هرانا از اعدام ۵۲ نفر در ایران در شهریور امسال خبر داد

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۰۱

سایت هرانا در تازه‌ترین گزارش ماهانه خود درباره وضعیت نقض حقوق بشر در ایران نوشت در شهریور امسال دست‌کم ۵۲ نفر در زندان‌های سراسر ایران به دار آویخته شدند. دستگاه قضایی جمهوری اسلامی طی این بازه زمانی ۱۴ تن را به اعدام محکوم کرد و حکم اعدام چهار تن دیگر را تایید کرد.

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در گزارشی که اول مهرماه منتشر شده، از اجرای حکم اعدام یک زندانی در ملاعام در شهرستان شاهرود و صدور حکم اعدام برای محمدجواد وفایی‌ثانی، بهروز احسانی و مهدی حسنی، سه زندانی سیاسی به عنوان برخی از مهم‌ترین رویدادهای این ماه در رسته اعدام نام برد.

وفایی‌ثانی، بوکسور مشهدی و زندانی سیاسی بازداشت‌ شده در اعتراضات آبان ۱۳۹۸ است که از سوی دادگاه انقلاب مشهد با اتهام «افساد فی‌الارض»، برای سومین بار به اعدام محکوم شد.

بهروز احسانی اسلاملو و مهدی حسنی، زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین نیز با حکم دادگاه انقلاب تهران به اعدام محکوم شدند.

هرانا پیش‌ از این نیز از اجرای حکم دست‌کم ۱۰۶ زندانی در مرداد ماه امسال خبر داد.

به گزارش سازمان‌های حقوق بشری، از ابتدای سال جاری میلادی بیش از ۴۳۸ نفر، از جمله ۱۵ زن در زندان‌های ایران به دار آویخته شده‌اند.

بیشتر بخوانید: انتقام از «زن، زندگی، آزادی» با افزایش اعدام‌های سیاسی

در گزارش هرانا به محکومیت‌های متعدد، احضارها، نقض گسترده حقوق زندانیان، زنان و کودکان، نقض پایدار آزادی بیان و تجمعات کارگران اشاره شده است.

هرانا در شهریور ماه امسال، ۸۸ مورد نقض آزادی بیان شامل ۴۵ مورد بازداشت، صدور ۹۰۱ ماه حبس برای ۳۱ شهروند، هشت مورد اجرای حکم، یک مورد مجرم شناختن نشریه، ۲۹ مورد احضار به مراجع قضایی و محاکمه هفت نفر را ثبت کرده است.

طبق این گزارش، ۸۶ مورد نقض حقوق زندانیان شامل یک مورد خودکشی، دو مورد قتل، سه مورد عدم تفکیک جرایم، ۱۱ مورد انتقال به انفرادی، ۱۱ مورد بی‌خبری پس از بازداشت، ۵۸ مورد بلاتکلیفی، چهار مورد اعتصاب غذا، چهار مورد عدم دسترسی به وکیل، ۳۶ مورد عدم رسیدگی پزشکی، ۲۹ مورد اعمال فشار، ۱۸ مورد محرومیت از حق تماس و ۱۳ مورد محرومیت از اعزام به مرخصی در ماه گذشته استعلاجی ثبت شد.

شهریور ماه همچنین با ۱۵ مورد نقض حقوق اتنیک‌ها، ۱۲ مورد نقض آزادی مذهب، ۱۳ مورد نقض حق تحصیل و ۲۱ مورد نقض حقوق کودکان همراه بود.

طی این مدت چهار مورد «قتل ناموسی»، هفت مورد قتل زنان ناشی از «خشونت خانگی» و ۱۴ مورد نقض حقوق زنان ناشی از «خشونت مبتنی بر جنسیت» رخ داده است.

کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل متحد، روز دوم شهریور امسال در گزارش دوره‌ای خود، قتل‌های غیرقانونی، شکنجه، تجاوز جنسی و آزار اقلیت‌های قومی و مذهبی در ایران را نقض فاحش حقوق بشر خواند.

این کمیته نگرانی جدی خود را درباره نقض شدید حقوق بشر و سوءاستفاده‌های نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی در ایران که در اعتراضات سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ شرکت داشتند، اعلام کرد .

طبق گزارش هرانا، در شهریور امسال یک مورد مرگ و سه مورد مجروح شدن کولبر، سه مورد مرگ و هفت مورد زخمی شدن سوخت‌بر، پنج مورد قتل شهروندان و چهار مورد زخمی شدن شهروندان بر اثر تیراندازی نیروهای امنیتی و انتظامی ثبت شد.

۲۹۷ گزارش نقض حقوق کارگران در سایه شرایط کاری ناایمن، دستمزد ناعادلانه، ساعات کاری غیرمنطقی و انکار حق سازماندهی و چانه‌زنی جمعی طی این بازه زمانی ثبت شده است.

از میان این گزارش‌ها، ۲۹ مورد مرگ به دلیل نبود ایمنی در محیط کار و ۴۳ مورد مصدومیت کارگر، ۲۳۶ مورد تجمع، هشت مورد بازداشت، دو مورد احضار به مراجع قضایی، ۱۴ مورد اعتصاب، ۲۸ ماه معوقات مزدی برای ۱۰ هزار و ۷۱۵ نفر، ۲۰۰ مورد اخراج و تعدیل از کار و پنج مورد پلمپ محل کسب و کار است.

هرانا در پایان با اشاره به اینکه گزارش‌های ثبت شده در شهریور ماه چشم‌اندازی نگران‌کننده از وضعیت حقوق بشر در ایران را ارایه داده، نوشت: «نتایج به‌دست آمده بر ضرورت اقدامات فوری و موثر بین‌المللی و داخلی برای رسیدگی به این نقض‌ها و حمایت از قربانیان تاکید می‌کنند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
گزارش روز از مجتبی پورمحسن
اقتصاد و بازار
گفت‌وگوی ویژه

شنیداری

پادکست‌ها