حمله تند محمود عباس به حماس: توله‌ سگ‌ها! گروگان‌ها و سلاح‌های خود را تحویل دهید

محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، در یکی از تندترین سخنرانی‌های سیاسی خود، حماس را به فراهم کردن بهانه برای حملات اسرائیل در غزه متهم کرد و با لحنی خشمگین رهبران حماس را «توله سگ» خواند و خواستار پایان حاکمیت این گروه بر نوار غزه، تحویل سلاح‌ها و آزادی فوری گروگان‌ها شد.

عباس، چهارشنبه سوم اردیبهشت، در سخنرانی افتتاحیه نشست شورای مرکزی فلسطین در رام‌الله، در اظهاراتی کم‌سابقه و تند علیه حماس، این گروه را به «فراهم کردن بهانه برای جنایات اسرائیل در غزه» متهم کرد.

او از حماس خواست تا فورا به سیطره خود بر نوار غزه پایان دهد، سلاح‌هایش را به تشکیلات خودگردان فلسطین تحویل دهد و به یک حزب سیاسی تبدیل شود؛ اقدامی که او آن را «تنها راه بازگشت به وحدت فلسطین» توصیف کرد.

عباس خطاب به حماس گفت: «گروگان‌های اسرائیلی را تحویل دهید تا بهانه‌هایی که اسرائیل برای ادامه عملیات نظامی خود در غزه استفاده می‌کند، پایان یابد.»

رییس تشکیلات خودگردان فلسطین تاکید کرد: «این من هستم که بهای آن را می‌پردازم، مردم من بهای آن را می‌پردازند، نه اسرائیل.»

او ادامه داد: «هر روز شاهد کشته‌شدن مردم هستیم؛ چرا؟»

محمود عباس، بی پرده و با خشم به رهبران حماس گفت: «ای توله سگ‌ها، گروگان‌های خود را تحویل دهید و کارتان تمام شود.»

این جمله به‌سرعت در شبکه‌های اجتماعی بازتاب پیدا کرد و واکنش‌های گسترده‌ای را در محافل سیاسی فلسطینی به‌دنبال داشت.

اعتراضات که در غزه سرکوب شد

صدها فلسطینی پنحم و ششم فروردین در چند نقطه از نوار غزه تجمع کردند و علیه حماس شعار دادند. نیروهای حماس در واکنش به معترضان حمله کرده و آنان را متفرق کردند.

برخی از معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن‌ها شعار «جنگ بس است» نوشته شده بود.

وب‌سایت خبری وای‌نت یک‌شنبه ۱۰ فروردین به‌نقل از ساکنان غزه گزارش داد حماس دست‌کم شش تن از سازمان‌دهندگان اعتراضات اخیر را اعدام کرده است.

بر اساس این گزارش، یک شهروند غزه‌ پس از چهار ساعت شکنجه به خانواده‌اش بازگردانده شد و اندکی بعد جان باخت. سایر معترضان ربوده‌شده همچنان مفقود هستند.

تاکید عباس بر وحدت ملی

رییس‌تشکیلات خود‌گردان فلسطین، بار دیگر بر پایان دادن به دوگانگی سیاسی فلسطین تاکید کرد و گفت: «راه‌حل در وحدت تحت چتر سازمان آزادی‌بخش فلسطین است، که تنها نماینده قانونی مردم فلسطین محسوب می‌شود.»

او خواستار بازگشت ساختار سیاسی فلسطین به دوران پیش از ۲۰۰۷ شد؛ سالی که پس از درگیری‌های داخلی، حماس کنترل کامل نوار غزه را در دست گرفت و شکاف سیاسی میان کرانه باختری و غزه شکل گرفت.

واکنش‌ها و تنش‌های درون‌فلسطینی

این اظهارات در حالی بیان می‌شود که اختلافات درونی فلسطینی‌ها، به‌ویژه میان جنبش فتح و حماس، بار دیگر در کانون توجه قرار گرفته است.

حماس از برگزاری نشست شورای مرکزی بدون اجماع انتقاد کرده و آن را «فاقد مشروعیت ملی» خوانده است. جنبش فتح نیز از حماس خواسته تا «بازی با سرنوشت مردم فلسطین را متوقف کند».

منذر الحایک، سخنگوی جنبش فتح در نوار غزه، دوم فروردین در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفت: «حماس باید از صحنه حکومتی کنار برود و کاملا درک کند که نبرد پیش‌ِ رو به پایان وجود فلسطینیان منجر خواهد شد.»

او افزود: «حماس باید به غزه، کودکان، زنان و مردان آن رحم کند. ما نسبت به روزهای سنگین، سخت و دشواری که در انتظار ساکنان غزه است، هشدار می‌دهیم.»

وال‌استریت ژورنال ۲۸ فروردین، در گزارشی اختصاصی با اشاره به قتل‌های هدفمند اسرائیل و قطع کمک‌های خارجی، نوشت منابع مالی و توان توزیع نقدی گروه مسلح حماس در نوار غزه تا حدی مختل شده که این گروه اکنون از پرداخت حقوق نیروهایش عاجز مانده است.