وقوع یک زمین‌لرزه‌ دیگر در نزدیکی سایت هسته‌ای نطنز

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی چهار، منطقه بادرود نطنز در استان اصفهان را لرزاند. این منطقه که نزدیک به تاسیسات هسته‌ای نطنز، اصلی‌ترین سایت غنی‌سازی اورانیوم کشور است، در روزهای گذشته شاهد وقوع چندین زمین‌لرزه بوده است.

منصور شیشه‌فروش، مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان، چهارشنبه ششم فروردین در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، اعلام کرد که زمین‌لرزه‌ای به بزرگی چهار، بادرود نطنز را برای چندمین‌ بار لرزاند.

شیشه‌فروش با بیان این‌که این زمین‌لرزه ساعت ۴:۵۹ اتفاق افتاده است، گفت که این زلزله در عمق ۱۰ کیلومتری زمین ثبت شده است.

او با اشاره به این‌که تاکنون خسارتی گزارش نشده است، گفت که نیروهای امدادی برای ارزیابی خسارات احتمالی به منطقه اعزام شدند.

شهرستان نطنز در روزهای گذشته شاهد وقوع چند زمین‌لرزه بوده است.

ساعت ۱۸:۰۵ دوم فروردین زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۳.۱ در شهرستان نطنز و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داد.

پیش از آن و در اول فروردین نیز یک زمین‌لرزه به بزرگی پنج در نزدیکی بادرود (در مرکز ایران) رخ داد و مناطقی در حدود ۲۶ کیلومتری تاسیسات هسته‌ای نطنز را لرزاند.

پس از این زلزله، ویدیویی منتشر شد که لحظه تخریب سردر کاروانسرای بازار نطنز را بر اثر این زمین‌لرزه، نشان می‌دهد. در تصاویر بعدی نیز عملیات آواربرداری از محل دیده می‌شود.

لرزه دیگر به بزرگی ۴.۵، تنها چند ساعت بعد و در ساعت ۱۳:۰۳ به وقت محلی در این منطقه روی داد. به گزارش مرکز لرزه‌نگاری ایران، این زمین‌لرزه‌ها نگرانی‌هایی را درباره ایمنی سایت هسته‌ای نطنز برانگیخت.

در واکنش به این نگرانی‌ها، بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، اعلام کرد این زمین‌لرزه‌ها هیچ تاثیری بر تاسیسات هسته‌ای نطنز نداشته‌اند.

او افزود: «سایت هسته‌ای نطنز طوری طراحی شده است که در برابر زمین‌لرزه‌هایی بسیار قوی‌تر از رویداد امروز مقاومت کند.»

سایت نطنز که بیشتر بخش‌های آن در عمق زمین قرار دارد و کانون برنامه هسته‌ای جمهوری‌اسلامی است، پیش‌تر هدف خرابکاری قرار گرفته بود.

در ژوییه ۲۰۲۰، انفجاری در کارگاه مونتاژ سانتریفیوژ در نطنز خسارت گسترده‌ بر جا گذاشت که مقام‌های ایرانی بعدا آن را به اقدام خرابکارانه نسبت دادند.

کمتر از یک سال بعد، در آوریل ۲۰۲۱، دومین حادثه بزرگ در این سایت رخ داد که باز هم گفته شد نتیجه خرابکاری است و ایران مستقیما اسرائیل را متهم کرد.

حمله سال ۲۰۲۱ درست پس از راه‌اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته جدید انجام شد. منابع اطلاعاتی آمریکا به نیویورک تایمز گفتند این حمله سیستم برق داخلی مستقل این تاسیسات را نابود کرد و روند غنی‌سازی را برای ماه‌ها به تعویق انداخت.

سال گذشته، یک حمله هوایی اسرائیل سامانه پدافند هوایی اس‌۳۰۰ را در نزدیکی اصفهان هدف قرار داد؛ استانی که سایت نطنز را نیز در خود جای داده است.

زمین‌لرزه‌های اخیر در شرایطی حساس رخ می‌دهند زیرا مقام‌های آمریکایی و اسرائیلی در روزهای آینده برای برگزاری مذاکرات سطح بالا در واشینگتن درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و گزینه‌های احتمالی برای اقدام آماده می‌شوند.

با ادامه تنش‌ها، تحلیلگران هشدار می‌دهند حتی حوادث طبیعی در نزدیکی سایت‌های حساس هم می‌تواند بر اضطراب‌های ژئوپلیتیک بیفزاید.

نطنز در مرکز توجه جهانی و زیر ذره‌بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد. این آژانس اخیرا نسبت به میزان ذخایر اورانیوم ایران که نزدیک به درجه تسلیحاتی است، ابراز نگرانی کرده است.