اردوغان: دولت در برابر تحرکات مخالفان واکنش احساسی نشان نخواهد داد

رییس‌جمهوری ترکیه گفت که دولتش در برابر اقدام مخالفان به تحریک، واکنش احساسی نشان نمی‌دهد. هم‌زمان شماری از رسانه‌های محلی ترکیه خبر دادند که پلیس با یورش شبانه به خانه‌های شهروندان، بیش از ۱۰۰ معترض حامی اکرم امام‌اوغلو، شهردار بازداشت‌شده استانبول را در این شهر دستگیر کرد.

رجب طیب اردوغان، چهارشنبه ششم فروردین در سخنرانی خود برای نمایندگان حزب حاکم عدالت و توسعه در پارلمان ترکیه در آنکارا، گفت که اعضای حزب اپوزیسیون جمهوری‌خواه خلق «اطلاعات و مدارکی درباره اتهامات فساد» امام‌اوغلو ارائه کرده‌اند.

او اعضای حزب جمهوری‌خواه خلق را «دزدهایی» خواند که به جان هم افتاده‌اند و آن‌ها را متهم کرد که به دلیل جنگ داخلی، «یکدیگر را فروخته و فساد، رشوه و دزدی‌های دیگر اعضا را به پلیس و قوه قضاییه لو داده‌اند».

یک قاضی در ترکیه، سوم فروردین اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول را به اتهام فساد مالی و برای ادامه رسیدگی به پرونده‌اش به زندان فرستاد.

رییس‌جمهوری ترکیه گفت که دولتش در برابر «تحریکات اپوزیسیون» آرامش خود را حفظ خواهد کرد و دچار تنش یا واکنش شتاب‌زده نخواهد شد.

امام‌اوغلو قرار بود سوم فروردین ۱۴۰۴ برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۸ ترکیه اعلام نامزدی کند اما ۲۹ اسفند سال گذشته، به اتهام «فساد مالی و حمایت از گروه‌های تروریستی» بازداشت شد که دادگاه اتهام دوم را وارد ندانست.

اردوغان در سخنرانی خود خطاب به سران حزب جمهوری‌خواه خلق گفت: «فساد و چرخه‌ یغماگری شما افشا شده است. دیگر نمی‌توانید بر این ناپاکی‌ها سرپوش بگذارید. به جای تهمت‌ زدن به این و آن، پاسخ‌گو باشید.»

او همچنین «حمایت مخالفان از تروریست‌های خیابانی که به پلیس حمله می‌کنند و دست به تخریب می‌زنند» را نگران‌کننده خواند.

از زمان بازداشت امام‌اوغلو تاکنون، به مدت هفت شب صدها هزار نفر در میدان‌ها، خیابان‌ها و محوطه‌های دانشگاهی در سراسر ترکیه گرد هم آمده‌اند و با سر دادن شعارهای ضد اردوغان، خواستار آزادی امام‌اوغلو و برقراری عدالت شده‌اند.

این تظاهرات، بزرگ‌ترین اعتراضات ضد دولتی در ترکیه طی بیش از یک دهه اخیر است.

بازداشت‌های گسترده

روزنامه بیرگون ترکیه ششم فروردین گزارش داد بامداد چهارشنبه، پلیس به ده‌ها خانه در شهرهای استانبول و بورسا یورش برده و شمار زیادی را بازداشت کرده است.

بر اساس این گزارش، ۴۵ نفر در مناطق فاتح و شیشلی استانبول در یورش شامگاه پنجم فروردین پلیس و ۶۱ نفر دیگر در حمله‌های صبح ششم فروردین دستگیر شدند. بدین ترتیب، تعداد کل بازداشت‌شدگان در استانبول به ۱۰۶ نفر رسید.

گزارش‌ها حاکی از آن است که دست‌کم یک استاد دانشگاه و تعدادی از اعضای اتحادیه معلمان (Eğitim Sen) که از تحصن دانشجویان حمایت کرده بودند، در میان بازداشت‌شدگان هستند.

در بورسا، علاوه بر بازداشت دست‌کم سه دانشجو، احمد کسکین، وکیل و نامزد ریاست شاخه منطقه ییلدیریم حزب جمهوری‌خواه خلق در این شهر دستگیر شد.

دولت ترکیه هنوز این بازداشت‌ها را تایید نکرده اما پیش‌تر نیز رسانه‌های محلی از بازداشت دست‌کم ۱۱ روزنامه‌نگار و عکاس خبر داده بودند.

علی یرلی‌کایا، وزیر ‌کشور ترکیه، چهارم فروردین گفت در جریان تظاهرات «غیرقانونی» از ۲۹ اسفند تا سوم فروردین، یک هزار و ۱۳۳ مظنون دستگیر شده‌اند.

در هفت شب اخیر، جمعیت بزرگی از معترضان با وجود ممنوعیت تظاهرات، به‌طور پیوسته در شهرهای مختلف مانند استانبول، آنکارا و ازمیر به خیابان‌ها رفته‌اند.

حزب جمهوری‌خواه خلق در اطلاعیه‌ای اعلام کرد برخلاف شش شب اخیر، برای شامگاه چهارشنبه ششم فروردین، فراخوانی به منظور تجمع مقابل ساختمان شهرداری استانبول نخواهد داد و در عوض، مردم را به شرکت در یک راهپیمایی گسترده در روز شنبه نهم فروردین دعوت می‌کند.

واکنش وزیر خارجه آمریکا به اعتراضات ترکیه در دیدار با همتای ترک خود

یک منبع دیپلماتیک ترکیه چهارشنبه به خبرگزاری رویترز گفت مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در دیدار سه‌شنبه با هاکان فیدان، همتای ترک خود، درباره اعتراضات جاری در ترکیه و بازداشت گسترده معترضان نگرانی خود را به او «ابراز نکرده» است.

این در حالی‌ است که سخنگوی وزارت خارجه آمریکا،‌ پس از این دیدار در واشینگتن، بیانیه‌ای منتشر کرد و گفت روبیو نگرانی خود را در مورد دستگیری‌ها و اعتراضات اخیر در ترکیه بیان کرد.

این منبع دیپلماتیک به رویترز گفت این دیدار «بسیار مثبت و بازتابی از احترام متقابل میان دو کشور» بود.

او همچنین تاکید کرد آنکارا بر این باور است که پیام روبیو پیش از گفت‌وگوهای او با فیدان تهیه شده بود.

اردوغان پیش‌تر و در چهارم فروردین، اعتراضات را «نمایش» توصیف کرد و وعده داد این «نمایش» از بین خواهد رفت.