در سال ۲۰۲۱ جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران با امضای یک قرارداد همکاری استراتژیک ۲۵ ساله به ارزش تخمینی ۴۰۰ میلیارد دلار، جهان را متحیر کردند. چین سالها سیاست بیطرفی در امور جهانی را پیشه کرده بود و بر روابط تجاری متمرکز بود. چرا اکنون چین، با سرمایهگذاری در یک کشور سرکوبگر و منزوی مثل ایران، خود را در معرض تحریمهای بینالمللی و غضب مهمترین شریک تجاری خود، آمریکا قرار داده بود؟
این مستند شش قسمتی به بررسی روند صعودی تبدیل شدن چین از یک کشور عقبمانده کشاورزی به یک مرکز ثقل اقتصادی و تاثیر ابتکار جهانی یک تریلیون دلاری کمربند و جاده میپردازد و این که چطور تلاش کشور برای ورود به خاورمیانه و رابطه با جمهوری اسلامی ایران بخشی از برنامه ۵۰ ساله چین برای چیره شدن بر آمریکا و جایگزین کردن آن به عنوان قدرت اول جهان است.
با امضای قراردادی ۴۰۰ میلیارد دلاری با ایران تحریم شده، پکن علناً نظم جهانی آمریکامحور را به چالش کشیده است. اما این قرارداد چه سودی برای دوطرف دارد؟ و این ائتلاف ضدآمریکایی چه کشور دیگری را شامل میشود؟
بررسی چگونگی حضور چین در خاورمیانه و تقویت روابط با متحدین قدیمی آمریکا، از جمله اسرائیل، مصر و عربستان سعودی.
در سرتاسر جهان، هزینه واقعی تجارت با چین کم کم خود را نمایان کرده است، از جمله از بین بردن محیط زیست، فجایع بهداشتی، فساد سیاسی و جاسوسی صنعتی.
بررسی ابتکار جهانی و یک تریلیون دلاری کمربند و جاده چین و مجموعهای از وامهای زیرساختی که کشورها را به سمت چین میکشد، حرکتی که حزب کمونیست چین آن را مشارکت برد-برد مینامد.
در این قسمت از مجموعه دنیای چین این موضوع بررسی میشود که چگونه ترس حزب کمونیست چین از تضعیف اعتبار خود در خارج و از دست دادن قدرت در داخل کشور به رفتار تهاجمیتر کشور در صحنه بینالمللی انجامیده است.
برای درک بهتر یک قرارداد ۲۵ ساله و ۴۰۰ میلیارد دلاری میان چین و یک ایران تحریم شده، این قسمت نگاهی به غرور فزاینده ملی میاندازد که به رشد اقتصادی نجومی چین انجامیده و چالشی را برای هژمونی آمریکایی رقم زده است.