۳۹۲ تن اعلام کرده بودند.
مقایسه این رقم با در نظر گرفتن بیشینه شمار فوتیهای امسال، حاکی از کاهش نزدیک به ۱۹ درصدی آمار مرگ و میر تصادفهای جادهای نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته است.
در حوادث رانندگی سال ۱۴۰۲ بیش از ۲۰ هزار نفر کشته شدند که به گفته سازمان پزشکی قانونی، این عدد رکورد ۱۲ ساله مرگ و میر تصادفات جادهای را شکست.
هر سال با آغاز سفرهای نوروزی، آمار تصادفات جادهای و کشتههای ناشی از آن بهطور چشمگیری در ایران افزایش مییابد.
حسینی در گزارش پنجم فروردین خود، «رعایت نکردن سرعت مطمئنه و فاصله طولی» و «نبود توجه به جلو» را مهمترین علت وقوع تصادفهای جادهای در نوروز امسال عنوان کرد.
کرمی اسد نیز گفت ۴۵ درصد از تصادفات منجر به فوت، به دلیل «نبود توجه به جلو» بوده و پس از آن «تغییر مسیر ناگهانی» و «ناتوانی در کنترل وسیله نقلیه» هر کدام با ۱۴ درصد، بیشترین دلیل وقوع تصادفها را تشکیل میدهند.
به گفته او، بیشترین آمار تصادفهای جادهای در سفرهای نوروزی سال جاری بین ساعتهای ۱۶ تا ۲۰ ثبت شده است.
در سالهای گذشته بسیاری از کارشناسان و شماری از مسئولان، جانباختگان حوادث ترافیکی و رانندگی را قربانیان بیکیفیتی خودروها و راهها دانستهاند.