قاضی دادگاه تجدیدنظر، قانونی بودن اخراج ونزوئلایی‌هایی مظنون از آمریکا را زیر سوال برد

یک قاضی دادگاه تجدیدنظر حوزه کلمبیا (دی‌سی) در آمریکا دوشنبه در جریان رسیدگی به درخواست تجدیدنظر دولت آمریکا، گفت در دوران جنگ جهانی دوم، نازی‌های ساکن ایالات متحده حقوق بیشتری برای اعتراض به اخراج از این کشور داشتند تا مهاجران ونزوئلایی‌ که دولت ترامپ بازداشت و اخراج کرده است.

به گزارش رویترز، در جلسه‌ای بررسی، پاتریشیا میلت، قاضی دادگاه تجدیدنظر از درو انساین، وکیل دولت پرسید آیا مهاجران ونزوئلایی که بر اساس قانونی کمتر استفاده‌شده از قرن هجدهم هدف اخراج قرار گرفته‌اند، فرصت داشته‌اند تا پیش از آن‌که به هواپیما منتقل و به السالوادور اخراج شوند، نسبت به ادعای دولت مبنی بر عضویتشان در باند «ترین د آرگوا» اعتراض کنند یا نه.

میلت گفت: «با نازی‌های آلمانی که تحت قانون دشمنان بیگانه از آمریکا خارج شدند، رفتاری بهتر از آن‌چه اکنون شاهد آن هستیم دریافت کردند.»

انساین در پاسخ به قاضی گفت: «ما به‌شدت با این قیاس با نازی‌ها مخالفیم.»

پیش از آن‌که دولت فعلی آمریکا، قانون مصوب ۱۷۹۸ موسوم به قانون دشمنان بیگانه را برای اخراج اتباع خارجی به کار گیرد، این قانون تنها سه بار در تاریخ آمریکا استفاده شده بود.

آخرین بار، در جریان جنگ جهانی دوم، از این قانون برای بازداشت و اخراج مهاجران ژاپنی، آلمانی و ایتالیایی استفاده شد.

دولت ترامپ از دادگاه تجدیدنظر خواسته است تا دستور جیمز بواسبرگ، قاضی منطقه‌ای واشنگتن که استفاده از این قانون برای اخراج اعضای مظنون باند «ترین د آرگوا» بدون حکم دادگاه را به مدت دو هفته متوقف کرده، لغو کند.

بنا بر گزارش رویترز، خانواده بسیاری از مهاجران ونزوئلایی اخراج‌شده، اتهام عضویت عزیزان‌شان در این باند را رد می‌کنند.

وکلای یکی از افراد اخراج‌شده، که یک فوتبالیست حرفه‌ای و مربی جوانان ونزوئلایی است، می‌گویند ماموران آمریکایی او را صرفا به خاطر خال‌کوبی یک تاج که ارجاعی به تیم محبوب او، رئال مادرید، بوده، به عنوان عضو باند نشخیص داده و از کشور خراج کرده‌اند.

قاضی میلت که از سوی باراک اوباما، رییس‌جمهور دموکرات منصوب شده، یکی از سه قاضی هیات رسیدگی دادگاه تجدیدنظر است که به اعتراض دولت به حکم بواسبرگ رسیدگی می‌کنند.

قاضی جاستین واکر که در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ منصوب شده، به نظر می‌رسید بیشتر از استدلال‌های دولت حمایت می‌کند. قاضی سوم، کارن هندرسون، از سوی جورج بوش پدر، رییس‌جمهور جمهوری‌خواه منصوب شده است.

به گزارش رویترز، با توجه به اینکه جمهوری‌خواهان اکثریت مجلس نمایندگان و سنا را در اختیار دارند و اغلب با برنامه‌های رییس‌جمهور همراه هستند، قضات فدرال به‌تنهایی به عنوان تنها مانع در برابر اقدامات اجرایی ترامپ ظاهر شده‌اند.

در پرونده‌ای که دوشنبه به دادگاه ارائه شد، وکلای دولت به بواسبرگ اعلام کردند که دیگر هیچ اطلاعاتی درباره پروازهای اخراج ارائه نخواهند داد، زیرا به استناد دکترین «اسرار دولتی»، چنین اطلاعاتی می‌تواند امنیت ملی را به خطر اندازد و بنابراین از ارائه آن خودداری می‌شود.

پس از آن‌که قاضی بواسبرگ اخراج‌ها را به طور موقت متوقف کرد، ترامپ خواستار استیضاح این قاضی در کنگره شد، روندی که می‌تواند به برکناری او بینجامد.

در واکنش، جان رابرتز، رییس دیوان عالی آمریکا، بیانیه‌ای نادر صادر کرد و با سرزنش ترامپ، گفت که راه صحیح اعتراض به تصمیمات قضایی، فرآیند تجدیدنظر است، نه استیضاح.

«سریع به هواپیما منتقل شدند»
در جلسه روز دوشنبه، انساین، وکیل دولت به قضات دادگاه تجدیدنظر گفت دستور قاضی بواسبرگ باید متوقف شود، زیرا قاضی صلاحیت آن را ندارد که درباره تصمیمات رییس‌جمهور در زمینه سیاست خارجی قضاوت کند.

قاضی واکر از لی گلرن، وکیل اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا، که نماینده برخی مهاجران ونزوئلایی است، خواست نمونه‌هایی از پرونده‌های گذشته ارائه کند که در آن دادگاه‌ها اقدام رییس‌جمهور در حوزه امنیت ملی را محدود کرده‌اند و این محدودیت در تجدیدنظر تایید شده است.

گلرن پاسخ داد که دولت نمی‌تواند چنین استدلال کند که اعطای روند دادرسی عادلانه به افراد، مزاحم امنیت ملی خواهد شد.

در حکمی ۳۷ صفحه‌ای که پیش‌تر در روز دوشنبه صادر شد، بواسبرگ درخواست دولت ترامپ برای لغو ممنوعیت دو هفته‌ای را رد کرد. او نوشت که افراد باید بتوانند پیش از اخراج، ادعای دولت مبنی بر عضویتشان در باند «ترین د آرگوا» را به چالش بکشند.

بواسبرگ همچنین در حال بررسی این موضوع است که آیا دولت ترامپ با بازنگرداندن پروازهای اخراج پس از صدور دستور توقف، حکم او را نقض کرده است یا خیر.

او در بیانیه‌ای قضایی نوشت که به نظر می‌رسد دولت «افراد را با عجله به هواپیما منتقل کرده» تا پیش از صدور دستور قضایی برای توقف اخراج، آن‌ها را اخراج کرده اباشد.

۱۵ مارس سال جاری، دولت ترامپ بیش از ۲۰۰ نفر را به السالوادور اخراج کرد. این افراد اکنون در زندانی عظیم با کاربری ضدتروریستی در این کشور نگهداری می‌شوند.

حکم روز دوشنبه بواسبرگ شامل پنج شاکی تحت حمایت اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا بود که در حکم قبلی‌اش اشاره شده بود، و همچنین سایر ونزوئلایی‌هایی که ممکن است تحت قانون دشمنان بیگانه هدف اخراج قرار گیرند. این حکم به مهاجرانی که هم‌اکنون در السالوادور نگهداری می‌شوند اشاره‌ای نکرده است.

در پرونده‌ای دیگر هم اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا از بواسبرگ خواسته که اگر تشخیص داد اخراج مهاجران ناقض حکم او بوده، دولت را ملزم کند این افراد را به آمریکا بازگرداند.

اتحادیه آزادی‌های مدنی آمریکا گفت که هشت زن ونزوئلایی و یک مرد نیکاراگوئه‌ای جزو کسانی بوده‌اند که به السالوادور منتقل شدند اما دولت السالوادور از پذیرش آن‌ها خودداری کرده و آنان به آمریکا بازگردانده شده‌اند.

در یک بیانیه که با قید سوگند تهیه شده، یکی از این زنان ونزوئلایی گفت که هنگام پرواز، از زبان یک مامور آمریکایی در هواپیما شنیده که حکمی صادر شده مبنی بر این‌که «اجازه پرواز نداریم».