بر اساس گزارش رویترز، تیم انتقالی دونالد ترامپ در راستای شعار انتخاباتی او که از بین بردن «دولت پنهان» یا همان ساختار بروکراتیک بود، از سه مقام اجرایی وزارت خارجه که بعضا تا سه دهه سابقه حضور در دولتهای دمکرات و جمهوریخواه را داشتند، خواسته استعفا دهند.
بر اساس این گزارش، این سه مدیر وزارت خارجه در بخشهای هماهنگی، جذب نیرو و امور انسانی و مالی این وزارتخانه نظارت داشتهاند..
لذ هوگان، دبیر اجرایی وزارت خارجه که و وظیفه مدیریت ردوبدل کردن اطلاعات بین دفاتر وزارتخانه و کاخ سفید را بر عهده دارد.
مارسیا برنیکات، مدیرکل خدمات خارجی ایالات متحده، وظیفه مدیریت جذب نیرو و استخدام را بر عهده دارد.
الینا تپلیتز، که با بیش از سه دهه سابقه کار در وزارت خارجه، معاون وزیر هم هست و بر بیش از دوازده اداره در حوزههای مختلف از بودجه و استخدام گرفته تا منابع انسانی نظارت دارد.
به گفته دو مقام آمریکایی آگاه از موضوع، این درخواست دستیاران ترامپ برای استعفای این سه نفر، ممکن است نشانهای از تغییرات عمیقتر در ساختار دیپلماتیک آمریکا باشد.
در ساختار دولتی آمریکا، هرچند مقامات سیاسی با ورود روسای جمهور جدید از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، از مقام خود استعفا میدهند، اما بیشتر بدنه مدیریتی و اجرایی ادارات با تغییرات سیاسی تغییر نمیکنند.
هر سه مقامی که تیم انتقالی ترامپ خواستار استعفای آنان شده است در طول سالهای گذشته در دولتهای جمهوریخواه و دموکرات حضور داشتند.
ترامپ، در جریان رقابتهای انتخاباتی خود وعده داد که «دولت پنهان» را پاکسازی و کارمندان بوروکراتی که به گفته او وفادار نیستند را اخراج کند.
درحالی که هواداران این بدنه بروکراتیک، درباره این اقدام ترامپ ابراز نگرانی کردند، یک سخنگوی تیم انتقالی ترامپ به رویترز گفت اینکه تیم انتقالی به دنبال مقامات همسو با دیدگاه رئیسجمهور باشد کاملا طبیعی است.
به گفته دو منبع آگاه از برنامههای ترامپ برای وزارت خارجه، دولت او قصد دارد تعداد بیشتری از نیروهای جدید را در سطوح میانی و مدیریتی وزارت خارجه مستقر کند، چرا که دستیاران ترامپ معتقدند برنامههای او در دور نخست ریاست جمهوری، توسط دیپلماتهای شاغل مختل شده است.
جایگزینی اشخاصی برای پر کردن این سه پست به تیم ترامپ امکان میدهد که کنترل منابع در بخشهای مختلف وزارت امورخارجه را در دست بگیرند و اطلاعات جمعآوریشده از سوی ادارات و سفارتخانههای متعدد را کنترل کنند.
برنامه ترامپ برای اخراجهای گسترده
ترامپ در وبسایت کارزار انتخاباتی خود نوشته چگونه میخواهد در ۱۰ گام «دولت پنهان» را درهم بشکند و «بوروکراتهای سرکش و سیاستمداران شاغل» را اخراج کند.
اولین گام در این برنامه، صدور مجدد یک فرمان اجرایی از سال ۲۰۲۰ است که محافظتهای شغلی برای برخی از کارمندان دولت را حذف و اخراج آنها را آسانتر میکند.
منتقدان این طرح میگویند حذف محافظتهای شغلی از کارمندان دولتی تلاشی برای سیاسی کردن بوروکراسی فدرال است تا سیاستهای ترامپ را اجرا کنند.
در آمریکا، بهطور معمول روسایجمهور میتوانند چندین هزار پست سیاسی را منصوب کنند، اما خدمات حرفهای که شامل حدود دو میلیون کارمند میشود، بدون تغییر باقی میماند. طبق برنامهای که به ترامپ در نظر دارد، او این قدرت را خواهد داشت که تا ۵۰ هزار نفر را اخراج کند.
اتحادیهها و نهادهای نظارتی دولت اعلام کردهاند که در صورت اجرای این برنامه از ترامپ شکایت خواهند کرد.