ترامپ: اگر جمهوری اسلامی توافق نکند، بمباران خواهد شد
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در مصاحبه با شبکه انبیسی نیوز اعلام کرد اگر جمهوری اسلامی درباره برنامه هستهای خود توافق نکند، بمباران خواهد شد.
ترامپ یکشنبه ۱۰ فروردین بار دیگر به جمهوری اسلامی نسبت به توسعه برنامه هستهای خود هشدار داد و گفت در صورت حمله به ایران، «این بمباران بهگونهای خواهد بود که شبیه آن را هرگز ندیدهاند».
او افزود در مقابله با تهران گزینه «تعرفههای ثانویه» را نیز بررسی خواهد کرد.
تعرفههای ثانویه یا تحریمهای ثانویه به مجازاتهایی اشاره دارند که نه بر هدف اصلی تحریم، بلکه بر طرفهای ثالث، مانند شرکتها، بانکها یا حتی دولتهایی اعمال میشوند که با کشور یا نهاد تحریمشده، تجارت یا همکاری میکنند.
ترامپ ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ اعلام کرد در نامهای به علی خامنهای، تمایل خود را برای مذاکره درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی، به جای اقدام نظامی علیه آن، ابراز کرده است.
پایگاه خبری اکسیوس ۲۹ اسفند سال گذشته گزارش داد این نامه لحنی تند داشته و ضربالعجلی دوماهه برای رسیدن به یک توافق جدید هستهای تعیین کرده است.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، هفتم فروردین خبر داد تهران پاسخ نامه ترامپ را «بهطور مقتضی و از طریق کشور عمان» داده است.
متن کامل پاسخ تهران تاکنون بهصورت رسمی منتشر نشده است. با این حال، روزنامه العربی الجدید ۹ فروردین گزارش داد حکومت ایران در پاسخ خود بر مواضع دیرینهاش، از جمله عدم مذاکره در مورد برنامه موشکی یا گروههای نیابتی خود و همچنین عدم مذاکره فراتر از چارچوب برجام، تاکید کرده است.
مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، ۱۰ فروردین گفت خامنهای در پاسخ به نامه ترامپ گفته مسیر مذاکرات «غیرمستقیم» با آمریکا باز است. به گفته مقامهای جمهوری اسلامی، این مذاکره صرفا درباره برنامه هستهای خواهد بود.
تاکید چندباره ترامپ بر دوراهی توافق یا حمله
ترامپ پیشتر نیز جمهوری اسلامی را در برابر دو گزینه توافق یا رویارویی نظامی قرار داده بود و این نخستین بار نیست که چنین موضعی را مطرح میکند.
رییسجمهوری آمریکا هشتم فروردین در پاسخ به خبرنگاران گفت جمهوری اسلامی در صدر فهرست مسائلی قرار دارد که با دقت آنها را دنبال میکند.
او با اشاره به محتوای نامهاش به خامنهای افزود: «در نامه گفتم شما باید یک تصمیم بگیرید؛ یا باید صحبت کنیم و مساله را از طریق مذاکره حل کنیم، یا اتفاقات بسیار بدی برای ایران خواهد افتاد و من نمیخواهم چنین اتفاقی بیفتد.»
پنجم فروردین رسانهها گزارش دادند ایالات متحده چندین فروند بمبافکن استراتژیک بی۲، هواپیماهای سوخترسان و هواپیماهای ترابری سی۱۷ را به پایگاه دیهگو گارسیا در اقیانوس هند اعزام کرده است.
بر اساس تحلیل دادههای رهگیری پروازها از سوی منابع اطلاعاتی متنباز (OSINT)، پنج بمبافکن رادارگریز بی۲ اسپیریت و هفت هواپیمای ترابری سی۱۷ راهی این پایگاه شدند.
بمبافکن بی۲ یکی از پیشرفتهترین جنگندههای راهبردی آمریکا محسوب میشود که توانایی حمل بزرگترین بمبهای موجود در زرادخانه این کشور را دارد.
ناظران استقرار این بمبافکنها در اقیانوس هند را بخشی از تلاشهای دولت ترامپ برای تضعیف توانمندیهای حکومت ایران و گروههای نیابتی آن در منطقه دانستهاند.
روزنامه تلگراف ۹ فروردین گزارش داد جمهوری اسلامی هشدار داده در صورت حمله آمریکا به ایران، نیروهای بریتانیایی مستقر در جزایر چاگوس در اقیانوس هند را هدف قرار خواهد داد.
یک مقام ارشد نظامی جمهوری اسلامی که نامش فاش نشده، به تلگراف گفت تهران در واکنش به هرگونه حمله ایالات متحده، پایگاه مشترک نیروی دریایی آمریکا و بریتانیا در جزیره دیهگو گارسیا را هدف قرار خواهد داد.