واشینگتن پست: سامانه‌های دفاع هوایی سپاه در رزمایش اخیر ضعیف‌تر از قبل بودند

یکشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۲۳

روزنامه واشینگتن پست نوشت سامانه‌های دفاع هوایی که سپاه پاسداران در رزمایش اخیر خود به نمایش گذاشت، در مقایسه با آنچه در حمله آبان‌ماه اسرائیل هدف قرار گرفت، از کیفیت پایین‌تری برخوردار هستند.

بر اساس این گزارش که یک‌شنبه ۲۳ دی منتشر شد، تسلیحات به نمایش درآمده در این رزمایش عمدتا همان سلاح‌هایی بودند که در دو حمله مستقیم جمهوری اسلامی علیه اسرائیل مورد استفاده قرار گرفتند اما تا حد زیادی، راه به جایی نبردند.

واشینگتن پست افزود: «رزمایش‌هایی که با هدف نمایش قدرت ایران برگزار شده بودند، ممکن است در عوض نقاط ضعفش را آشکار کرده باشند.»

سپاه پاسداران اخیرا رزمایشی را با عنوان «پیامبر اعظم ۱۹» برگزار کرد. این رزمایش ۱۷ دی آغاز شد و ۲۰ دی به پایان رسید.

علی محمد نایینی، سخنگوی سپاه، در سخنرانی خود به مناسبت آغاز این رزمایش گفت بعد از حمله اسرائیل، عده‌ای ایران را «فاقد سپر دفاعی و زنجیره تولید موشک» دانستند اما «ایران تاکنون یک روز در تولید موشک متوقف نشده است و سامانه‌های پدافند کشور کاملا زنده و در بسیاری از موارد ارتقا یافته‌اند».

او تاکید کرد: «قدرت و تولید سلاح‌ها و موشک‌ها در کمیت و مهارت و طراحی، روز به روز افزایش و قابلیت‌های جدیدی یافته است. ملت ایران بداند دشمن در هیچ نبردی برتری بر ما نداشته است. هیچ گاه شکست اطلاعاتی از دشمن نخورده‌ایم.»

همچنین حسین سلامی، فرمانده کل سپاه و امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، ۲۱ دی از یک «شهر موشکی جدید» رونمایی کردند.

صدا و سیمای جمهوری اسلامی در گزارش خود از این شهر موشکی با عنوان «آتشفشانی خفته در دل کوه‌ها که در مدت زمان بسیار کوتاه آماده فوران است»، یاد کرد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شوند که طبق گزارش‌های‌ منابع نظامی و اطلاعاتی، اسرائیل تقریبا تمام پدافند هوایی جمهوری اسلامی، از جمله سامانه‌های موشکی اس-۳۰۰ را در حمله اخیر خود نابود کرد.

حکومت ایران شامگاه ۱۰ مهر با حدود ۲۰۰ موشک بالستیک خاک اسرائیل را هدف قرار داد. این دومین حمله مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل بود.

در سوی مقابل، جنگنده‌های ارتش اسرائیل بامداد پنجم آبان در عملیاتی تلافی‌جویانه به ده‌ها هدف نظامی در ایران حمله کردند.

وب‌سایت اکسیوس ۲۵ آبان خبر داد در این حمله همچنین یک مرکز تحقیقاتی فوق‌سری مرتبط با تسلیحات هسته‌ای جمهوری اسلامی در پارچین ویران شده است.

واشینگتن پست در ادامه گزارش خود نوشت به گفته فرماندهان سپاه پاسداران، رزمایش‌های اخیر که در واکنش به «تهدیدات امنیتی جدید» برگزار شدند، نمادی از توان نظامی جمهوری اسلامی هستند اما این اقدامات در واقع نگرانی فزاینده حکومت ایران از تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی را منعکس می‌کند.

افشون استوار، استاد امور امنیت ملی در مدرسه عالی نیروی دریایی کالیفرنیا، در مصاحبه با واشینگتن پست به رزمایش‌های اخیر سپاه پرداخت و گفت: «ایران تمام کارت‌های خود را رو کرده است.»

استوار افزود: «درگیری‌های سال گذشته توانایی‌های اصلی ایران را آشکار ساخت و نشان داد که ایران به اندازه‌ای که بسیاری از مردم ترس داشتند، قدرت ندارد. این امر باعث تضعیف قابل توجه ایران شده است.»

او تاکید کرد مقام‌های جمهوری اسلامی می‌کوشند روایتی مبتنی بر قدرتمندی ایران به‌عنوان یک «دژ» مستحکم ارائه کنند اما این اقدامات تنها محدودیت‌های تسلیحاتی تهران را برجسته کرده است.

واشینگتن پست گزارش داد یکی دیگر از پیامدهای تنش‌های ۱۵ ماه اخیر در خاورمیانه، تشدید بحران اقتصادی در ایران بوده است؛ در سال گذشته میلادی ۶۵ درصد از ارزش ریال کاسته شد، بحران انرژی به تعطیلی کسب‌ و کارها، مدارس و نهادهای دولتی انجامید و نرخ بیکاری همچنان در سطح بالایی باقی ماند.

ناظران پیش‌بینی می‌کنند با ورود مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریم‌های جمهوری اسلامی مجددا افزایش خواهد یافت و فروش نفت ایران به چین با محدودیت‌های جدیدی روبه‌رو خواهد شد.

ایران‌اینترنشنال پیش‌تر ۱۰ دی خبر داد جمهوری اسلامی در آستانه بازگشت ترامپ به قدرت، با سقوط سهمگین صادرات نفت خود به چین مواجه شده و در این میان می‌کوشد ذخایر نفتی‌اش در این کشور را به فروش برساند.

علاوه بر بحران اقتصادی، جمهوری اسلامی در پی تضعیف گروه‌های نیابتی‌اش، نفوذ منطقه‌ای خود را نیز در معرض خطر می‌بیند.

واشینگتن پست گزارش داد هم‌پیمانان منطقه‌ای جمهوری اسلامی نیز خود را برای بازگشت ترامپ آماده می‌کنند. عراق که شاهد شکست حزب‌الله در لبنان و سقوط بشار اسد در سوریه بوده، عملیات گروه‌های نیابتی حکومت ایران در خاک خود را محدود کرده است.

مقام‌های عراقی اکنون نگران هستند که اسرائیل و ایالات متحده حملات خود را علیه مواضع گروه‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق تشدید کنند، سیاستی که پیش‌تر در خصوص حوثی‌های یمن اتخاذ شده بود.

واشینگتن پست به نقل از یک مقام ارشد عراقی نوشت محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر این کشور، در سفر اخیر خود به تهران، با مقام‌های جمهوری اسلامی درباره محدود کردن عملیات گروه‌های مسلح متحد حکومت ایران در عراق، گفت‌وگو کرد.

دولت عراق به نیروهای حشد شعبی، شبه‌نظامیان شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی، دستور داده است از مرزهای سوریه فاصله بگیرند و حتی حملات خود را به اسرائیل متوقف کنند تا عراق هدف حملات احتمالی اسرائیل قرار نگیرد.

ویلیام بِرنز، رییس سازمان سیا، ۲۱ دی با اشاره به دو حمله موشکی «نافرجام» جمهوری اسلامی به اسرائیل، «فروپاشی» حزب‌الله لبنان به‌عنوان مهم‌ترین گروه نیابتی تهران، «کاهش شدید قدرت حماس» در نوار غزه و در نهایت سقوط حکومت اسد گفت: «تمامی این مسائل رژیم ایران را از نظر استراتژیک، در موقعیت بسیار ضعیف‌تری قرار داده است

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها